Симптоми за масово измиране в океаните

Сред предупредителните сигнали са затоплянето и подкиселяването им
Обновена: 20 юни 2011 20:36 | 20 юни 2011 20:35, Елка Василева
69
Симптоми за масово измиране в океаните
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Океаните са подложени на серия от изпитания, като се започне от глобалното затопляне и се стигне до прекомерния риболов и в тях има обезпокоителни симптоми, характерни за предишните фази на масово измиране на земята, предаде АФП, позовавайки се на доклад на комисия от експерти.

Експерти от шест държави се събраха през април в Оксфордския университет на семинар, организиран от Международната програма за състоянието на океаните, Световния съюз за опазване на природата и Световната комисия за защитените територии. Техният доклад е синтез на представените трудове. Той чертае обезпокояваща картина.

"Резултатите са шокиращи" - каза Алекс Роджърс от Международната програма за състоянието на океаните. - Отчитайки кумулативния ефект от причиненото от човечеството на океаните, установихме, че последиците са много по-сериозни от това, за което всеки от нас си даваше сметка".

Експертите стигат до извода, че "съчетанието от различните въздействия създава условия, каквито е имало при предишните масови измирания на видове на Земята".

За половин милиард години е имало пет масови измирания на видове след природни бедствия.

При тях са изчезнали 50 процента от съществуващите живи организми.

Сред предупредителните сигнали са затоплянето и подкиселяването на океаните, които предизвикват хипоксия (ниски нива на кислорода).

Погълнатият от океаните въглерод вече е много повече, отколкото през епохата на последното масово изчезване на морски видове преди около 55 милиона години. Тогава измират почти 50 процента от някои групи животни в дълбоките води.

"Океаните в целия свят са силно застрашени да влязат във фаза на изчезване на морските видове", предупреждават учените.

Те изтъкват, че "скоростта и нивото на дегенериране в океаните са много по-бързи, отколкото предвиденото".


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: океаниизмиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
pyka che mi dreme za okeanite ,shte lochite voda i tvae .
63
0
 
0
 
! Отговори
жени преди 12 години
То ние да сме си добре, да си раждаме- поне по осем примерно, да си възпитаваме дечицата, както и до сега- нямай мило, нямай драго, да си заковем някой друг Месия пък и без некви си океани ще минем... За кво са ни, само да ни смърдят... Няма Месия, няма Бог, кой ще ни съди!
62
0
 
1
 
! Отговори
Глад преди 12 години
Нали знает, качва се цената на храната и 3 млд. пият вода за последно, гадно ама е така. 1 млд. Индици,Пакита,Китайчета и друга *** са бегали.
61
0
 
3
 
! Отговори
rm преди 12 години
В битката между хората и океаните може да има само един губещ и със сигурност няма да са океаните.
60
2
 
3
 
! Отговори
бочко преди 12 години
Че животът няма да изчезне то е ясно, най - много хората да се редуцираме драстично, и без това сме много 6 милиарда, а *** по света продължават да се множат
59
0
 
0
 
! Отговори
!!! преди 12 години
HOME
58
1
 
4
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Все тая хората ще продължават по същия начин докато не убият всичко на земята.След това сме ние-и с право!
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та за Фукушима - тея японски филми с Годзила не са фантастика. Явно са решили да се пробват наливайки радиация в океана
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Късно е
55
0
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
57, то свирепия глад ще си почне каквото ида правят тъпите хорица предлагащи "решения"
54
0
 
6
 
! Отговори
КоКо преди 12 години
Преди три години, в документ подписан от 250 водещи в своите области учени, се казва (за кой ли път!), че ако не се вземат спешни (!) мерки, на човечеството му остава между 20 и 50 години живот. А следващата година приключва всичко, начело с оня *** с главните букви.Земята навлиза в ново измерение, а хейтърите за щастие не могат да я последват, УРА!
53
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЯ МАЙ СИ НЯМАТ ДРУГА РАБОТА И ПИШАТ НЕБИВАЛИЦИ СЕГА ШЕ МИ КАЖЕТЕ ЧЕ И ХИТЛЕР СИГОРНО Е ЖИВ И СЕ КРИЕ .. :d
52
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срещат се две планети:- Какво ново ?- Нищо особено. Май съм прихванала разумен живот.- Дреболия. Аз също съм го карала. Шест, в най-лошия случай, седем хилядолетия и отминава само. Ще вдигнеш температура за кратко, ако заразата сама стигне до термоядрена реакция. Ако се лекуваш на стадия на античността обикновено започва ремисия. За профилактика взимам по три астероида на хилядолетие след всеки ледников период - нямам проблеми
51
23
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
ей, това еколозите са много *** животни. не бих се учудил дори това с "въглерода" да не е от журналистическа неграмотност, а да си е директно от доклада на *** екологично същество което е писало доклада. тия хора тотално им липсва усет към естествените науки, това са просто религиозни хора, които се правят на учени.
50
2
 
8
 
! Отговори
до пфффф преди 12 години
Винаги ще има *** като теб.... неизбежно е....
49
0
 
19
 
! Отговори
До долния преди 12 години
Животът на планетата Земя ще го има, но без теб и подобните печалбари...
48
31
 
7
 
! Отговори
пфффф преди 12 години
Абе стига с тия глупости бе, тая простотия е на стотици години - света умира, хората са прекалено много и т.н. - само дето нищо такова не се е случило до момента. Има два принципа, който са много точни за случая - "следвай парите" и "кой печели" от тая истерия, там се крие разковничето. Разберете го веднъж завинаги - ако ще всичките атомни бомби да избухнат наведнъж, планетата и живота ще си го има.
47
4
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 12 години
колите на вода! инвестирайте в БАН!!!!! само така ще ги разцепим
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Погълнатият от океаните въглерод вече е много повече, отколкото през епохата на последното масово изчезване на морски видове преди около 55 милиона години. Тогава измират почти 50 процента от някои групи животни в дълбоките води." ХАХАХАХАХА ДНЕС.БГ СКРИЙТЕ СЕ! Не зная до колко са ви верни източните ОТНОВО сигурно като последния път с извънземните кораби .... или пък сте се изгубили в превода ... но моля ви кой учен ще каже подобна глупост ? Като отида за сьомга в магазина да ви кажа си е там
45
2
 
4
 
! Отговори
do 44 преди 12 години
emi ako vqrwa6 v "2012 end" ti si si *** po priroda