Великобритания ще строи нови осем АЕЦ-а

Проектът ще струва над 100 милиарда британски лири
24 юни 2011 22:49, Елка Василева
90
Великобритания ще строи нови осем АЕЦ-а
Крис Хюн. Снимка: Reuters

Британското правителство планира да изпълни най-мащабната ядрена програма за едно поколение, след като оповести строежа на 8 нови атомни електроцентрали до 2025 година, съобщи ВВС.

Природозащитниците осъдиха плановете, но направената проверка след трагедията във Фукушима установи, че във Великобритания няма рискове от подобен характер.

Плановете за строежа на новите реактори бяха оповестени от министъра на енергетиката и климатичните промени Крис Хюн, който по принцип е противник на атомните централи. Той изрично посочи, че новите централи няма да бъдат субсидирани от данъкоплатците.

Министрите заявиха, че новите реактори ще подобрят електроснабдяването и ще намалят емисиите на вредни газове.

Бъдещето на атомната енергия бе поставено под въпрос по-рано тази година, след като земетресението в Япония и вълните цунами разруши един от реакторите на АЕЦ "Фукушима", отбелязва БТА.

Британският главен ядрен инспектор Майк Уейтман обаче излезе със заключението, че кризата в Япония не може да се повтори във Великобритания, което наклони везните в полза на изпълнението на проекта, отбеляза ВВС.

Новият проект ще струва над 100 милиарда британски лири.

Мярката е необходима, тъй като близо една четвърт от досегашния енергиен капацитет на страната ще трябва да бъде закрит до края на десетилетието поради застаряване, уточни за Би би Си държавният министърът на енергетиката и климатичните промени Чарлз Хендри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно е да си правиш сам ток, че и да ти остава за продаване, друго е да чакаш на някой да му остане, че да ти го продаде. Скъп, евтин - когато си е твой, и парите, дето ги плащаш за него, поне остават в по-голямата си част в родната икономика. Ток купуваш, когато ти трябва, а нямаш свой. Това значи "надупен"! Тогава и цената е съответна. :)Такива ми ти работи, г-да енергетици - зелени, сини и раирани! Както казваше др. Живков: "Хааааа-ха-ха-ха-ха-ха!"
81
2
 
5
 
! Отговори
зз преди 12 години
Айде де що не скочите срещу Великобритания? Ако беше Бойко щяхте да оревете света.
80
2
 
4
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Ако не е субсидирана в наши пари, после ние пак ще изплащаме субсидии чрез цената на тока! Дори и произведения ток да се изнася или да се ползва само от промишлеността - цената му ще е калкулирана в цената на стоките, и пак ние ще я платим. Единствения начин да не плащаме е да не ползваме ток! Ако си мислиш че тока от АЕЦ ще е скъп, почакай да видиш какво ще е без АЕЦ - това е мечтата на тези дето се нагушиха с европари за ветро и соларни паркове - тяхната цена гони лев за кВч!
79
1
 
4
 
! Отговори
е и?? преди 12 години
"новите централи няма да бъдат субсидирани от данъкоплатците"Къде е новината тогава - във всяка нормална страна всеки може да си строи всичко, щом си има парички да си го плати и мине строителния надзор...
78
2
 
4
 
! Отговори
от 79... преди 12 години
Това значи алтернативен източник - договор за доставка на природен газ за половин век напред. Ако сметнат, че им се рентира, сега вече германците могат да си построят елцентрали на природен газ и да отсвирят реакторите, а ние? От шистов газ ли ще правим ток?Тиквите нещо не могат да схванат: едно време американците бутнаха СССР с икономически трикове. Сега правят същото - опитват се да прецакат всички руски проекти в Европа, с цената на всичко - вкл. и с бъдещ енергиен колапс в някои региони...
77
4
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
10 от 10! Точно! Нито една сериозна държава няма да пусне ядрения кокал, докато не намери 150% гаранция от алтернативен източник, особено при реалната перспективата за електрифициране на автомобилите.Меркел може да прави сега пируети пред избирателите, защото я чакат избори, ама всички знаем как се забравят и отпадат "по целесъобразност" предизборните партенки. А и дойчовците не се гнусят от руския газ и енергийна зависимост от "азиатската империйка" и си докараха "Северен поток" в двора.
76
1
 
4
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ преди 12 години
"новите централи няма да бъдат субсидирани от данъкоплатците" ами и в българия това искаме ! Нека строят централа ама защо с нашите пари !?! Аз си плащам кат поп за тока плащам данъци ама те не са за държавни предприятия !
75
3
 
11
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Къде са сега разни зелени човечета, защо не скочат срещу Великобритания. Или не им стиска, ако това беше в България щеше да има вой до небесата.
74
3
 
3
 
! Отговори
до англичаните преди 12 години
Това го кажете на Гаргамел и на Мартин Сектанта. Може и на поета със странен блясък в очите - Едвин Сугарев. Те ще ви посочат Пътя...
73
5
 
5
 
! Отговори
Europe=WC преди 12 години
Европа е ***! Едни закриват всички атомни централи, други нови строят... Всеки си знае неговото и си прави квото си иска. Разбирателство никога няма да има тук. Много нации, много противоречия, много тесногръдство на малка територия. В Канада и Австралия е истината. Там е бъдещето!!!
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 72Откакто 'експерти' решават как да се харчат парите от данъците ни, се чувствам доста прецакан. На такива експерти по една лоена свещ в *** и бой докато ми омекнат налъмите.
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откакто в *** няма футбол, махленските капацитети специализираха коментиране на енергийна тематика.:)) Здравейте, енергетици!:))))))) Чета коментарите ви и разбирам, че на българина и лоена свещ му е прекален лукс. Споко, отдавна никой не иска да сме зависими от него, като гледам и господ е вдигнал ръце от нас. Хайде със здраве!:)
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А последно кой е министърът Чарлз Хендри или Крис Хюн?
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" Той изрично посочи, че новите централи няма да бъдат субсидирани от данъкоплатците."Еми значи, АЕЦи няма да има, защото без субсидия от данъкоплатците никой никога никъде не е строил АЕЦ.Да не говорим, че на всички вее им е ясно, че цената на ВЕИ ще падне 10 пъти след 20 години.
68
8
 
7
 
! Отговори
СФГ преди 12 години
АНГЛИЙСКИТЕ ИЛЮМИНАТИ ПО СПОКОЙНО,ЧЕ МАЙ КИТАЙ НАПРАВИХА ХААРП И КАТО ВИ ТРЕСНАТ ПО ТИКВИТЕ МАСОНСКИ ЩЕ СЕ ОЗЪБИТЕ ЗАТОВА ПО СПОКОЙНО ГО ДАВАЙТЕ...ОНИЯ ДЕН ПРАСНАХА АЛЯСКА ПОКАЗАХА И ТЕ ЧЕ МОГАТ ЗАТОВА СИ НАТИСКАЙТЕ ПАРЦАЛКИТЕ
67
6
 
1
 
! Отговори
ewe преди 12 години
цуко президент
66
8
 
7
 
! Отговори
power bg преди 12 години
Не спорете с ***! Те не спорят, те правят пропаганда против правителството на Борисов. Каквито и аргументи да имате, колкото и да сте прави, аргатите на червената олигархия просто ще правят антиправителствена пропаганда. Те си имат инструкции какво точна да правят, как да го правят, как да предизвикват нормалните хора. Теглете им една майна и на изборите - против отрепките от БКП.
65
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
64Викаш, по добре опасна АЕЦ и пълна зависимост от Русия, отколкото собствени находища на газ и почти незвисими от скапаната азиатска империйка?
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много, много са простите в сайта, които не проумяват българската азбука!*** народ - слаба държава.
63
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде сме ние?Мухльото Трайчо не дава АЕЦ, защото иска да се нагуши от шистовия газ, а че ще изтрови България малко го интересува.Нали е ЕВН *** ...