Ще бъде ли разграбено световното наследство от Либия

ЮНЕСКО предупреди за възможно плячкосване на артефакти
26 авг 2011 21:00,
44
Ще бъде ли разграбено световното наследство от Либия
Храмът на Зевс в Кирена. Снимка: ЮНЕСКО

ЮНЕСКО предупреди международните търговци на изкуство и музеите да бъдат бдителни за артефакти, които може да са плячкосани от Либия след сраженията между бунтовниците и верните на Кадафи сили.

Генералният директор на организацията Ирина Бокова посочва в изявление, че дилърите трябва са бъдат "особено бдителни за предмети от Либия предвид сегашните обстоятелства".

Тя призова либийците да опазят тяхното "безценно културно наследство".

В Либия има пет обекта, определени като паметници на Световно наследство, включително Кирена – един от най-известните градове в Античността.

"Опитът показва, че има сериозна опасност от разрушаване във времена на социални катаклизми", се посочва в изявлението.

"Той ни е научил да сме бдителни за плячкосване от страна безскрупулни хора, които увреждат артефакти или археологически обекти", заявява Бокова.

По думите й "нехайни дилъри, които купуват тези предмети или фрагменти, всъщност подбуждат към още повече плячкосване".

Още по темата

Генералният директор на ЮНЕСКО се е свързала със съседни на Либия страни и е подчертала "важността на борбата срещу нелегалния трафик и износа на културни ценности".

Сред паметниците на Световното наследство в Либия са и Лептис Магна – смятан за един от най-красивите градове от Римската империя, и стария град Гадамес – оазис в западната част на Либия, отбелязва Би Би Си.

В изявлението си Ирина Бокова предлага помощта на ЮНЕСКО при оценяването на евентуалните щети и плановете за опазване на културните ценности "веднага щом това е възможно".

Безредиците в Северна Африка тази година доведоха до плячкосвания на музеи.

По време на протестите в Кайро през февруари Египетският музей се превърна в мишена на крадци, които разграбиха 18 ценни артефакта, включително позлатена дървена статуя на Тутанкамон, носен от богиня.

Плячкосването на исторически ценности не подмина и конфликтните точки в Близкия изток. През 2010 г. експерти предупредиха, че последните години на сражения в Ирак са довели до "изтичане" на културни ценности от страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Ще бъде ли разграбено световното наследство от Либия:Отговор: НЕ........ще бъде подарено на: Ротшилдов клан, както и тези на Джей Пи Морган, на Рокфелер, Вартбург, Лазар, Куун, Голдман, Мойзес, Леман и други по-малко известни еврейски банкери.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da
41
2
 
6
 
! Отговори
tt преди 12 години
Анатема САЩ.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Със сигурност ще го ограбят ! В Ирак го ограбиха простаци, които в училище са учили , че първообраза на света е САЩ. Тука ще се намерят други простаци, тръгнали да воюват за плячка.Но тези древни артефакти ще им донесат само проклятие.
39
2
 
3
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Елада са допринесли, но Рим е използвал дотогава изобретеното и е бил върха на цивилизацията, която е била наложена с "гладиус"-а от шотландия до иран. След като евреите унищожават ума на хората с мозъчния вирус всички неевреи да се кланят на еврейски цар зомби и да са овце и жертви, Цивилизацията спира до Ренесанса (Прераждането), а Византия като бледа сянка на Рим е била упадъчна и бавно загиваща.
38
3
 
13
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Историята на една война: Първо бяха "беззащитни" мирни граждани, които искат "демокрация", след това протестите се охраняваха с бомбардировки от самолетите на НАТО, после "мирните граждани" станаха бунтовници, след това "въоръжени бунтовници", а на края се оказа, че Въоръжените сили на любимото и мирно НАТО провеждат въздушна, наземна и морска операция срещу суверенна държава. Ако убиеш един човек си убиец, ако убиеш 1-милион си герой! А това го могат САЩ и партньорите им ЕС!Демокрацията на ЕС и САЩ: Принципът е един и същи- "Борят се срещу диктатора", а разрушават и разграбват държавата. Същото беше и при нас, бориха се срещу Тодор Живков а унищожиха България!
37
2
 
6
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Там където има ислям демокрацията е невъзможна. Сега Либия ще се разцепи поне на 2 държави .
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пишман Димократи, стика с този Кремъл и Москва, ами прочетете къде беше вчера Американският посланик н.пр. Д.Уорлих и какъв демарш направи в "омразният" Ви "ЛУкойл". Объркани ли сте? Нищо, починете си Събота и Неделя, и очакайте нови инструкции от Ники -Тиквата .
35
0
 
13
 
! Отговори
Нищо ново.. преди 12 години
Демокрацията на Евро-Атлантическите ценности, беше наложена в Ирак и с разграбването на историческото наследство сътворено от редица цивилизации и запазено до унищожаването на "Ядрените Бомби" на Садам Хюсейн/ Не са роднини с Барак Хюсейн/. Принципът е един и същи- "Борятт се срещу диктатора", а разрушават и разграбват държавата. Същото беше и при нас, бориха се с/у Т.Живков а унищожиха България.
34
1
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 12 години
Сега либийците ще усетят какъв голям член ще им вкара демокрацията.... !Бунтовниците са шайка мародери които САЩ обявява за легитимни представители на либийския народ! На тия безумци сега Кадафи ше им се стори като майка Тереза в сравнение с анархията която ще залее Либия!
33
1
 
11
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Абе ООН-то защо се притеснява, че културното наследство щели да го разграбят бунтовниците, нали са демократи и хора с нов морал, а не като Кадафито? Или са наясно, че са мародери, които те използваха и ще им пречат сега да крадат!?Голямата патардия в момента е за златото на Кадафи, около 200 тона, които обаче натовските *** не могат да докопат защото Кадафи може и да е издухан арабин ама не е ***, и сега ще го отнесат обикновените либийци.
32
1
 
5
 
! Отговори
Демократите се преди 12 години
притесняват , някой може да започне да краде неправилно .
31
5
 
2
 
! Отговори
!!! преди 12 години
DRUGARKATA BOKOVA,NALOJENA OT KREMAL,A I SLUJE6TA NA KREMAL.TYA I CYALOTO I KOYILO NE SE OBAJDA6E,KOGATO SE PRODADE OT PRAVE6KITE TARIKATI PANAGIURSKOTO SAKROVI6TE,A I MNOGO DRUGI "ARTE FAKTI" OT BALGARIYA.ZA6TO LI?BRAT I-FILIP BOKOV,NA O4AKVANIYATA TYAHNATA BANDITSKA PARTIYA DA POEME WINATA SI ZA KLANETATA I TERORA NAD HORATA W BALGARIYA KAZVA"NA6TA PARTYA SI POEMA WINATA S MEZE!"NORMALNO ZA PRODAJNITE CIGANISTI BOL6EVIKI,KOITO SE NAPAVAT DA MINAVAT ZA BALGARI.SAMO ZLODEYANIYATA I SA BALGARS
30
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Ама как така диктаторът се грижил, а демократите не! Или си ги знаете, що да стока са, защото сте ги обечавали и въоръжавали.
29
3
 
9
 
! Отговори
Боряна преди 12 години
А, защо артефакти? Не може ли 'културно наследство', 'старинни руини', 'паметници на културата', маааалко по-така българско да звучи...? В началото на миналия век писателите/поетите ни са измисляли нови думи за новите 'нужди'..!
28
3
 
8
 
! Отговори
КЪМ НИКО ЛАКИС преди 12 години
НЕ ТЕ ЗНАМ ЛАКИС ЛИ СИ И ЛАЙНЯРКО СИ АМА АКО СТИ МНОГО УМНИ НЯМАШЕ СЕГА ГЕРМАНЕЦА ДА ИДВА ТАМ И ДА ПОСОЧВА ВСЯКО ЕВРО КЪДЕ ЩЕ СЕ ХАРЧИ.ТАКА ЗАТВАРЯЙ СИ КЛОЗЕТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАКТО И ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯТЕ СВЪРШИ ВИ РАХЪТЛЪКА.МАРШ НА ПЛАНТАЦИЯТА ДА БЕРЕШ МАСЛИНИ И ПОРТОКАЛИ ЗА ГЕРМАНЦИТЕ ЧЕ ПО ГЛЕДАЙ ЧЕ ВЪЗКРЪСНАЛ ХИТЛЕР ЩЕ ВИ НАПРАВИ ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
27
10
 
4
 
! Отговори
EU-citizen преди 12 години
ТРЯБВА да бъде разграбено. За да му е кофти на Полковника. Апропо, доколко един храм на Зевс може да бъде "наследство" на Либия и арабите?
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ще бъде ли разграбено световното наследство от Либия"Що за *** си задава такъв въпрос?Много ясно че ще бъде разграбено.
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Некви *** камъни.След 200-300 години останките от някой панелен блок и парче плазмен телевизор също ще са "културно наследство".Все пак такива неща е по-добре да стоят в мирни и богати страни отколкото в страна изровена от бомби.
24
0
 
9
 
! Отговори
da преди 12 години
estestveno