Европейският съд по правата на човека осъди Русия за ЮКОС

Съдът обаче не се произнесе по въпроса за компенсациите
Обновена: 20 сеп 2011 14:42 | 20 сеп 2011 14:42, Елка Василева
13
Европейският съд по правата на човека осъди Русия за ЮКОС
Михаил Ходорковски. Снимка: Архив Reuters

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес Русия за начина, по който е разформировала петролната компания ЮКОС, но не се произнесе по въпроса за исканите от бившите мениджъри на закритата компания компенсации в размер на 98 милиарда долара, предаде Ройтерс.

ЕСПЧ призна руската държава за виновна за несправедливо третиране при обявяването на ЮКОС във фалит през 2006 г. и осъждането на затвор на бивши ръководители на обявения в несъстоятелност петролен гигант, включително бившия му президент Михаил Ходорковски.

Според съда в Страсбург в случая ЮКОС руските власти са нарушавали човешки права, но не са извършили нарушения на закона.

В днешното съдебно решение на ЕСПЧ се посочва, че с претенциите си към ЮКОС за неплатени данъци Москва не е дала на ответниците достатъчно време да подготвят позицията си пред съда. Съдиите в Страсбург установиха също, че изчисляването и налагането на наказателните санкции срещу ЮКОС са нарушили протоколни права и че принудителните мерки са непропорционални.

Ищците, сред които някогашни американски директори на ЮКОС, твърдят, че ако съдът в Страсбург присъди исканите компенсации, те ще бъдат разпределени между бившите съсобственици и акционери на закритата компания, посочва Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира изявление на говорител на страсбургския съд, че въпросът за материалните обезщетения за бившите акционери в ЮКОС "ще бъда разгледан по-късно, конкретни срокове няма", посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Гадняра преди 12 години
Ами що не осъди белгийците,оставили горките *** без покрив цяла нощ-от днешните новини ,дето ги цитираха....айаайай ....а се притеснява за 1 крадец -Ходорковски толкова?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е що паричният въпрос ще го разглеждат по късно ааааа...тте обикновено идват на първо място
11
2
 
3
 
! Отговори
Брей, ади бе преди 12 години
Всяка държава има право да защити националните си интереси. Това че един юдейски съд съди според интересите на западните олигарси си е негова работа. Но уважаващия себе си народ трябва да им тегли една майна. Що се отнася за нашите службаши на западната демокрация, те са си чисто и просто продажници, които са се продали още в своето детство, заедно с техните родители, тогава управници. Нищо ново под Българското слънце.
10
1
 
1
 
! Отговори
putin преди 12 години
Ruskata mashina pregazi evreyskite paraziti, koito druznaha da grabyat tazi velika strana!!! No dokato ima putin, dokato ima ruski patrioti, tezi bogatstva shte budat samo za ruskiya narod!!
9
2
 
8
 
! Отговори
Правилно преди 12 години
Ареее.вън хамериканските грабители от Русия, много правилно, това да не ви е Латинска Америка, Афганистан, Ирак, Либия и т.н., които съсипахте и ограбихте най-брутално.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се радва, че не му лиснаха една кофа плутоний.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото този псевдосъд на "правата на човека" винаги e обслужвал чужди геополитически интереси.Ние знаем много добре чии Stand beside her and guide her through the night with the light from aboveКазват, били нормални хора
6
1
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Zagrijenite za UKOS napoleonovi nacistki sataninski voennoprestupni4eski gubreta nastojavat za pove4e natovski bombi nad libiiskite civilni.
5
3
 
20
 
! Отговори
Болшевик преди 12 години
Хааахахаха!!! На някои еврейчета им се присъни, че богатите залежи от нефт и газ ще бъдат техни срещу няколко шишета водка за чучелото Елцин... Е, ****бали са се малко... :LOL: Този заход янките го опитаха и през 1920-25 г. чрез НЕП и неговият идеолог Лев Троцки - Леон Бронщайн, също дошъл от САЩ да смуче руски концесии, но тогава друг мъдър мъж му показа пътя, даже го изпроводи със салюти до Мексико... :LOL:Иначе верно, колко е красиво на 30 г. да си чорбаджия на нефта и газа на Русия... :lol
4
18
 
6
 
! Отговори
$$$ преди 12 години
Сега искаме 50% по-евтин газ! И по възможност джуджето *** да си завре червената кратуна в *** г*з!
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предполагам европеиския съд знае за някакъв законосъобразен начин по които за 2-3 години обикновен честен гражданин може да стане милиардер.
2
1
 
6
 
! Отговори
ллллл преди 12 години
алоооо варнааааа
1
19
 
12
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
Каква изненада!Никой никъде не си е представял, че цялата история с ЮКОС всъщност беше персонална вендета на кремълското джудже срещу Ходорковски! Как смее Европейският съд по правата на човека да осъжда Матушка Русь; тия нещастни европейци не знаят ли, че Путин е винаги прав и каквото каже той е единственото правилно решение!?