Шефът на "Ал Джазира" подаде оставка

Уадах Ханфар бе начело на телевизията осем години
Обновена: 21 сеп 2011 09:46 | 21 сеп 2011 09:46,
4
Шефът на "Ал Джазира" подаде оставка
Снимка: Архив Getty Images/Guliver Photos

Генералният директор на катарската телевизия "Ал Джазира" Уадах Ханфар подаде вчера оставка след осем години начело на влиятелната медийна група, съобщи Асошиейтед прес.

Оставката на Ханфар идва след публикувани от WikiLeaks документи, според които той поддържал близки контакти със САЩ и се съгласил да махне съдържание заради американски възражения.

Според американски дипломатически грами от 2010 г. Ханфар е бил в постоянен контакт с разузнавателното управление на министерството на отбраната на САЩ, отговарял е на оплакванията на САЩ за негативни репортажи и е обещал да смекчи тона на някои материали в уебсайта на телевизията.

Ханфар изрази желание да подаде оставка през юли и напускането на поста бе решено още преди месец, за да се осигури плавен преход, гласи изявление на "Ал Джазира". Според грамата на американското посолство в Доха материалът на уебсайта "Показания на живо относно Тал Афар" показва 10 свидетели, разказващи за американските военни операции в Ирак. Ханфар "прегледал материала и не разрешил да бъдат показани две ранени деца в болницата и жена със сериозна рана на лицето."

В Twitter Ханфар оправдава оставката си с необходимостта от "обновяване и промяна" на телевизията и коментира връзката между американските дипломатически грами и напускането на поста: "Забавлявам се от всички слухове защо съм подал оставка".

Англоезичният канал на "Ал Джазира" има ограничен достъп до американските зрители. Телевизията, която е собственост на катарското правителство, поздрави Ханфар за "изключителния му принос" и определи за негов наследник катарския бизнесмен и член на кралското семейство шейх Ахмед бен Джасем бен Мохамед
ал Тани, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Ал ДжазираУадах Ханфар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички медии по света са контролирани от САЩ.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проблема е, че е катарска медиа, а катар нали са големи приятели със запада, по едно време се учудих, че дори и те са против Кадафи, ама като се сетих, че половината терористи, наричани още бунтовници дойде от там, както и повечето им оръжия, и всичко си дойде на мястото, оказа се, че още преди да почне войната, "бунтовниците" са обещали правата за търгуване на либийски нефт на катарската нефтена компания
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Требе да махнат и шефа на шефа
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а дано им се промени политиката малко, последните години ал-жазира заприлича на ройтерс по количеството лъжи и политическа пропаганда