Стачка на стачките парализира Гърция

Протестът е срещу бъдещи антикризисни мерки
Обновена: 19 окт 2011 17:38 | 19 окт 2011 17:38,
65
Стачка на стачките парализира Гърция
Снимка: Reuters

Стотици хиляди протестиращи се стекоха днес пред гръцкия парламент, след като двата най-големи синдиката – на заетите в публичния и в частния сектор, организираха т.нар. „стачка на всички стачки“.

Според Ройтерс в Атина се е стигнало до единични прояви на насилие, а услугите и транспортът в страната са блокирани ден преди ключовия вот в парламента за нови строги антикризисни мерки.

Новият проектозакон предвижда не само замразяване на колективните трудови договори и увеличение на данъците, но и прехвърляне на 30 000 държавни служители до края на годината в т. нар. "трудов  резерв". До уволнението си те ще получават 60% от заплатите си. Новият законопроект предвижда освен това единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки.

Според премиера Георгиос Папандреу, който призова за подкрепа преди важното гласуване, ако проектозаконът не бъде приет преди срещата на върха на ЕС в неделя в Брюксел, европейските партньори на Гърция ще откажат да й отпуснат поредния транш от спасителния заем.

По информация на Grreporter.info протестиращите са успели да сринат хидравличната ограда, която барикадира входа на парламента. На място са били пратени повече от 5000 полицаи, за да овладеят гневните тълпи, като за пореден път се е стигнало до използване на сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Полетите на гръцките авиокомпании Aegean Airlines и Olympic Air са отменени, а заради участието в стачката и на авиодиспечерите полетите на останалите международни авиокомпании са с големи закъснения.

Затворени през двата дни са министерства, фирми и магазини, банки, аптеки, бензиностанции и хлебарници. Заради продължаващата вече втора седмица стачка на сметопочистващите фирми градът е заринат с отпадъци. В болниците лекарите обработват само най-спешните случаи.

В Атина е шумно само пред парламента, а улиците на града бяха "зловещо тихи", като на витрините на магазините бяха залепени плакати с надписи "Ние затваряме за ден, за да не затворим завинаги", отбелязва още Ройтерс.

Още снимки от протестите вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на гръцкия народ
64
2
 
1
 
! Отговори
EL преди 12 години
Edni sajalqvat Garciq,drugi se radvat!A na nqkoi idva li mu na akala,che pak nie shte plashtame?EU garantira tozi zaem i pri neplatejosposobnost,se plashta ot garanta!Veche vsqka darjava ima informaciq kak se razpredelq kredita.V Germaniq se diskutira ejechasno.Samo v Balgariq ni zanimavat s jalti ***!
63
2
 
3
 
! Отговори
men преди 12 години
много от вас завистливи *** *** философи не знаят за вината на Голдман Сакс и едната шепа продажници в гръцкото правителство за текущите проблеми на Гърция, начело с еврейското *** папандреу, на когото пожелавам да го набарат гърците и да му сцепят прасковката. хотелчев направи нещо подобно тук но вие от едно време сте блейки и само разтваряте бузки пред поредния спасител, духате супата и гледате да дръпнете тези над вас в помията. за това и след 10 г България няма да съществува. Ами
62
2
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
А бре ***, кви си ги изс*рал бре...? Ти знаеш ли, че от неколко години гърчолята губят и ума и дума от лимузините и джипищата на "бедните" българи? Знаеш ли колко българи вече имат имот в Гърция? Бая повече, отколкото гърци у България! Колко и какви хотели вдигнаха нашенците по нашето море и колко такива видя в Гърция?
61
4
 
2
 
! Отговори
Българ преди 12 години
След като гърците фалираха, не им се работи и не виждат стимул,да вземат да ги купят турците и всичко ще си дойде на място ;)
60
3
 
7
 
! Отговори
Гърция преди 12 години
В Гърция се води война между хората от една страна и олигархията и чуждите им господари от друга.
59
2
 
2
 
! Отговори
Банки преди 12 години
Добре, де ама тези заеми не са безплатни, а се плаща лихва при това бая солена. В сегашното банково робство банките не носят риск, защото дори и да има проблем ги спасяват с публични средства.
58
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скапан комунистически саит само 1 снимка ли сложихте ......
57
3
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 12 години
Само да уточня за гръцкото ДДС. Туристическите услуги, ликарствата и хранителните продукти от първа необходимост са с 7% ДДС. Всички останали хранителни продукти са с 11% ДДС. Останалите стоки са с 24% ДДС. Ако сравниш данъка средно претеглено с разходите на едно домакинство по групи продукти с този в България ще установиш, че в Гърция хората плащат по-малко пари за ДДС. И бензина въобще не е два пъти по-скъп.
56
3
 
4
 
! Отговори
сссс преди 12 години
Еми и ние да теглим 350 млрд евра борчове от всички банки на планетата и ние ще имаме заплати от по 1000-2000 евра ,че и нагоре за следващите 20 -30 години....Те тва са направилиИ тука някой пишат зависливи коментари.......Тегли 20-30 бона от банката и ше бъдеш добре следващите 2-3-5 години зависи как харчиш,ама като дойде момента да връщаш тогава да видим как ще тие
55
2
 
0
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Ааааааа- няма не,тука,тука при нас,да видите как е.
54
3
 
2
 
! Отговори
Ахмедов до 46 преди 12 години
Да дойдат при мен на работа,че им плащам по десет евро за 10 яаса работа,поне няма да са на държавна издръжка.
53
6
 
6
 
! Отговори
Добре е , че Бойко.. преди 12 години
....и Симето Дянков , държат здраво юздите на финансиите в България ...иначе и ние сме в кюпа , заедно с Гърция --че даже и по-лошо...!Гърците са богати --имат си земи , имоти и парив банките---***, е гол като пушка от "комунизма "...и има само 2-раце и един гол, гладен ***..нищо повече !... и всеки лъже ***, че ....еди-къде си...щели да купят труда му и голия му *** ---скъпо и пре-скъпо....ха,ха,хааа...! И *** , СЕ ЛЪЖЕ ...ВМЕСТО ДА СЕ ХВАНЕ МЪЖКИ НА РАБОТА В КЪЩИ!ТОВА Е --*** НАРОД.
52
7
 
15
 
! Отговори
ссс преди 12 години
Тука мн.нелепи коментари чета.....И кво като вземат 1000-1500 евро......?400 Евро е наема за мизерна квартира в Атина,бензина 2 пъти по скъп от тук.ДДС-то 24%.В сметките за ток идва включен данък за недвижима собственост...Храната 2 пъти по скъпа от тук,водата 2 пъти по скъпа от тука......С 1000 лв в БГ ще живее в пъти в пъти по добре от колкото в Гърция със 1000 евро или дори с 1500,само че това не може да го оцените....
51
3
 
6
 
! Отговори
за 46... преди 12 години
...нормалния българин е ***---все си мисли , че може да се взимат заеми...без да се връща...!ТАКЪВ ФИЛМ -НЕМА!Който ви говори тия "благи приказки"---ВИ ЛЪЖЕ,... та се кине..!
50
7
 
5
 
! Отговори
ГЪРЦИТЕ СА БОГАТИ... преди 12 години
...ПРОСТО НЕ СА НАВИТИ ДА СИ СТЕГНАТ КОЛАНА НА ГАЩИТЕ...ТОВА Е ПРОБЛЕМА!ФАЛИРА ЛИ ДЪРЖАВАТА --СВЪРШВА МУФТАТА ЗА ВСИЧКИ!СТАЧКИТЕ ...ПРОСТО УСКОРЯВАТ "ФАЛИТА"...НО, ПОНЕЖЕ И ТАМ ЛЕВИЧАРИТЕ СА МНОЗИНСТВО ---ИЗОБЩО НЕ СЕ МИСЛИ НОРМАЛНО И СЪОБРАЗНО ИКОНОМИЧЕСКИТЕ РЕАЛНОСТИ!СЕГА Е ВРЕМЕ ---ПАПАНДРЕУ ДА УДАРИ ПО МАСАТА С ЮМРУК ---АКО , НАИСТИНА МИСЛИ ЗА ДЪРЖАВАТА!АКО НЕ ГО НАПРАВИ --РАЗПАДА Е СИГУРЕН!
49
2
 
4
 
! Отговори
Учу ти преди 12 години
Църквата им да не се прави на -съчки събирам-ами да земат да искарат някоя римска карта и да копнат нещо римско 30-40 тона и да си платят масрафа...
48
5
 
8
 
! Отговори
46 преди 12 години
Да, спомням си зимата на 97 каква подкрепа получихме от гърците :))). Не знам дали им е справедлив протеста, но със сигурност е ужасно закъснял. Сега ще гризат хурката до дръжка :). Нещата в света са много прости - взимаш заеми и трябва да ги връщаш. Като вземеш повече връщаш по-дълго време. Е тия имат избор - да им падне значително покупателната способност за да могат да си връщат дълговете или да фалират и да почнат да бачкат години на ред за по 10 евро. Друга опция няма :)
47
10
 
6
 
! Отговори
ГОЛЕМА РАБОТА.... преди 12 години
.....СЕГА СТАЧКУВАТ---КАТО ФАЛИРАТ , ЩЕ ИМ СТАЧКУВАТ ЗАДНИЦИТЕ....ЩОТО НЕ СЕ *** НА ГЛАДНО!В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА СИ ИМА ЗАКОНИ----КОЙТО ВЪРВИ ПРОТИВ ТЯХ...*** ГЛАДЕН!... И КОМУНИСТИТЕ ГО ИЗПРОБВАХА Т.Н. ..."НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ РЕД"--- ТА ПРЕЗ 89г., ОФИЦИАЛНО ОБЯВИХА "ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА"!ХАМ ,..."ФАЛИТА" ГО ОБЯВИ ..."КОМУНИСТ-ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ"...ХА,ХА,ХААААА...!ДОБРЕ , ЧЕ НЕ ГО ОБЯВИ НЕКОЙ ДРУГ....ХА,ХА,ХА,ХААААА....!ПО-ГОЛЯМО "КОМУНИСТИЧЕСКО УСИРАНЕ"....НЕ СЪМ СИ И МЕЧТАЛ!!!!!!!!!!!!!!!
46
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки нормален българин подкрепя този справедлив протест,както и всеки грък ще подкрепи справедливи протести и у нас още повече,че в България поводите за протести са многократно по-големи.