Човекът иска да замени Бог, това е големият грях

Коледното послание на Папа Бенедикт XVI
Обновена: 25 дек 2011 17:04 | 25 дек 2011 14:12,
170
Човекът иска да замени Бог, това е големият грях
Снимка: Reuters

Папа Бенедикт XVI разобличи в началото на коледното си послание "Урби ет Орби" ("Към Града и към Света") желанието  на човека да замени Бога, предаде Франс прес. 

От балкона на базиликата "Свети Петър" светият отец заяви пред десетки хиляди вярващи, че Исус Христос е изпратен на  Земята, "за да ни спаси най-вече от дълбокото зло, вкоренено у  човека и в историята - човек да се конкурира с Бога и да иска да Го замени, да решава кое е добро и кое зло и да се смята за  господар на живота и смъртта. Това е голямото зло, големият  грях". 

Бенедикт XVI редовно разобличава желанието на западните общества да прокарват нови закони по въпроси, които  според Ватикана засягат най-свещените ценности на живота като абортите и евтаназията, отбелязва АФП.

Папата порица и комерсиализирането на Коледа. Той призова човечеството да погледне през повърхностния блясък на един от най-светлите християнски празници и да преоткрие истинското му значение.

Папата призова още за край на насилието в Сирия, "където бе пролята прекалено много кръв" и за възобновяване на диалога  между израелци и палестинци. 

В коледното си послание светият отец изтъкна, че всички  "съставки" на обществото в арабските страни в разгара на  социални и политически промени трябва да участват с нови сили в  изграждането на общото благо. 

Бенедикт  XVI отправи призив за солидарност с народите от Африканския рог, по-специално бежанците, чието  достойнство страда, тънещи в глад и често в несигурност. 

Преди словото на папата оркестрите на карабинерите и швейцарските гвардейци изпълниха химните на Ватикана и на  Италия, информира ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Бенедикт  XVI произнесе  рождественото приветствие на близо 70 езика, включително и на есперанто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
7
 
! Отговори
До 106 преди 12 години
Лично аз, не знам да има по - ненаучни религии от тези на вярата (Юдаизъм, Християнство, Ислям).
102
3
 
10
 
! Отговори
до факт !! преди 12 години
БОГ не съществува точно за такива ,*** ,като теб ...Случайно да си чувал ,че Айнщайн /той е *** ,нали .. / е бил вярващ !!! И само той ли ,,,,цяла група гениални физици са вярващи ,т.е. хора занимаващи се професионално с въпросите на Битието ,от позицията на науката .....!!! Т а не си ли ти неграмотника и невежата ....!!!! Честита КОЛЕДА на всички християни !!!
101
9
 
9
 
! Отговори
You_are_god преди 12 години
Нима все още има рационално мислещи хора, които вярват на ученията на тази религия?
100
5
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 12 години
до вярващАбе факт е, че страните с най-висок стандарт на живот са с най-голям брой атеисти.
99
8
 
15
 
! Отговори
Фалконе преди 12 години
Бог иматова е най-голямата истинаюзащото Той е истинатаДа живее България!Ще има възмездие!!!!
98
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
96 ,браво :) аплодисменти
97
0
 
2
 
! Отговори
pop+papa=666 преди 12 години
Относно: И каза Исус : Аз не Съм от този свят.>>>>>>>>>>Тогава на какви заблуди се кланяте заблудени от "Звяра " ?????Дата: Събота, 2011, Декември 24 20:19:51 ЕЕТИ каза Господ на Мойсей: Това,което ви заповядах ,да бъде като знак в междуочието или като БЕЛЕГ НА ЧЕЛОТО И ДЯСНАТА РЪКА !!! така нареди Бог на Мойсей за стария завет.Стария завет бе да предскаже идването на Исус и предвожаднията на Израелския народ от същоия Исус ,Който е Святия Дух,в обетованата земя. И дойде Исус Христоспреди 2000 години и каза: Ето,всичко стана ново,т.е. стария завет премина. . И още :Камък върху камък няма да остане вече тука.Казвайки това че,храм ще бъдат хората прилели Го в себе си.Тогава на кого ни карат религиите да се кланяме ???? И всяка една изявявайки своята си истина ,при все ,че Господ е Един и една е Истината Му . И сега внимавайте кой е белега на "звяра"-666,и защо попове и папи ви слагат "БЕЛЕГ НА ЧЕЛОТО И ДЯСНАТА РЪКА" !!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
96
11
 
7
 
! Отговори
вярващ преди 12 години
Атеистите са едни от най-тъпите ***, които могат да съществуват в този експеримент, наречен живот. И понеже са комплексирани до безобразие, си го изкарват на нормалните хора, като се опитват да им вменят качества като неграмотност, тесногърдие и фундаментализъм. Фактите обаче сочат, че именно те страдат от качествата, които искат да припишат на останалите :) Психологически феномен! :)
95
0
 
10
 
! Отговори
до 97 преди 12 години
Махни запетайката преди "неграмотници" и ще звучиш по-убедително ;)
94
18
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 12 години
Бог, не съществува!Няма значение как го наричат - Господ, Алах, Яхве.В него вярват само, неграмотници, тесноскроени, прости хора, слабаци и неудачници.
93
2
 
6
 
! Отговори
до 95 преди 12 години
При теб са, обаче имат черепи вместо лица :) Като мадамата на айрън мейдън са :)
92
9
 
5
 
! Отговори
Сатаната преди 12 години
Какво всички се правите на много добри, лицемери такива. Много добре знам, че всички искате да дойдете при мен в Ада....Защото при мен са всички яки *** :)
91
8
 
8
 
! Отговори
Осама бен Ладен преди 12 години
И комунизмът и религиата са учения за ***!
90
1
 
8
 
! Отговори
хъб преди 12 години
Весела Коледа на всички !Бъдете добри !
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Урби ет Орби" - Към столичаните и към провинцията. Или "Господа офицерьi и вся остольная ***" .Или "Дами и господа, *** и моряци"(Последното е обръщение на английската кралица)
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ангелите отцепници ги е страх от военната машина на Елохимите, на които са служили, преди да се отцепят и да направят свое царство. Единственият им коз е, че държат почти цялото човечество за заложници, но това скоро ще се промени окончателно ;)
87
6
 
20
 
! Отговори
войнствен атеист преди 12 години
Кой канонизира определени текстове от Библията през 15-ти век?Някаква група от хора. НЕ БОГ.Кой избра Бенедикт XVI за католически папа?Някаква група от хора. НЕ БОГ.Така че папата да си затваря дъртия плювалник. Хората са решавали кое е добро и зло от мноооого дълго време.
86
3
 
17
 
! Отговори
LoL преди 12 години
Тая златна корона дали не може да спаси 3-4 африкански държави от гладуване за 2-3 десетилетия напред?
85
2
 
8
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
И аз се чудех защо всички религиозни празници започват и завършват с Папата по нашите национални телевизии...А за всичко си има просто и логично обяснение..:Папа Лео XII : "Това е нашият последен урок към теб : приеми го, запечатай го твоите мисли, целите ти : чрез Божията заповед спасението не ще се намери никъде освен в Църквата; силният и ефективен инструмент на спасението е никой друг освен Римският Понтификат " Та много скоро и БПЦ ще мине под крилото на Римският Понтиф - Папата...
84
1
 
4
 
! Отговори
до коко3коко преди 12 години
Не сме по-лоши от другите, ами сме по-откровени. Не сме лицемери. И дори бих казал, за учудване на всички, по-смели от другите. Всеки от нас знае, че може да бъде открит лесно и въпреки това казваме каквото мислим. Гърците са смели да излязат на площада и ДА СЕ ТЪЛПЯТ В МНОЖЕСТВОТО, но я го накарай гъркът да поеме персонална отговорност. НЯМА ТАКИВА ФИЛМИ, СТРАХ ГО Е. Затова сме ги "дънали" във войните.НА НАС САМО САМОЧУВСТВИЕ НИ ЛИПСВА. Изгубихме го.Но аз имам вяра. КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА !