Хакери атакуват банкови сметки с "човек в браузера”

Те разработили програма, която преодолява най-модерните защити
Обновена: 5 фев 2012 12:57 | 5 фев 2012 12:51,
42
Хакери атакуват банкови сметки с "човек в браузера”
Снимка: архив, Reuters

Компютърни хакери са разработили нова програма, която без проблем преодолява най-съвременните защитни системи на банките и им позволява да теглят неусетно пари от сметките, съобщи Би Би Си.

В новата схема притежателите на депозити са подлъгвани от оферта за обучение в "усъвършенствана система за сигурност", след като влязат в сайта на банката. Веднъж попаднали в капана, сметките им неусетно се изпразват и кражбата се оказва невидима за титуляра.

Измамата включва компютърна атака, наречена "човек в браузъра". При нея вирусът, който потребителят е бил подмамен да изтегли, се настанява в неговата търсачка и застава между собственика на сметката и уебсайта на банката.

Програмата променя какво се вижда на екрана и подправя оригиналните послания на трезора. Така се прикриват следите от престъплението.

Новата хакерска атака е много коварна и е разработена специално за банкови пиратски тегления. На компаниите за компютърна защита са им необходими по няколко седмици, за да открият всяка нейна нова версия.

Незаконното теглене от банкови сметки по електронен път е коствало на британските банки 27 милиона британски лири през първите шест месеца на 2011 година, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
1
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
Пак наливане на пари от страна на правителството и не само, в медиите, за да може да подтикне хората към "ЗА" за АКТА. Е не го искаме това споразумение.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май никой от вас не е ял дървото и да ходи са си търси правата при банката. Банката възстановява пари когато се докаже, че си понесъл загуби тъй като е хакната нейната система. В слячаят слобото звено си ти тъй като твоята машина е заразена/зомбирана и т.н. и ти си отговорен да ползваш чист терминал за комуникация с банковият хост. Когато твоята *** е *** не ти възстановяват никакви кинти. Затова се прави съдебна експертиза като на самият компютър се прави проверка и анализ дали е бил зараз
34
0
 
1
 
! Отговори
пич преди 12 години
харесват ми тия PC та големи компоти са всичко може да се прави на компот в тях.... особенно ако има пари и банкови сметки ........по голям кеф е отколкото да играеш игра .on-line с някои fr.отсреща
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човек,който отговори на мейл от банка, заслужава да го оберат до шушка!
32
1
 
1
 
! Отговори
big dick преди 12 години
Особено БАНКЕРКИТЕ-обичам да ги ч**ам! :)))
31
7
 
14
 
! Отговори
Пламен преди 12 години
Аз пари у банката немам и ме боли шпагата че банките ги хакват.Да го духат всички банки , банкери и банкеркиКакто беше написано по долу - ДА ОТКРАДНЕШ ОТ КРАДЕЦА НЕ Е КРАЖБА.
30
12
 
13
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Това са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ , вече четири години не ползвам никаква антивирусна програма и постоянно банкирам онлайн , до сега и ЕДНО евро неми е изчезнало от сметката. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
... и ако пуснеш антивирусна програма вируса дърпа щепсела на компютъра и търсачката подменя празния екран със среден пръст.ей маолоумни драскани ей
28
2
 
27
 
! Отговори
Somebody преди 12 години
В интерес на истината не е толковапросто да се направят тиянеща. Трябват доста знания за ОС, архитектура на браузъри, познания по мрежи, секюрити протоколи и др. И нека нашата смотана държава да прави грешките на развитите държави, да срива IT бранша, да няма работа за кадърни специалисти със знания и след някоя друга година може би ще има и доста българи в "играта" - защото гладен не се стои! Защото знанията и практическият опит, струват пари! А не заплата от 400 лв.
27
2
 
11
 
! Отговори
пишман хакер преди 12 години
"вирусът, който потребителят е бил подмамен да изтегли"Абе докато има ***, сами си инсталират вируси по компютрите, ще има и тарикати, които ще ги клатят, колкото могат. Хората от алчност правят такива глупости, че малкото умни хора живот си живеят за сметка на балъците.
26
1
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Да ти пък много разбираш.
25
0
 
10
 
! Отговори
идиоти преди 12 години
се настанява в неговата търсачкасе настанява в неговата търсачкасе настанява в неговата търсачкаАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА
24
0
 
18
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Наведнъж като си изтегля пенсията ще ми вземат дъртия ...!
23
0
 
47
 
! Отговори
Майко мила преди 12 години
Защо вярвате на всички малоумия, които Явор Колев ви пуска ? Той човека е агроном бре ! Прочел е нещо - някъде си и бърза да ви подшушне колко "велик" е отдела, който командва. Само дето метода е известен от поне 6 години и е практически остарял ...От г-н Колев приемайте съвети как да се борите срещу колорадски бръмбар, ама стане ли дума за IT , просто потърсете мнение на експерт.
22
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Просто не мога да не го напиша...ДНЕС.БГ сте МЕГА *** :)Атаката се казва "man-in-the-middle", а не човек в браузъра...ама нали сте ДНЕС.БГ, простено ви е!"----------------------Не се пали! Атката е "*** пред монитора", няма нужда от сложни неща като MITM :)
21
0
 
40
 
! Отговори
. преди 12 години
Просто не мога да не го напиша...ДНЕС.БГ сте МЕГА *** :)Атаката се казва "man-in-the-middle", а не човек в браузъра...ама нали сте ДНЕС.БГ, простено ви е!
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето защо отдавна ползвам само Linux за всички транзакции, а когато се наложи да тегля пари - винаги банкомат с камера :)
19
0
 
3
 
! Отговори
НЕ АСТА преди 12 години
Такъв човек си е за орден"Стара планина"
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хипер ново. Зевс. Активен и в момента, първо забелязан през 2006-та...Също така - неактуално. Разследващите са около 2 години назад в информацията си за начините на действие и работещите схеми. Честитутка ;)
17
1
 
18
 
! Отговори
До ваБанкаджията преди 12 години
Там където се пишат тези програми, банката е длъжна да ти защити парите и всички загуби от хакерски атаки са за нейна сметка, чалгаристанско банкерче!