18-годишен тибетски монах се самозапали

Той е починал с думите: „Свобода за Тибет!“
20 фев 2012 08:58, Елка Василева
11
18-годишен тибетски монах се самозапали
Снимка: архив, Reuters

Осемнайсетгодишен тибетски будистки монах почина, след като се самозапали в знак на протест в югозападната китайска провинция Съчуан, предаде ДПА. Агенцията се позовава на тибетски изгнаници и правозащитници.

Стотици монаси и тибетци не позволиха на полицията да отнесе тялото на монаха, който се самозапали в окръг Жантан (Дзамтан на тибетски и Аба на съчуански).

Още по темата

Преди да умре, монахът е казал, че подкрепя тибетския духовен водач далай лама и е извикал: "Свобода за Тибет!". Той бе погребан с будитски ритуал в един от местните манастири. На бдението са присъствали повече от хиляда души, предаде Ройтерс.

През последните месеци в тибетските райони на Китай имаше повече от двайсет такива самозапалвания. Китайските власти са засили мерки за сигурност. Миналата седмица на среща с европейски лидери китайският премиер Вън Цзябао заяви, че зачестилите напоследък тибетски протести нямат широка подкрепа и са резултат от опити да се тласнат един малък брой монаси към екстремни действия, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Да им пикая на главитве на китайските комунисти.СВОБОДА ЗА ТИБЕТ.*** нали по цял ден тръбите свобода за Палестина,сега защо не тръбите свобода за Тибет.Да ви пикая на главите на всички промити мозъци белким поумнете.Комуниста говори това което му изнася.ДОЛНИ И МРЪСНИ ТВАРИ.ДОБРЕ ЧЕ УМРЯХА КОПЕЛЕТАТА ЖИВКОВ И ГЕОРГИ ПОСЕРКОВ ДИМИТРОВ.ПОКАЯ ИМ НА ТЕЗИ ***
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА ТАКАВА ДУМА ДЕМОКРАЦИЯ , КАКТО НЯМА И ДУМА - ЦИВИЛИЦАЦИОНЕН ИЗБОР - от речника на една марионетка наричаща се Петър Стоянов , да не говорим че самите американци не понасят думата демокрация
7
0
 
0
 
! Отговори
BIX преди 12 години
до 7 номер.....направи дефиниция на ДЕМОКРАЦИЯ ако можеш и помисли също ако можеш.А до всички останали сте мъртви души.
6
8
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
хм..18 годишен пубер..че какво разбира той от демокрация?? какви свободи бе? да си е налягал парцалите да се образова пък като порасне да се занимава с глупости
5
9
 
5
 
! Отговори
Подпалвача преди 12 години
Голяма работа като се е самозапалил. Да не си мислят тибетците че на китайците им пука за тях. Ако искат да се самозапалят всичките, все тая.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
рипа им *** на китайците
3
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво искат пък тия - кой ги знае. Народа навсякъде масово се побърква вече.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Свобода за Тибет!
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i te li izpry6tiavat ve4e?