Валентина Терешкова - първата жена в космоса - на 75 г.

Тя все още има мечта – да доживее стъпването на първия човек на Марс
6 мар 2012 16:19, Елка Василева
33
Валентина Терешкова - първата жена в космоса - на 75 г.
Валентина Терешкова. Снимка: Reuters

Историята на Валентина Владимировна Терешкова за възхода от работничка в провинциална фабрика до първата жена в космоса е съвременна приказка, пише ДПА.

"Като дете мечтаех за пътешествие до звездите. Бих полетяла и на метла, ако се наложеше", сподели бившата космонавтка в навечерието на 75-годишния си юбилей.

На 16 юни 1963 г. 26-годишната Валентина Терешкова излита с кораба "Восток 6" от космодрума в Байконур. Провизиите й включват лук и черен хляб.

Години по-късно Терешкова разкрива, че тогава е била крайно изнервена. "Дълго време не ми беше позволено да казвам нищо - нито за това как съм се чувствала по време на полета, нито за появилите се технически проблеми", отбелязва първата жена,
летяла в космоса.

След 48 обиколки около Земята за по-малко от 71 часа Валентина Терешкова скача с парашут от капсулата на височина около седем километра и се приземява близо до Новосибирск. Позивната й за полета е Чайка.

Терешкова е единствената жена, летяла в космоса до 1982 г., когато сънародничката й Светлана Савицкая става втората.

Валентина Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в село Болшое Масленниково, Ярославска област. Когато Валентина е на три години, баща й загива в Зимната война между Съветския съюз и Финландия.

"Тъй като няма гроб, дълго време съветските тайни служби смятаха баща ми за дезертьор. Поради тази причина като на "дъщеря на предател" първоначално не ми беше разрешено да летя", разказва Терешкова.

Като момиче Валентина работи във фабрика за гуми, а по-късно и в текстилна фабрика. Страстта й обаче остават космическите пътешествия. "Исках да бъда близо до небето, затова започнах да скачам с парашут", споделя тя.

През 1960 г. Валентина Терешкова завършва вечерно училище с диплома за предене на памук. През 1962 г., във време на национално въодушевление от първия пилотиран полет на космонавта Юрий Гагарин, тя кандидатства в съветската космическа агенция "Главкосмос".

"Не е тайна, че Съветският съюз - в надпревара със САЩ - искаше да изпрати първата жена в космоса по пропагандни причини", казва Терешкова.

Говори се, че тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов лично е избрал Валентина Терешкова - обикновена работничка от провинцията - заради политически коректния й пролетарски произход.

Смята се, че бракът й, сключен с космонавта Андриан Николаев през 1963 г., също е по поръчка от Кремъл. Съпрузите имат дъщеря, Елена, но по-късно се развеждат. Вторият съпруг на Терешкова, хирург, умира през 1999 г.

"Въпреки всички трудности имах късмет в живота", споделя Валентина Терешкова в интервю за руска телевизия.

След историческия й полет тя остава в планиращия персонал на "Главкосмос" и заема различни постове в КПСС. Понастоящем Валентина Терешкова е член на парламента от управляващата партия "Единна Русия".

Терешкова все още е на почит сред сънародниците си, но обществените й изяви са редки. "Предпочитам да играя с внука си Алексей и с персийската си котка", казва тя.

На 75 години Валентина Терешкова все още има мечта – да доживее стъпването на първия човек на Марс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Психолог преди 12 години
Г-н 19! Това войниче на снимката е руски гвардеец. Защо ли те е яд, че отдава чест на тази знаменита жена? Посъветвай се с психиагър-сексолог! Защото според скромното ми мнение имаш проблеми с ориентацията си. Ами "огъващ се полупроводник"?
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да така е;
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поздравления, да живее 100 години ! Тя е първата !
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
корабите от серията "Союз" се приземяват със космонавтите на борда , но това не е така със коработе от серията "Восток" със който е летял Гагарин и с последния от които "Восток 6" лети Терешкова . За тях е решено че най-приемливо за връщането на човек ще е неговото катапултиране на височина от няколко километра и спускането му с парашут
24
0
 
14
 
! Отговори
са преди 12 години
Жива и здрава да е тази жена, нейното постижение ще остане завинаги в историята!
23
0
 
2
 
! Отговори
Кирчо преди 12 години
Даже един космонавт загина при оплитане на парашутите - Комаров. Но пък съм гледал репортажи как ги вадят от капсулата на земята, та не знам къде е истината. Едно време имаше изложен истински кораб от серията Союз в Дома на съветската наука и техника на ул. Шипка в София. Беше аъвсем автентичен, използван, доста обгорял. Нямаше видими следи от използван катапулт, а не си представям как се излиза от капсулата по време на приземяването, защото се нагрява до червено. Нещо с този скок не го виждам
22
0
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Гагарин също скача с парашут преди приземяването на капсулата си , изобщо такава е била практиката при първите космически полети поради риска космонавта не не оцеле след сращата на капсулата със земята . Не виждам какво толкова се възмущавате
21
1
 
34
 
! Отговори
Ивка преди 12 години
Честит Рожден ден-велика жена. Такива жени трябва да са ни идолите.
20
0
 
39
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
Господ здраве да и` дава!
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честит и рожден ден!Да е жива и здрава още дълги години!
18
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да е жива и здрава жената!
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поради познанията и опита си с психологията на женките, аз самия се учудвам че го пиша това но...Поклон Валентина.За сметлостта, достойнството, духа Ви и силата да превъзмогнеш себе си.
16
7
 
4
 
! Отговори
иво преди 12 години
всеки изка да лити в космуса - и аз изкам !!!
15
4
 
9
 
! Отговори
mit преди 12 години
"Валентина Терешкова скача с парашут от капсулата на височина около седем километра и се приземява близо " , "заради политически коректния й ". Ne vi li se struva , che tova e porednata zle prevedena statia ....... kyde sa nashite jurnalisti, edin material nemogat da napishat sami.
14
32
 
4
 
! Отговори
с.до14 преди 12 години
Абе да ти кажа изобщо не съм комплексиран!А ти си поредния *** ляворезбов русофилистичен хобот!Аре....
13
6
 
7
 
! Отговори
ffd преди 12 години
tvurde si ogranichen za da razberesh.
12
17
 
15
 
! Отговори
алилиии преди 12 години
..." Валентина Терешкова скача с парашут от капсулата на височина около седем километра и се приземява близо до Новосибирск." Е таа тъпотия не сванах.Как отвори капсулата, как излезна от нея па и скочи!?
11
28
 
31
 
! Отговори
jo преди 12 години
Бабите със сто и двадесет лева пенсия са по-големи героини.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4eta i prosto nesamo neviarvam a i reva, via pia i se potapiam v bezizhodici...te imat Gagarin- nie Boiko li da dignem na granita...te imat neia, Valentina, nie kvo--kalinki, kyrleji i kurviDA slaviani sme i kato pogledna Diakona, posle Gagarin v o4ite i mi e milo 4e imama Raina Kniaginia i 4e ako se poznavha s Valentina stiaha da sa nai-golemite priatelki, a Diakona i Gagarin nai golemite simpatiagi. drpam pogled ot snikite im- i nesto me stiska za grloto, bucata na tribukvennata boles...
9
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление това за Марс само малките деца имат някакъв шанс да го дочакат.