Шутове завладяват предизборната кампания във Франция

Играят важна роля в представлението за избирането на крал на народа
Обновена: 19 апр 2012 20:22 | 19 апр 2012 20:19,
9
Шутове завладяват предизборната кампания във Франция
Французите ще избират между кандидати, които не харесват. Снимка: Reuters

Френските избиратели ще отидат до урните, за да дадат гласа си на първия тур на президентските избори в неделя.

Дотук кампанията протича странно, като в нея личностите имаха по-голяма роля, отколкото изпаднала в затруднения икономика на страната, пише  Матио фон Рор за списание “Шпигел“.

Кандидатът за президент на Франция Жак Шеминад от свързваната с Партия на солидарността и прогреса казва, че ако бъде избран, ще колонизира Марс.

Четири милиона зрители гледаха по телевизията миналия четвъртък участието на Шеминад в специално посветено на изборите издание на телевизионното шоу "Думи и дела" по държавния телевизионен канал Франс 2.

По-късно същата вечер дойде редът и на Натали Арто, която иска да премахне пазарната икономика и възхвалява диктатурата на пролетариата.

Шеминад и Арто са сред маргиналните кандидати на първия тур на президентските избори на 22 април. Всеки от тях получава почти половин процент от гласовете според последните социологически проучвания. Но те са събрали необходимите 500 подписа от лица на изборни длъжности, за да участват в президентската кампания, което ги постави сред десетте официални кандидати.

Победителят ще стане ясен на 6 май, когато водещите кандидати ще се изправят един срещу друг на балотаж, пише авторът, цитиран от БТА.

Вероятно това ще е съревнование между Саркози и опонента му от Социалистическата партия Франсоа Оланд.

Тази странна кампания във Франция навлиза в последните си дни. Една от особеностите на тези избори са маргиналните кандидатури, които французите наричат les petits candidats /малките кандидати, които са с нищожни шансове/.

Те са толерираните придворни шутове в представлението, чиято развръзка е избирането на нов крал от народа.
В тази изборна година трябва да сме особено благодарни за тези аутсайдери.

Те придават колорит на предизборна кампания, която иначе би била някак потискаща. От една страна е действащият президент, когото френските избиратели намират за отблъскващ.

От друга страна е кандидатът на социалистите Оланд, който от месеци изпреварва опонента си в преките съревнования и се радва на репутацията на голям прагматик, но не успява да плени сърцата на избирателите със своя чиновнически чар.

Накратко, французите избират между човек, когото вече не искат, и човек, когото всъщност не искат.

Има и една неизказана истина - без значение кой ще спечели, само за няколко дни след изборите всички политически програми на кандидатите ще се окажат безполезни.

На 7 май след следизборното празненство французите ще се събудят с махмурлук.

От икономическа гледна точка Франция е "болна" страна. Националният й дълг достига 90 процента от БВП и тя не е имала балансиран бюджет от 1974 г. насам.

Делът на разходите в държавния сектор е най-големият в еврозоната - 57 процента от БВП е зависим от подкрепата на държавата. Безработицата е 10 процента и има цяло поколение от деца на имигранти, които растат в приличащи на гета предградия и имат малък досег с пазара на труда.

"Стандард енд Пуърс" вече отне кредитния рейтинг на странатаот ААА, а доста експерти и политици се опасяват, че именно втората най-голяма икономика в еврозоната може да бъде следващата мишена на финансовите пазари.

По време на кампанията не беше казано почти нищо за драматичното положение на страната - особено що се отнася до мерките за икономии, които ще са необходими за решаването на проблемите на Франция.

Вместо да засегнат тези проблеми, кандидатите се опитват да ухажват избирателите с познатия образ на силната Франция, която може да показва политически мускули из цяла Европа.

Оланд има намерение да предоговори Европейския фискален пакт, който беше подписан от 25 страни. Саркози заплаши да извади Франция от Шенгенското пространство, ако не бъде направено повече за спирането на нелегалната имиграция.

Никой друг не олицетворява по-добре нереалистичните предложения, които се подмятат в тази предизборна кампания, от крайнолевия популист Жан-Люк Меланшон, представляващ "Левия фронт". Според социологическите проучвания той може да получи до 17 процента от гласовете на първия тур.

Той иска да увеличи минималното месечно възнаграждение на 1700 евро - и призовава за данък от 100 процента върху доходите над 360 000 евро. Освен това казва, че Франция трябва да излезе от НАТО.

Кандидатът на Левия фронт е единствената изненада в настоящата предизборна кампания и дори може да изпревари дясната популистка Марин Льо Пен и да заеме третото място на първия тур.

Втората звезда на настоящата предизборна кампания не е кандидат-президент, а смел икономически журналист на име Франсоа Лангле. Той спечели славата си по време на специалните издания на "Думи и дела", след като показа на всички кандидати колко абсурдни бяха техните икономически предложения.

Доста от кандидатите бяха обидени. Те са свикнали на сервилно отношение от страна на френските журналисти по време на интервюта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Французите ще избират между кандидати, които не харесват. .....................че ние това го правим от 1944-та година насам !
6
1
 
3
 
! Отговори
Сахаров преди 12 години
Шеминад иска да колонизира Марс, ама питал ли е преди това македонците?!
5
3
 
1
 
! Отговори
do 5 преди 12 години
Ako spe4eli stani6ev ste mi se ka4i na x.. za da te vikne.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако спечели социалиста,Станишев ще има по-големи позиции от Първанов на конгреса
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колнизатора на Марс има всички шансове. Целият свят е полудял.
2
6
 
3
 
! Отговори
de gol преди 12 години
nema po-pedali ot fransetata,pravim im evala 4e sa izmislili svirkata ni6to drugo.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия ни стигнаха и задминаха....