В САЩ вече има повече цветнокожи бебета

Това е знак за промяна в демографската структура за десетилетия напред
18 май 2012 09:50, Бойчо Попов
99
В САЩ вече има повече цветнокожи бебета
Поредното цветнокожо бебе, появило се на бял свят в болница в Бостън. Снимка: Reuters

За първи път в историята на САЩ през 2011 г. новородените цветнокожи бебета се оказаха повече от белите, съобщава Bloomberg.


В периода април 2010 г. - юли 2011 г. процентът бели бебета на възраст под 1 година е паднал до 49,6%, съобщи вчера щатското бюро за демографски изследвания.

Тенденцията вероятно ще се отрази на политическия облик на страната, характера на работната сила и икономиката в дългосрочен план.

За финансирането на социалните и пенсионни програми, преобладаващо белите, но застаряващи, анклави в Североизточните щати и Средния запад ще разчитат все повече на нарастващото младо азиатско и испаноезично население от Западния бряг и щатите в Слънчевия пояс (от Флорида до Калифорния).

„Този преломен момент е знак за промяна на демографската структура на страната за десетилетия напред“, казва Уилям Фрей от Brookings Institution във Вашингтон.

Данните илюстрират бързото нарастване на испаноезичното и азиатското население. За последните близо 12 години и двете групи са нараснали с над 40%.

През юли 2011 г. испаноезичните американци са представлявали 16,7% от населението на страната, докато азиатците са били 4,8%. От 2000 г. чернокожите американци са се увеличили с 12,9%, за да достигнат 12,3% от общото население.
От 2000 г. неиспаноезичните бели са се увеличили с едва 1,5% - темп по-бавен от средните за страната 9,7%. През 2011 г. белите са съставлявали едва 63,4% от американското население.

Четири американски щата – Хавай, Калифорния, Ню Мексико, Тексас, както и Федералният окръг Колумбия, където е разположен Вашингтон – сега имат население, в което преобладават малцинства.

Според прогноза от 2009 г. неиспаноезичното бяло население на САЩ ще се превърне в малцинство през 2040 г., а през 2045 г. ще съставлява 48,5% от населението. По-късно тази година правителството ще представи ревизирани прогнози.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: САЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
Видял преди 11 години
За мое голямо съжаление 77 е прав. Поживях малко в страната, на знамето на която има мечка, червена звезда (!) и надпис Republic of California. Е, пълно е с мексиканци, някои не знаят английски. Огромнота разлика мехду тях и наш *** е, че работят! Бачкат до седма пот! Ние трябва да се замислим, а не само да попържаме.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ко ши праим сига? Като не праим бели бебета ши друсаме *** и ша ни е виновен световния камунизъм.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ревете за Хитлер и ще се кълнете защо Германия изгуби войната... явно човека много добре е виждал какво ще се случи и това вече се случва. Шанса е американците да облекчат визовия режим за белите хора и така нещата да се нормализират, като съответно черните маймуни биват все повече и повече игнорирани и пренебрегвани. Нас ни чака абсолютно същото само, че с *** - от прекалена толерастия до това стигнахме.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може да се каже, че Уорлик вече е от малцинството в САЩ :). САЩ - вземете си циглака обратно!
69
0
 
5
 
! Отговори
Направих си извод преди 11 години
Очаквайте в идните години все по-големи облекчения за млади хора от страни като нашата, които искат да се заселят в САЩ. Цедка разбира се ще има, но тя ще е под някакви благовидни форми и целта ще бъде да се привлекат колкото е възможно повече бели млади хора с професия и образование.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им е честито!
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сащ не е само страна *** също така страната Сащ е страна на мелезите
66
6
 
8
 
! Отговори
vinkeltu преди 11 години
А и само човек бял като мляко, рус и със сини очи може да съди черните, съмнявам се някой от тук който критикува да е такъв, много малко са тези хора и повечето са от скандинавските страни, всеки има нещо черно в себе си
65
7
 
18
 
! Отговори
vinkeltu преди 11 години
Не съм съгласен с няколко човека по-долу че черните не са дала нищо хубаво на света, поне музика са дали. 70 % от хубавата качествена музика е създадена от афроамериканци, било то Рей Чарлз, Майкъл Джексън.. недейте така.. Имам приятел ***, много готин и талантлив пич е, няма значение расата, важно е човек как е възпитан и израстнал, има черни и черни но има и бели и бели..
64
1
 
8
 
! Отговори
Хамериканското Ром преди 11 години
Хаз бех обиковен цианин в Булгарията ама откак Йорлик взе две от чавета назаем за по седмицо и сега сме у Хамерикато целото рода. Оради ни визи. Цялото рода сега е доволно само двахте чавета нещо тъжни. Яз го бием по главата и го питам : Що недеволно бе *** ся сма у Хамерикото. То глупаоото още повече риве.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък Уорлик е толкова бял
62
1
 
8
 
! Отговори
vivian преди 11 години
И при нас ще стане така след 20-30 години....
61
9
 
28
 
! Отговори
читател преди 11 години
Има само че една маааалка разлика.В САЩ като запиташ и най-мазният мексиканският ***, който се казва Хосе и е роден в някой обор в Мексико и по неведоми пътища се е сдобил с американско гражданство, "какъв си?", той гордо ти отговаря "американец".Досега не съм чул нашенски *** по телевизията да отговори с гордост "аз съм българин"...Така че не се притеснявайте, САЩ никога няма да станат *** държава, за разлика от нашата...
60
2
 
21
 
! Отговори
До Чикаго и назад... преди 11 години
А уж казват,че в САЩ има много здрави имиграционни служби,гранични полиции нам' кво си,нам' що си а всъщност 99% от тия *** и латиноси за които пише в горната статия са НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ,които в най-добрият случай са се натурализирали след време!Въпросът е как влизат в САЩ,нали в Щатите уж имало много здрави служби по сигурността,имиграционни и т.н.Май само тинтири мнитири...Я идете в посолството на САЩ в София и се опитайте да получите USA-виза...!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** работа!!!
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
черното бяло не става
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от толерастия до тука я докараха ..
56
1
 
11
 
! Отговори
ПРАВАТА НА... преди 11 години
Да се спазват много стриктно правата на Човека в САЩ !!!
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да им спрат помощите на "АМЕРИНАКНСКИТЕ ***" и проблема ще бъде решен
54
10
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно срещу това да се случи в Норвегия се бори легендата Брайвик !