В Сирия умират корените на европейската култура

Разграбват се безценни византийски и средновековни съкровища
Обновена: 17 юни 2012 10:45 | 17 юни 2012 10:45, Елка Василева
126
В Сирия умират корените на европейската култура
Протестиращи срещу сирийския президент Башар Асад в древния град Палмира, ноември 2011 г. Снимка: Reuters

Масовото избиване на невинни хора в Сирия е страшно. Но в страната умират и корените на европейската култура - безценни византийски и средновековни съкровища биват разрушавани и разграбвани. Сирийската трагедия е и наша, пише Дойче веле.

Апамея е град с древна и богата история. Още преди рождението на Христос градът е имал половин милион жители. Останките от славните стари времена дават достатъчно ясна представа какво великолепие е царяло в този град през вековете. Но и те са вече жертва на гражданската война в Сирия. Старинните колони биват обстрелвани с танкове, към цитаделата хвърчат гранати, булдозери рушат стените, за да отворят път за танковете. Апамея принадлежи на снайперистите. И на черния пазар.

Варварства и унищожения

Гражданската война винаги е и културна катастрофа, тъй като превръща цялата страна в бойно поле - включително храмовете, музеите, старинните градски части и гробищата. В случая със Сирия войната засяга страна, чиято изключителна значимост за културната история на човечеството бе осъзната едва преди няколко десетилетия.

Именно поради това и до днес археологическите богатства на Сирия са слабо известни, а драмата със сирийските културни съкровища не ангажира особено западното съзнание. Боевете в Сирия се водят от миналото лято, от месеци постоянно излизат информации за разрушения и разграбвания. Но голям шум и протест срещу извършваните варварства няма.

В средата на май излезе първото мащабно изследване за състоянието на археологическите обекти в Сирия. Негов автор е Ема Кънлиф, а преценката й е смразяваща: от разкопките в Тел Халаф недалеч от границата с Турция до късноримските и ранноислямски сгради в Хауран на границата с Йордания няма вече нито едно място, където сирийската служба за опазване на паметниците на културата да може да защити съкровищата си от унищожение.

Музеите се разграбват, златните статуи и бронзовите оръжия се изнасят, джамиите и църквите се обстрелват с гранати. Старият град на Хомс е разрушен, както и джамията "Ал Омари" в Дара, чийто фундамент е от времената на първите халифи. Списъкът със съсипаните останки от стари времена става все по-дълъг.

Палмира, разграбената

Културното богатство на Сирия е свързано с географското положение на страната. В продължение на четири хилядолетия на това място се кръстосват влиянията на шумери, вавилонци, египтяни, асирийци, хети, перси, гърци и римляни.

Архитектоничният символ на това средище на култури е град Палмира, в който различните строителни елементи са смесени в един уникален локален стил. През пролетта и есента Палмира е пълна с туристи, сега е празна. Некрополите са обирани нееднократно, в средновековната крепост са се настанили войници от армията на Асад. През нощта из града обикалят мародери, които се опитват да измъкнат последните останали ценности.

Не по-малко драматично е положението в сирийските музеи, някои от които се оказват буквално насред бойните действия. През юли 2011 правителството на Асад издаде меморандум, по силата на който някои от най-ценните музейни експонати бяха прибрани в трезора на сирийската централна банка.

Преобладаващата част от експонатите остава обаче беззащитна срещу нападенията на въоръжените грабители. Много от находките нито са описани систематично, нито са заснети. Което само улеснява крадците в пласмента на плячката на международните пазари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоооо сбърканите не говорете на Афганистан не са виновни американците, а руснаците с тяхната инвазия през 1979 г. айде да си дойдем на думата, след това кава става бе, мухльовци. Вземете та прочетете историята на Афганистан, бе *** червени. Само да ви светна муджихидите въстават срещу руснаците подкрепени от обикновения народ, после идват талибаните, които връщат държавата в Средновековието и тогава рушат статуите на Буда. Афганистанците не мразят американците така като вие *** глави!!!
112
9
 
36
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"Дядо",иракските антики се преселиха зад океана,либийските са в натовските педофили,Турция мре да прибере сирийските,но негърчето няма да им ги даде,сам ще си ги прибере!!!
111
9
 
39
 
! Отговори
121 преди 11 години
Стига ръси простотии че ти се смеят хората .Ястреб ли си кокошкали не знам . Що се излагаш ,маи няма какво да правиш ,седни и гледаи някои мач по телевизията
110
17
 
39
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
117 - Един приятелски съвет - научи се да живееш с нещата, дето не са ти по силата да ги промениш! Иначе жалкото ти мизерно съществуване ще придобие още по-жалка форма!
109
8
 
51
 
! Отговори
дядо преди 11 години
я кажете къде заминаха безценните богатства на иракските музеи след "спасяването" муи тези ще заминат натам ако успеят да "спасят" сириятолкова години не ги разграбваха и сега изведнъж аайдееецинична и всебхващата ежечасна пропаганда
108
8
 
44
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Администраторите,Ако не бан-нете наглото нищожество, развяващо омразния кървав ***, тенденциозно залепен до българския флаг, аз ще се постарая да ви подсигуря достойна санкция.
107
26
 
38
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
116 - Ааа, така ли било!? Сории! Понеже четейки някои коментари по-надолу бях останал с впечетлението, че българите са основата на всяка култура - земна и неземна! - та си помислих да ви предупредя да не би швабите да ви изиграят някоя игра! И между другото, там къде стъпи крачето на мирните юдейо-християни, ни култура остава и камък върху камък! Афганистан се управлява по законите на шериата за повече от 1000 г. и тази статуя не беше унищожена .... докато не падна под американско влияние!!
106
17
 
42
 
! Отговори
Ястр3б преди 11 години
Заглавието е много подвеждащо и хитрите шваби по коствен начин искат да кажат, че корените на европейската култура са в близлкия изток. Докато всеки интелигентен човек знае, че корените на европейската култура - дори световната култура - са в България и българите. Призовавам всички български патриоти да протестират тази наглонст на дойчландците!!
105
8
 
41
 
! Отговори
На 110 преди 11 години
Точно това е - грабеж на културни и материални ценности в името на какво? Който няма история и нещо свястно в нея, краде от другите, за да ПРИТЕЖАВА! Като македонците. Каквото и да крадат американците , ние знаем, че в генезиса си тази държава е плод на завладяване на народи от шепа разбойници, престъпници и авантюристи, които позорно търгуват с хора като с предмети и унижават достойнството им.Това е знамето на "демокрацията" по американски!
104
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Където по света има нефт и газ-там САЩ се чувства заплашен и отива да си защитава правата в чуждите страни! Отвращава ме глупостта на философстващите поплювковци!САЩ много скора ще стане още по-нервен и брутален в стремежа да окраде всичките енергийни ресурси, и обезкървява народите, предизвиквайки терористични подобия на граждански войни!Настъпи ли свободата и демокрацията като унизиха африканските народи?Някой да му пука за африканските народи?
103
8
 
35
 
! Отговори
bg преди 11 години
Na snimkata vijdame koi razgrabvat cennostite.
102
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Arabska rabota !
101
11
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно бе хора, нищо няма да изчезне. Ако сте забравили в Ирак бяха разграбени музеите от едни много лоши хора. След няколко години откраднатите артефакти се появиха в американските музеи. Същото става и в Сирия - бунтовниците за по-добър живот (платените наемници на ЦРУ и МОСАД) сега грабят всичко ценно. След година две пак ще се появят в някой луксозен музей.
100
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е културното наследство на цялото човечество. Сега ще потъне за години или вечно в частни сбирки и нашите потомци няма да го видят. Мръсни американски мародери......
99
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откакто съществува човечеството, войната винаги е била повод за безнаказани убийства и грабеж. Войниците са се записвали в армията с цел плячка. Като пиратите, нищо различно.В Ирак полски и американски войници разграбиха старателно и с години събирани безценни артефакти. Даваха иракски археолози със сълзи в очите разказваха за техните безчинства. Сега е същата работа. Плячка !!!
98
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бог да пази китайцитеруснаците се отърваха на косъм ;)
97
8
 
51
 
! Отговори
уплах преди 11 години
Бог да пази цивилизацията ,нещо много грозно започна да става на хубавата ни планета!
96
9
 
37
 
! Отговори
princess преди 11 години
a dobro utro!HORA ,OTVORETE SI O4ITE,RAZBERETE,4E V SYRIQ VILNEQT VAORAJENI TERORISTI,PODKREPQNI I VAORAJAVANI OT ZAPADA I PRAVITELSTVENITE SILI SE OPITVAT DA GI SPRAT,NO SA PO4TI S VARZANI RACE,ZARADI POZICIQTA NA POVE4ETO STRANI KAM SYRIQ.ZAPADA ISKAL DA DEMOKRATZIRA SYRIQ...6TO ZAGLUPOST E TOVA,ZA6TO NE DEMOKRATIZIRAT SAUDITSKA ARABIQ?4E TAM KAKVI PRAVA IMAT?JENITE DORI NQMAT LI4NI KARTI,VSE EDNO NESA6TESTVUVAT-BEZGLASNI BUKVI...JENATA E EDNO NI6TO,A TE MI SE ZAHVANALI SAS SYRIQ....
95
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко пъти точно може да обереш един некропол? След като вече веднъж е обран какво ще вземеш?За всичко са виновни НАТО, САЩ, Израел и Саудитска арабия, толкова години под управлението на Асад никой не грабеще и не рушеше нищо, сега тия терористи крадат и рушат навред, а от запад продължават да им пращат оръжия и подкрепа...
94
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от простаци! Животът ми няма да ми стигне да ви поправям правописните и граматически грешки, сополиви изчадия! Българи били, патриоти били, а не знаят български! Срамота-неграмотни ще ме управляват и ще ми коментират международна политика!СРАМОТА!Ще ми пише хаус-, това не ти е доктор Хаус от телевизора!