В Русия НПО-тата станаха чужди агенти

Законът засяга работещите в политическата сфера с пари от чужбина
13 юли 2012 20:25, Елка Василева
40
В Русия НПО-тата станаха чужди агенти
Държавната дума прие закон, въвеждащ статут на чуждестранен агент на НПО. Снимка: архив, Reuters

Държавната дума прие днес на второ и трето – последно, четене законопроект, въвеждащ статут на "чуждестранен агент" за неправителствените организации, които действат в политическата сфера и получават средства от чужбина, предаде ИТАР-ТАСС.

За новия закон гласуваха 374 депутати в 450-местния парламент - представители на управляващата "Единна Русия", комунисти и либералдемократи. Фракцията на "Справедлива Русия" не участва в гласуването.

За чуждестранни агенти се обявяват и НПО, които получават парични средства и друго имущество от руски юридически лица, ако последните се финансират от чуждестранни източници.

Дори да не е политическа партия, дадена НПО се признава за участник в политическата дейност в Русия, ако "независимо от заявените цели и задачи" участва или се използва в политически акции, целящи "да променят държавната политика" чрез въздействие върху работата на държавните органи, както и "при формиране на
общественото мнение".

По препоръка на президента Владимир Путин депутатите решиха новият закон да не обхваща НПО от сферите на науката, културата, изкуството, здравеопазването и редица свързани дейности, социалната защита, физкултурата и спорта, природозащитната и благотворителната дейност. Новите норми няма да важат и за регистрираните религиозни организации, за държавните корпорации и държавните фирми, както и за създаваните от тях НПО.

НПО, представляващи "чуждестранни агенти", ще бъдат включвани в специален регистър; упълномощен орган ще събира от тях доклади за дейността им, включително финансови, и ще представя всяка година отчет в парламента. Тези НПО са задължени да отбелязват своя статут на "чуждестранни агенти" върху публикуваните и  разпространяваните от тях материали, включително чрез медиите и интернет. За неспазване на новото законодателство ще им се търси наказателна отговорност.

Оспорваният закон, разработен от управляващата партия "Единна Русия" и спешно вкаран в дневния ред на Думата независимо от протестите на правозащитници, либерални опозиционери и юристи, поставя под строг контрол руските НПО, развиващи политическа дейност и получаващи средства от чужбина, отбелязва Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
.. преди 11 години
Растежа в Русия се движи само от природните ресурси, които са обект на кражби от бюрокрацията и олигархията. Икономическият им модел е продънен, и както се сещате, никой не емигрира в Русия заради свободата и възможностите там, а напротив - руснаците емигрират в чужбина.
29
2
 
8
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
naistina dobra novina ,radvam se
28
3
 
12
 
! Отговори
наблюдатель преди 11 години
много ясно, тези организации следва да се държат под око и винаги са се държали, просто сега ще ги задължат да показват статута си на платени гласове на чужди интереси, което е правилно.Тук един пита дали юдеите ще бъдат задължени да носят жълти звезди. Това е напълно правилен подход - да престанат другите да се правят на едни от нас, защото това са лъжци и техния бог е бащата на лъжата,а овците са ***. Най-расистката държава е изсраел,защото палестинците нямат граждански права а са родени там!
27
6
 
4
 
! Отговори
а преди 11 години
Русия все повече се утвърждава като "демокрация".
26
5
 
18
 
! Отговори
Бай Трендо, до 29 преди 11 години
Много ми е смешно, като чета за фалшифицирани избори в Русия. Защо в избирателните ни секции не се въведе пълен видеоконтрол, както е в Русия. И какво е виновен Путин, че 2/3 от гласоподавателите гласуваха за него. У нас такава убедителна победа никой не може да постигне, защото всички политически лидери - шашмолози имат само един бог - кражбите, измамите и корупцията, всичко това на N - та степен. Руската икономика се нормализира, а нашата е толупо - плюскаческа, удар и бегом на "Резбарска"...
25
3
 
13
 
! Отговори
Сълза и смях преди 11 години
До 29"Послушни медии"? Всички медии в Русия плюят Путин, в такъв случай можем да се запитаме кого слушат...
24
20
 
3
 
! Отговори
.. преди 11 години
Уви, Русия върви към политическа система на страна от третия свят - фалшифицирани избори, натиск над опозицията, несменяеми лидери, тайните служби на власт, и държавния капитализъм цъфти - ако си дружка с Путин и върхушката си милиардер, ако сгрешиш, всичкото ти богатство заминава. НПО-тата не могат да бъдат усмирени да показват цялата тази реалност въпреки послушните медии. Затова и този закон.Сигурен съм че с времето ще минат към микро-дарения за да се издържат,както се кандидатира Обама
23
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''В Русия НПО-тата станаха чужди агенти..........'' Че те къде не са?
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това трябваше да се направи и у нас със соросчетата , които в момента ни управляват и се вижда как.
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом се финансират отвън, те са защитници на интересите на държавата, която ги финансира. Какво толкова сложно има за разбиране ?!
20
1
 
11
 
! Отговори
до имигрант преди 11 години
Да не намекваш че има някаква връзка между евреите и неправителствените организации ли ? Хайде доразкажи си версията демонократе, искаме да я чуем. Каква връзка има закона за НПО-тата в Русия и евреите ?
19
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бавно но сигурно вървят към диктатура, този мъничкия човечец наистина е опасен , не знам дали разбирате това днес, дано не го разберете никога
18
20
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: ФАКТ (номер 13)Путин направо сам на себе си си го нацепи - мисли си че живее в 1917 година вместо в 2012!!!
17
18
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
В скоро време да очакваме ли всички граждани на Русия от еврейски произход да бъдат задължени да декларират своя еврейски произход и да носят жълти звезди на реверите си?И да бъдат вписани в специален регистър със специален статут на "юде" или "мишлинге"?Егати нацистката държава!
16
5
 
26
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Ето затова в Русия няма и няма да има педерастки паради и *** няма да са с безгранични права както е у нас . Благородно им завиждам на руснаците.
15
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така ще продължава докато не се распаднат по щати един за друг
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега протестите със всякаква разна *** сбирщина подпомагана финансово от капиталистическата *** да разтърси крепкият фундамент на господин путин умря.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
путин красавчик
12
3
 
23
 
! Отговори
Бай Трендо преди 11 години
Даааа, поредния тежък удар на Русия срещу империалистическите държави. Както правилно отбеляза 4, това отдавна трябваше да стане, за да не могат чуждите разузнавания да имат благодатното прикритие на специално изградените за целта НПО. Получените средства от чужбина за руските НПО са с пределно ясен произход - фондации, НПО и др. под, зад които по правило стоят империалистическите разузнавателни служби или оцелели елементи от епохата на пещерния антикомунизъм и колониалната ера. Успех!
11
3
 
40
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 години
Путин направо го нацепи на дъртата на Хилари и на черния на Обама.