В Осло гневни заради катуни на наши и румънски роми

Норвежци заплашват да прибегнат до насилие
17 юли 2012 16:55, Елка Василева
354
В Осло гневни заради катуни на наши и румънски роми
Жители на Осло недоумяват защо полицията още не е разтурила катуна. Снимка: архив, Reuters

Присъствието на стотици имигранти, предимно роми от Румъния и България, които продължават да живеят в незаконни биваци в Осло, предизвиква все по-голямо недоволство сред гражданите в норвежката столица, съобщи норвежкият информационен сайт "News in English".

Норвежци, разгневени от поведението на имигрантите, които според тях не проявяват уважение към местните власти и жители, заплашват да прибегнат до насилие, ако не бъдат взети мерки срещу незаконното им пребиваване в града.

Според в. "Афтенпостен" жителите на квартал "Арвол" са толкова ядосани от новия бивак, издигнат до домовете им, че смятат да използвал сила, за да изгонят ромите. Те недоумяват защо полицията още не е разтурила катуна, след като здравните власти са предупредили, че е опасен.

Имигрантите са издигнали палатки и саморъчно направени подслони насред купища камъни и пясък, които могат да ги затрупат. На мястото няма течаща вода, канализация или служба за събиране на отпадъците, предупредиха здравните власти. Според градската управа собственикът на имота, върху който е установен бивакът, трябва да изведе имигрантите оттам.

Близо трийсетината обитатели на бивака, издигнат в събота, влезли в словесен двубой с местни жители, като една от имигрантките се разкрещяла, че нито те, нито полицията имат право да им казват какво да правят и къде да ходят и нарекла норвежците нацисти, защото ги тормозели.

"Положението е нетърпимо", каза представител на градската управа. "Не можеш просто да се заселиш на място, което е опасно за здравето. Всички са добре дошли в Осло, но когато дойдеш като посетител, трябва да можеш да се грижиш за себе си", заяви той. По думите му властите в града не са задължени да осигуряват съоръжения за лагеруване на имигрантите.

Градските власти настояха правителството да се намеси за решаване на проблема и днес бяха свикани срещи с участието на някои министри. Отправят се все повече призиви за депортиране на имигрантите, но като граждани на страни от Европейския съюз те имат право да останат в Норвегия до три месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още по темата: НорвегияОслороми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почакайте бе господа европейци днеска *** искат да не ги закачате утре и басейн ще ви поискат,и вие сте длъжни да им го направите щото нали според вашите закони трябва да се интегрират.А сега да видите как е.
228
3
 
2
 
! Отговори
A4o преди 11 години
Aaaa bez rakiva, ina4e 6te gi sudim za prenebregvane na 4ove6kite prava i disriminaciq!!!! Da vidqt sega te kakvi sa na6ite *** , a ne 10 godini da gi za6titavat i da obvinqvat Bulgariq, 4e ne se griji za tqh!!! :DIzvinqvam se , 4e pi6a na latinica, no kompa ot koito pi6a nqma kirilica. ;)
227
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За Ромъния не знам, но ние в България роми нямаме. Имаме само и единствено български граждани ( учим се да говорим правилно :-))) ). Норвежците да се спасяват. Предполагам, че това са новите граждани на Осло, преселили се преди много време от далечна Индия. :-)))
226
0
 
20
 
! Отговори
Биолог преди 11 години
Правилно,това е закон на природата,не се ли бориш с ***,те се множат като гъби и завземат нови и нови територии и нанасят все повече вреда!!
225
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алооо, хелзинкския комитет! Я вижте какъв кафяв нацизъм и омраза ги гони норвежците! Никаква толерантност и приемане на различните! Алооо, Брюксел и комисията по правата на човека! Защо така, гражданите на Осло се дърпат и не приемат *** етно-култура? Викат полиция, заплашват със саморазправа! Защо ги гонят навсякъде от Европа, бе? Защо не ги интегрират?! Защо, когато ние ревем за равенство пред закона, наричат българите ксенофоби и варвари?
224
1
 
19
 
! Отговори
норвежки цигани преди 11 години
Щом *** са стъпили и са се заселили на норвежка територия, значи те вече са НОРВЕЖКИ ГРАЖДАНИ! *** нямат родина, нямат родна земя и за това те приемат това гражданство, на територията на чиято държава са разположили стадата си. тези *** не са повече нито български , нито румънски граждани. ТЕ СА *** С НОРВЕЖКО ГРАЖДАНСТВО! Норвегия по най-бърз начин да им издаде документи за техни граждани!!!
223
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ословчани ще помрънкат, ще помрънкат, па ще свикнат.
222
0
 
20
 
! Отговори
Wee to Norge преди 11 години
Точно в Норвегия са особено нетолерантни и леко ксенофоби (всички скандивци са такива), което е и основната причина богатата им и подредена държавица да ОТКАЗВА да влезе в ЕС. Тих пасивен северен расизъм - ще ги разкарат, защото вредят на собственото си здраве, няма да им плащат детските и здравеопазването, защото не се грижат за децата си, няма как да си изоставят децата защото това е криминализирано. Има на какво да се научим от тях.
221
1
 
23
 
! Отговори
Дон Цеци преди 11 години
Пуснете Брайвик, той ще реши проблема!
220
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ако предприемат някакви действия срещу емингантите, трябва България да скочи и да поиска спазване на законите на ЕС.
219
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"...нарекла норвежците нацисти, защото ги тормозели"Да видят и те малко за какво иде реч. Заслужават го заради толерастията им - айде интегрирайте. И не ги пипайте, че ЕС ще ви скочи. Ха ха
218
1
 
41
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Няма такова понятие *** от български произход!!!! Има *** с българско гражданство! Не намесвайте произхода! :)
217
2
 
20
 
! Отговори
Трай ма Европо преди 11 години
Требе интеграциа , требе да ги приемат на *** как ние ги тръпим. Требе и да им пущат ток и вода и да не ги плащат и на секо ново *** по триста кинти и отгоре даже. А да видат они интеграциата как работи и мое ли да се интегрират ***.
216
1
 
29
 
! Отговори
БРАД МИТ преди 11 години
В личните карти на *** трябва да пише роми от български произход а не българи. За да не петнят името на България и да ме е срам да пътувам в чужбина .
215
1
 
0
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Нали се разбрахме за византийските устички?! Пазете ги бре! :)
214
1
 
13
 
! Отговори
Г преди 11 години
Нима ромите имат права само в България, защо насилие, нали те защитават правата им, нека им дадат подслон, храна и подобаващи социални и детски :) Искам само да допълня, че когато написах думата "ромите", Мозила ми я подчерта като грешна :)
213
2
 
2
 
! Отговори
БАРБА КОСТАКИ преди 11 години
НА МПАЛГАРСКИ СЕ КАЗВА ФИЛИППУПОЛИС ---НЯМА ТАКОВА НЕСТО ПЛОФДИФ.КВО Е ТОВА?????
212
0
 
8
 
! Отговори
хаспарух преди 11 години
древните елински педа..... да лапат *** ку......-скоро от елитни гейове ще сте прости бедни педа......
211
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
За сведение на неграмотните, който се представят като гърци - това не са българи. първо си оправете вашата държава, по-мързеливи хора от гърците не познавам, после казавай кой е цивилизован.
210
0
 
8
 
! Отговори
@234 преди 11 години
То като гледам колко много синеоки елини има.. живи арийци сте си :)90% от гърците са по близки по черти до нашите лингори отколкото до арийците :)