Хизбула отрича всякаква връзка с атентата в Бургас

НАТО, ЕК и ЕП осъдиха терористичния акт у нас
Обновена: 19 юли 2012 15:05 | 19 юли 2012 14:11, Елка Василева
25
Хизбула отрича всякаква връзка с атентата в Бургас
Снимка: архив, Reuters

Ливанското шиитско движение Хизбула отхвърли обвиненията на Израел, че стои зад атентата срещу израелски туристи в Бургас. Хизбула окачестви тези обвинения като "смехотворни".

По-рано лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала отправи нова серия заплахи срещу Израел във връзка с атентата в Бургас. Насрала обеща на Израел „голяма неприятна изненада“, ако той реши да започне нова война срещу Хизбула.

Израелският външен министър Авигдор Либерман обаче заяви днес, че страната му разполага със солидна информация, че Иран и спонсорираното от него ливанско движение Хизбула стоят зад кървавия атентат срещу израелски туристи в България.

"Хизбула стои зад нападението, в тясно сътрудничество с иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция", посочи Либерман.

НАТО, Европейската комисия и Европейският парламент осъдиха атентата в Бургас.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен определя нападението като жестоко в съобщение Twitter. Решително осъждам жестокия терористичен акт в България, който отне живота на няколко души и причини раняването на много други, пише Расмусен. Тероризмът никога не може да бъде толериран, допълва генералният секретар на Алианса.

НАТО публикува и официално изявление на Расмусен, в което атентатът е определен като "шокиращ". В изявлението се допълва, че тероризмът в каквато и да било форма и прояви никога не може да бъде допустим и оправдан.

В официално изявление на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия
Малмстрьом пък се посочва, че Европейската комисия решително осъжда ужасния терористичен акт срещу израелски граждани в България.

В съобщението се отбелязва, че комисарят е разговаряла тази нощ с българските си партньори, за да предложи подкрепата на ЕК. Европол също е в готовност да окаже съдействие на българските власти в разследването, ако това бъде пожелано, допълва комисията.

ЕК отново потвърждава решимостта си да стои до всяка държава от ЕС в борбата срещу подобни варварски действия и в изправянето на виновниците пред правосъдието, се отбелязва в съобщението.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също осъди атентата в България, като го нарече "отвратителен и малодушен". Онези, които са извършили този варварски терористичен акт, трябва да бъдат изправени пред правосъдието, се казва в изявлението на Мартин Шулц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
Немските новини още определят атентатора като шведа мюсюлманин,смятай колко са в час...
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха, честито! Немските телевизии и новини гърмят, че Хизбулах е отговорен за атентатът у нас.Започва се, дами и господа.
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За една служба като МОСАД не е никакъв проблем да жертват 30 техни за да предизвикат войната с Иран. Жертването на хора е част от религиозното им мислене, вкоренено е в тях от далечни времена, доказано е и по времето на т.нар. Холокост. Никакъв проблем не е да бутнат куфар с експлозиви в автобуса и да го гръмнат дистанционно. Версията за камикадзе не ми изглежда никак логична.
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прилича повече на мосад в опит да предизвикат причини да нападнат Иран ...
13
4
 
5
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Вероятно Хизбола не лъжат.Този атентат повече прилича на опит на Ал Каеда да измести Хизбола от предните позиции в борбата на ислама срещу Израел
12
0
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 11 години
"тероризмът в каквато и да било форма и прояви никога не може да бъде допустим и оправдан." . Не чух подобен патос по отношение на терористичния акт в Дамаск. Ох забравих, те не са терористи а борци за свобода хуманно разчистващи пътя на демокрацията в Сирия.Именно този двоен стандарт е в основата на явлението "тероризъм" Което пък е толкова нужно на легитимния държавния и транснационален тероризъм чието ударно ядро е именно НАТО
11
2
 
4
 
! Отговори
Gen преди 11 години
13, и това е вариант, но явно не знаеш как работят в МОСАД - не, не им трябват месеци и години - това е типично за България.
10
2
 
10
 
! Отговори
монах681 преди 11 години
питайте сокола Ахмед буркан,той знае и къде е той в момента
9
5
 
3
 
! Отговори
до Христо преди 11 години
И защо им е война тук?!
8
0
 
12
 
! Отговори
още едно камикадзе преди 11 години
"Камикадзе уби военния министър на Сирия"
7
5
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Защо плашиш хората? На всички ни е ясно, че "атака" пресолява нещата!
6
4
 
11
 
! Отговори
аман преди 11 години
Сценарият е същият, като с кулите..сами си биха чичо Сам шамари и после зачатка ,,уж" виновните...и филма беше готов и продължава..и сега е точно така. Колко са 5-6 души..ако беше тероризъм и трите автобуса щяха да си заминат. Така, че да не го търсят мулето под нашата крава. Жал ми е само за шофьора.
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГОТВЯТ НИ ВОЙНА !ЧЕТЕТЕ В НЕТА БАРАБАНИТЕ НА ВОЙНАТА СЕ ЧУВАТ ОТ БУРГАС !
4
1
 
25
 
! Отговори
Заки преди 11 години
"В изявлението се допълва, че тероризмът в каквато и да било форма и прояви никога не може да бъде допустим и оправдан."И що тогава пак вчера, но сутринта, с такъв телешки възторг беше приветстван къртвавият атентат в Дамаск, където бяха убити няколко висши сирийски държавни чиновници? Или онова там е друго нещо, не е тероризъм? Двойният аршин никога и никого не е довел до нищо добро! Имаш ли го, ползваш го за всичко наред! Справка: отношението към България и Гърция в ЕС!
3
19
 
2
 
! Отговори
до мразещия ГЕРБ преди 11 години
това другаря станишев ли ти го каза бе хейтър смотан
2
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оф не ми пука имат ли или нямат връзка точно с тоя атентат .. дано ги смаже Израел и всички териотрии да им завладее . снимката казва всичко
1
8
 
24
 
! Отговори
Мразещия ГЕРБ преди 11 години
Много ясно, че не са те! Израелските (пардон САЩските) *** само търсят начин да обвинят когото и да било друг за тяхната постановка. Хизбула никога не е имала изгода да извършва каквито и да е действия на територията на България. Няма и да има. Те много добре знаят, че дори Бойко ******* да лиже дупето на хамериканците - терористичен акт на нашата територия само ще накара САЩ да се усмихне!!!