"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"

В САЩ харесвали руските автомати
Обновена: 5 окт 2012 15:22 | 5 окт 2012 13:13, Елка Василева
230
"Сайга" – по-малкият брат на "Калашников"
Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Снимка: архив, Reuters

Едно руско стрелково оръжие тръгва по стъпките на легендарния "Калашников". До момента са произведени 100 млн. бройки, като повечето от тях са били продадени не другаде, а в САЩ. Хората там явно обичат руските автомати, пише Дойче веле.

Наричат град Ижевск "оръжейницата на Русия". Това е градът, в който се намират заводите, произвеждащи легендарния автомат "Калашников". С него са въоръжени не една и две страни по света, цели армии дори и безчет бунтовнически организации. Напоследък обаче немалка част от продукцията на Ижевските машиностроителни заводи (ИжМаш) поема по доста необичаен път - към САЩ.

По-малкият брат на "Калашников"

Все повече американци си набавят руско стрелково оръжие. Търсенето в САЩ е толкова голямо, че от около 2 години насам заводите в Ижевск работят почти изцяло за гражданския сектор. Продажбите в САЩ на оръжия от марката "Сайга" бележат ръст от 50 процента, твърдят от руския завод-производител.

"Купих си една "Сайга" само поради това, че е произведена в Русия, а и защото е по-малкият брат на Калашников", разказва пред "Ню Йорк таймс" Джош Лаура от Меривил, щата Тенеси. "Няма по-надеждно оръжие от това", добавя бившият морски пехотинец, който сега се занимава с монтирането на гаражни врати.

Продажбите на американския пазар са изключително важни за Ижевските машиностроителни заводи. Откакто търсенето на автомати "Калашников" за военни цели спадна значително, заводите в Ижевск се борят за оцеляването си. Автоматът "Сайга" има същите онези достойнства, които навремето превърнаха "Калашников" в едно от най-търсените огнестрелни оръжия - той е надежден и сравнително евтин. Досега са произведени 100 милиона бройки - на всеки 70 души от световното население се пада по една "Сайга".

Качество Made in Russia

Американските оръжейни ентусиасти ценят руските автомати не само поради факта, че те са "участвали" в повечето знакови въоръжени конфликти, но и защото руският автомат е едно изключително качествено оръжие. "Благодарение на универсалното си приложение той превъзхожда всичко останало, което се предлага на пазара", казва електротехникът Тери Сандлин от щата Индиана, който се е сдобил с цели три автомата "Сайга". Междувременно на американския пазар се купуват почти толкова руски оръжия тип "Калашников", колкото заводите в Ижевск продават на руската армия и руската полиция, взети заедно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Трябва да си голям ***, да пишеш преди да си проверил.
10
0
 
12
 
! Отговори
ТЪРСЕЩ преди 11 години
Колко струва парчето и къде ги продават ?
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам Сайга 410 единствената разлика с автомат Калашников е, че няма автоматичен режим. Може да се преправи, но е незаконно :)
8
0
 
40
 
! Отговори
цезар преди 11 години
Просто съм изумен Как така в този сайт да се похвали нещо руско което да превъзхожда американското.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дайте повече подробности.
6
0
 
19
 
! Отговори
ozloben преди 11 години
Е какво пък което си е добро добро си е!!!!!!!!!
5
3
 
49
 
! Отговори
3 без 30 преди 11 години
Трябва да си изключително голям ***, за да повтаряш една глупост, за която не знаеш нищо. Автомата е руски и НИКОГА не е бил немски.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бе, оптимистите учат англииски, а песимистите китайски, за реалистите е ясно.
3
0
 
40
 
! Отговори
Пенко гаргата преди 11 години
Имам такова оръжие Сайга ..... За качествата му говорят американците ! Аз няма да говоря
2
68
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да си изключително голям ***, за да наречеш Калашников руски автомат. Автомата е немски, но е с руско име.
1
1
 
44
 
! Отговори
tomahawk преди 11 години
И аз бих си купил една сайга !