Големи части от Острова потъват нощем в мрак

Местните власти изключват уличното осветление, за да пестят
Обновена: 29 окт 2012 13:23 | 29 окт 2012 13:23, Елка Василева
3
Големи части от Острова потъват нощем в мрак
Местните власти в някои британски градове изключват уличното осветление нощем. Снимка: архив, Reuters

Големи райони от Великобритания тънат в мрак през нощта, тъй като градските управи изключват уличното осветление на все повече места, съобщава британският в. "Сънди телеграф".

Властите изключват осветлението на шосета и главни пътища, в централните части на градове и по квартални улици, на алеи за пешеходци и колоездачи, защото се опитват да намалят разходите за електроенергия и да изпълнят целите за ограничаване на въглеродните емисии. Светлините започват да се гасят от 21 ч. Тези действия се предприемат въпреки опасенията на активисти и полицията, че това може да доведе до увеличаване на злополуките и престъпленията по пътищата.

Вестникът привлече вниманието към този въпрос в деня, когато часовниците се връщат с един час назад и вече започва да се стъмва по-рано.

Изданието е провело разследване, което е установило, че голяма част от общинските съвети решават да изключват осветлението през нощта във време, когато според тях то не е толкова нужно, а други поставят лампи, чиято светлина може да бъде намалявана.

Местните власти казват, че тези мерки помагат да се ограничат разходите за електроенергия в момент, когато цените на енергията продължават да се покачват. През последните седмици няколко големи енергийни компании обявиха повишение на цените.

Някои общински съвети очакват да спестят стотици хиляди британски лири, като изключват осветлението през нощта или като поставят лампи, чиято светлина може да бъде намалявана. Част от тях обаче признават, че може да не успеят да спестят пари през следващите четири-пет години заради разходите за поставяне на ново осветление, превключватели за регулиране на светлинното излъчване и сложни системи за контрол.

Критици казват, че харченето на пари, за да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии, е прахосване на държавни средства във време на рецесия, отбелязва "Сънди телеграф", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко по-добре се живееше в условията на Студената война.....
1
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поради икономическата криза и високите цени на електроенергията светлината в края на тунела ще бъде загасенаГоспод:)