Словакия махна ореола на св.св. Кирил и Методий от монета от 2 евро

Това стана след оплаквания от страни от ЕС
19 ное 2012 22:00, Елка Василева
21
Словакия махна ореола на св.св. Кирил и Методий  от монета от 2 евро

Славянските апостоли от 9 век Кирил и Методий бяха лишени от ореолите си на възпоменателна монета от две евро след оплаквания от някои страни от ЕС, предаде Франс прес, позовавайки се на словашката централна банка.

 "Европейската комисия и някои страни членки поискаха от Словакия да махне от тази монета някои символи, за да се спази принципът на религиозен неутралитет", съобщи говорителката на банката Яна Ковачова.

Решението предизвика спорове в тази централноевропейска страна с население от 5,6 милиона души, 62 процента от които се определят като католици.

Според Словашката епископска конференция решението на централната банка е позорно и свидетелства за неуважение към историята на страната.

Историкът от Словашката академия на науките Ян Щайнхубел одобри решението с аргумента, че Словакия е светска държава и не е свързана "с никоя религиозна идеология".

Монетата с ликовете на св.св. Кирил и Методий ще бъде пусната в обращение през 2013 г. по случай 1150 години от идването на двамата братя във Великоморавия да разпространят християнството.

През 1980 г. св.св. Кирил и Методий бяха обявени от папа Йоан Павел Втори за светци-покровители на Европа заедно с още четирима европейски светии, припомня Франс прес.

Всяка страна от еврозоната, чийто член е Словакия от 2009 година, може да издава веднъж годишно възпоменателна монета от 2 евро, чиято страна "тура" да е с различен вид от обичайния, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
sretam преди 11 години
До Анонимен Za kakvo sa im MAKEDONSKITE bratya kirli metodi. 2 mangala sa mahnalio golyama rabota ............
16
1
 
12
 
! Отговори
Авраам преди 11 години
Ако сложат еврейска звезда или пирамидата с окото, никой няма да възрази.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 171 млн. *** може да има в БГ, но не и в Словакия.А унгарското им малцинство едва ли е по-лошо от турското в БГ.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен....и 1 милион *** чакащи на социални помощи, унгарско малцинство, което иска да им се говори на унгарски, а не на словашки....Единстевно за, което им завиждам е че са на *** на Виена, докато на нас ни трябва един ден път за да стигнем до "нормалната" част на Европа!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Думата"обрЪщение" се пише с буквата "Ъ"!!!Научете се на правилен български език!!! Освен това,става дума за създателите на нашата азбука!
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не ги мислете словаците.Стандарта там е в пъти по-добър от нашият. Море нямат, планини нямат, население по-малко.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Словаците сами се насадиха на пачи яйца. Не е прокопсал никой плюещ срещу българския корен и българския връх. Сега в ловашката столица може да се пръкне и булевард "Василий ***".
10
30
 
6
 
! Отговори
Анастасиос Вангелис преди 11 години
Браво на словаците че знаят кои се е опитал да ги запази от латинските и германски попове...Но не успяха, двамата гръцки апостоли - Кириллос и Методис. Те са опитали да ги направят православни ПРО-ВИЗАНТИА с глаголитса азбука..но РИМ Е ПОБЕДИЛ В ВЕЛИКА МОРАВИЯ.
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако им пречат ореолите и кръстът на евротолерастите, то какво ли ще се случи с храмовете в близко бъдеще?На мен пък ми пречат тенденциозните разлики в размера на заплатите в Европа и България! Европейската комисия дали ще се произнесе?
8
4
 
11
 
! Отговори
до1 преди 11 години
А питаш ли се, страните от СИВ дали *** европа.
7
2
 
23
 
! Отговори
знаете ли преди 11 години
знаете ли ,че да си православен в словакия е цял подвиг,дискриминация от всякъде,след хърватите ,словаците ги подреждам по гадост,а ес -свърталище на гинномодифицирани създания
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е началото. Сами си плюхме в сурата с влизането в ЕС. Въобще имаме ли представа какво означава делото на Св. Св. Кирил и Методий.
5
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слава на светите братя Кирил и Методий, дали ни такова голямо богатство!Милиони от фалшивото евро не се равняват и на 1% от делото им.
4
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толерастията ще погуби Европа!
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На ЕС и измислените им пари краката им се клатят, още повече че една религиона война *** на вратата и някои хора ще искат да запазят неутралитет като му дойде времето.
2
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема не е в ореолите или кръста, дреме му на обикновенния светски човек ко има нарисувано, проблема е еврото с дребни крачки към успеха отдалеч личи солидарноста на словаците с гърците.
1
1
 
56
 
! Отговори
Неравноправие!!! преди 11 години
"... за да се спази принципът на религиозен неутралитет" - тогава,моля,и представителите на други религии да носят техните специфични религиозни символи и знаци само у дома си!Но вместо да спазват този принцип,някои пазарджишки *** са се издокарали с фереджета, утре може и бурки да надянат.Значи, на светците-покровители на Европа,ще им махнат ореолите,а някакви малограмотни женици ще се увенчават с хеджаби,ще развяват много метри плат като палатки,защото това било техен религиозен символ