Одисей по време на странстванията си е достигнал Америка

Учени издигат тази хипотеза въз основа на изследванията си
23 ное 2012 19:25, Елка Василева
94
Одисей по време на странстванията си е достигнал Америка
Учени твърдят, че Одисей е достигнал брега на Америка. Снимка: архив, Reuters

По време на скитанията си след Троянската война царят на остров Итака Одисей е достигнал до Америка, смята гръцкият учен Зигфрид Петридис, автор на редица книги по история на Древна Гърция. По-рано и американски учени излязоха с подобна версия, пише сайтът Greekreporter.com, цитиран от РИА Новости.

Още през 1964 г. историкът от Чикаго Хенриета Мерц писа, че преди боговете да му разрешат да се върне на Итака при вярната му Пенелопа, Одисей е пътешествал не само из Средиземно море.

Въз основа на своите изследвания Мерц предполага, че Одисей е достигнал бреговете на Северна Америка с помощта на морските течения.

Мерц е проучила скоростта на теченията в съпоставка с времето, което е било нужно на Одисей за плаване от едно място до друго, изследвала е оригиналните текстове на Омир. Тя твърди, че е определила къде се е намирал Одисей, когато е посещавал неизвестни по онова време части на света. Там в последно време са били направени археологически открития, свързани с времето на древногръцкия герой.

Мерц е съставила подробна карта на всички странствания на Одисей за 20-те години след падането на Троя до връщането му у дома. На картата са обозначени островът на сирените, мястото на американското крайбрежие, където са били Сцила и Харибда, пътят на хитрия цар до Итака, за което му е помогнало течението Гълфстрийм.

Изследванията са продължени от гръцкия историк Зигфрид Петридис, като самият той е опитен моряк – плава от десетилетия с яхти. Според него историята на морските плавания на гърците са започнали най-малко през 7250 години преди новата ера, доказателства за което са археологически открития в Арголида /на полуостров Пелопонес/.

„Уникалността на географското местоположение на гърците в сравнително малкото Егейско море с неговите стотици острови е позволило на праисторическите гърци много рано да открият технологията на мореплаването. С годините, с натрупването на опит в морските пътешествия, моряците от Егейско море са станали по-смели и са започнали да плават в Черно море, на юг към Египет и Финикия, на запад към Италия и на Пиренейския полуостров. Те открили, че морето, в което са плавали, е заобиколено отвсякъде със земя и има само един изход. Те без колебание напуснали родните води и пътешествали за скъпоценни метали и на север, и на запад“, пише авторът.

В гръцката литература има много позовавания на географските и астрономическите познания на древните гърци, които свободно са се ориентирали по звездите. В изследването си Петридис излага географски знания на гърците – за Етиопия, Египет, Италия, Сардиния, Корсика, Елба, Капри, Британия и Ирландия. Всичко това лесно може да се открие в епоса на Омир, отбелязва историкът.

Петридис, който се позовава на многогодишния си морски опит и резултатите от своите изследвания, коригира някои от изводите на Мерц. За разлика от нея той смята, че древногръцките моряци случайно са достигнало до бреговете на Америка. Техните бързи кораби лесно са се придвижвали в Атлантика, древните гърци са използвали отлично не само платната, но и теченията и това им е позволявало да преодоляват големи разстояния, е убеден ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
2
 
! Отговори
ХАН АСПАРУХ преди 11 години
Чудо голямо! A ние българите с кобилите от Монголия в края на 6-ти век се заселихме на Балканите.
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bilgarina e otkril tashacite na sultana i go e smucel sas dni
79
2
 
2
 
! Отговори
До 86 преди 11 години
Наистина българин е открил Америка. Като видял Амазонка, викнал удивен "Ама рикаа"...и тъй до ден днешен.
78
3
 
1
 
! Отговори
х преди 11 години
излиза че ,,българин" открил и америка ,май и американец кога кацна на луната беше намерил българин който се ровил в някакви банкомати.
77
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
unikalna stranae bg,nyama vtora kato neya
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как си личи ,че Здравната каса няма пари !
75
2
 
4
 
! Отговори
ODISEAS-Mr. Killer преди 11 години
До потурнак сапорток-Mr. KillerАко изказванията ми ти звучат антитурски, замисли се дали твоите виждания са на родолюбец търсещ истината, или на туркофил? Трябва ли да се премълчава истината понеже е неудобна за някого?
74
2
 
2
 
! Отговори
УченКа преди 11 години
По-забавно нещо скоро не бях чела!
73
3
 
3
 
! Отговори
Томов преди 11 години
Какви ли не *** си слагат титлата "Учени" за да може техните налудничави теории да придобият поне малко авторитет. След това журналистите гордо развяват техния флаг на глупостта, не за друго, а защото идеите им са интересни и налудничави и привличат читатели. Накрая науката и истинските учени плащат цената.
72
7
 
3
 
! Отговори
Гуру Тракиеца преди 11 години
Само да уточня:Омир в гръцкия е заемка от туракийски - Омер Бей!Името Ахил(Ахилеас) в гръцкия е заемка от древнобългарското име Страхил!Страх хили=безстрашен човек,който се хили(присмива) на страха.Анадън му *** аркадашлар?
71
4
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
А след като посетил Америка, Одисей се отправил на далечно плаване до Луната.
70
4
 
9
 
! Отговори
Един гет преди 11 години
Ако това е вярно значи ние трако-българите сме летяли и до най отдалечените звезди..!Иска им се на лъжливите гърци..Както си приписват и победата при Троя..А дали Одисей е бил грък..?Да си призная впоследно време се чудех дали наистина има конспирация срещу България и българите..след тази статия съм убеден че наистина е така..Боже нямай милост към враговете на България!Амин!
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЪРЦИЯ НА 5 OКЕАНА !
68
3
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
Много си прав , те идват от африка малко по късно ... Ако на някой му се чете Илиада да отвори да прочете как Омир описва Цар Резос и конницата му , като полу богове , също така можете да видите как описва Ахейците , сами да си направите изводите : ))
67
2
 
7
 
! Отговори
ГУРУ ТРАКИЦА-74 преди 11 години
Пропуснато е да се спомене,че гребците са били от тракийски произход!
66
3
 
8
 
! Отговори
Пенсионер-моряк преди 11 години
Аферим бе, с кораби, задвижвани от гребци, прекосили Атлантика. Стига с *** фантасмагории. Добре де, нека допуснем, че спускайки се по южната дъга, са достигнали островите, после Северна Америка. Ама връщането по Северната дъга е направо убийствено. Да прекосят Саргасово море. То, съвременните кораби немогат, една гребна лодка ще го направи. Абсолютна измислица.
65
2
 
6
 
! Отговори
До 70 преди 11 години
Историята не се прави със стъкмистика и алабалистика!Анадън му сапорток?
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атъш - Илат бил ранен български император(XVII век пр. хр.) син на император Бел - Канъш. Осъществил много плавания в търсене на "Ливадата на Барадж". Гърците са запазили името му под формата "Одисей" и представили всичките му плавания като едно.
63
2
 
4
 
! Отговори
Иван Вазов преди 11 години
Иван Вазов, Омир (преводачески увод)ОМИР"В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините. В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта".
62
3
 
5
 
! Отговори
паткакурамама преди 11 години
Тук вече разбрах кои са учителите на нашите колеги от фиром. Гърцте ги раждат чрез изнасилване през 18 век . добре известен и документиран криминален случаи.Преди това такова животно грък не е имало по тия земи. Омир е бил аед /сляп музикант/ които е обикалял по селата и е пял и рецитирал пиеси със съмнителна достоверност за милостиня /днешните улични музиканти/. Историята се прави със доказателства наи добре архиологически иначе се прави фантасмагория присъща на едни наши съседи