Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия

Борислав Иванов дори бил специално проверен
Обновена: 28 дек 2012 11:48 | 28 дек 2012 11:47, Елка Василева
99
Български шахматист обвинен в измама на турнир в Хърватия
Български шахматист бе обвинен в измама на турнир в Задар. Снимка: архив, Булфото

На международен турнир по шахмат в хърватския град Задар избухна скандал с българския участник Борислав Иванов. Останалите състезатели се усъмнили в изключителната му игра, като според тях той извършвал измама – приемал електронни сигнали, които му подсказвали какъв да е следващият му ход, пише на сайта си хърватският вестник „Ютарни лист“.

За участие в турнира се регистрирали 36 шахматисти, от които 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори и един шахматист без звание – българинът Иванов. Според рейтинга той би трябвало да бъде в ролята на пушечно месо за колегите си с по-добри позиции, но започнал да жъне една след друга победи. Победил тримата хърватски гросмайстори Боян Кураиц, Роберт Зелчич и Зденко Кожул.

„Преди осмия кръг от турнира бяхме сезирани за съмнения относно играта на Иванов. След мача му с Борки Предоевич, който след това спечели турнира, решихме да прегледаме и двамата. Имаше подозрения за някакви електронни номера и като съдия предприех действията, предвидени от правилата на ФИДЕ. Така че нищо не се е случило извън обичайните рамки и процедури“, каза Станислав Мароя, председател на шахматния съюз в Задарска област.

Иванов е на 25 години, по професия е програмист. Всички са го гледали втренчено, но по време на партията той не е проявил никакви признаци за нещо, което би могло да събуди съмнения. Никаква слушалка или нещо подобно, а той прави един след друг удивителни ходове и остава в борбата за първото място, макар и с най-лош рейтинг на турнира.

Заговори се, че в отделно помещение Иванов е бил съблечен гол, за да бъде проверен из основи.

„Това са приказки, какво ти събличане! Иванов по своя воля си свали тениската, ние му изпразнихме джобовете, взехме химикалката, с която си записваше ходовете и с това приключи всичко. Бих искал тези, които се съмняват, друг път да бъдат по-убедителни и да представят твърди доказателства, за да избегнем такива неудобни случаи. Лично аз се извиних на Иванов, който не прие случилото се трагично“, каза Мароя.

В победния си поход Иванов наниза много спечелени партии, но в предпоследния кръг изгуби от Предоевич. В последния кръг обаче победи гросмайстор Иван Шарич.

Хърватският гросмайстор Златко Кларич обаче е почти напълно сигурен, че Иванов е най-обикновен шахматен измамник и вече е бил обвиняван за измами на турнири в България и Сърбия.

„Той е шахматен програмист, който да кажем от май 2011 г. досега е спечелил само една точка за рейтинга си, а сега на този турнир – цели 60. Ходовете му на турнира бяха като на шахматен компютър, което най-добре се видя в мача му с Йованович, където направи всичките 115 хода „компютърно“, а това е невъзможно за един човек“, каза Кларич. „Човешкият мозък не е създаден за съвършена игра“, смее се шахматистът.

„Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации“, каза Кларич. Той добави, че днес в щабовете на много от водещите шахматисти има много повече програмисти, отколкото шахматни гросмайстори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Borislav IvanovPich,na 100% sum siguren che gi lujesh.razgledah profila ti-ne moje da si ''dupe'' i v sushtoto vreme da ti treperi glasa kato govorish za tova.Edno shte ti kaja-evala che si izmislil nachina.Evala i che ''na4ina raboti''.Kefqt me takiva hora kato tebe- bluskash si glavata kak da precakash sistemata,a kakuv e kef da gledash glupaci okolo tebe.Shte te hvanat ,ako te podlojat na nqkolko ured4eta:))
74
2
 
5
 
! Отговори
shahmatist преди 10 години
Борко никога не би измамил ! Истината е , че българските гросмайстори го нападат без никакви доказателства , защото ги бие като по този начин не само им взима парите , но ги и унижава ! Българските гросмайстори пречат за развитието на шаха в българия . Борислав си е талантлив , познавам го от 6 години и не е спрял да чете и да прави свои изработки , по 8 часа на ден се занимава с шах и има бъдеще в това , но вие му попречихте . Отказахте и младата надежда Киприан Бербатов , който се развиваше по-добре и от топалов !
73
1
 
6
 
! Отговори
FEN преди 11 години
youtube/watch?feature=player_embedded&v=cx0nurp-mpM
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Zdenko Kozul vs Borislav Ivanov е партията в chessgames dot, че гледам, че линковете нещо излизат цензурирано.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не друго това поне показва, че и гросмайсторите могат да бъдат разбити като патзери и понякога ги местят без много-много да смятат, шахът освен стратегия, е и тактика.chessgames/perl/chessgame?gid=1703537Като тази партия.32. Kc5 ??Кой му е виновен сега, че е загубил. Стигам до извода, че дори и по-силните играчи наблягат на теория, стратегия, всичко друго, но не и достатъчно на тактика.
70
8
 
7
 
! Отговори
Borislav Ivanov преди 11 години
Abe igrach...ae idi da si poigrash s ruchickata mejdu krakata.Chakai chakai sa se setih ti si onq neshtastnik deto pie rakiq po vreme na partiq hodi do toaletnata za da ovrushta.Ae hodi da se hvurlish ot nekoi most
69
7
 
13
 
! Отговори
Играч преди 11 години
Борислав Иванов не само не играе добре шах, но и е неграмотен особняк. В шахматните среди е известен като измамник и никой не го взема насериозно. Срам за България!
68
2
 
12
 
! Отговори
Ludi li ste преди 11 години
Технологията толкова е е развила, че теоретично негови приятели в съседната стая, в София или в Антарктика биха могли да му изпращат сигнали за ходовете чрез чипове, имплантирани под кожата, в ухото или в зъб чрез вибрации, каза Кларич. Той добави, че днес в щабовете на много от водещите шахматисти има много повече програмисти, отколкото шахматни гросмайстори. Яко научна фантастика, тамън си мислех, че не е лъгал, ама тук направо ме убедиха в обратното. :)
67
5
 
4
 
! Отговори
Ludi li ste преди 11 години
Да беше на ниво 2700 разбирам, но това, че някой прогресира по-бързо, не значи непременно, че лъже. Има хора, които по една или друга причина не играят много турнири и на по-висок начален коефициент спокойно могат да извадят начално ФИДЕ ЕЛО около 2200, че и повече.
66
4
 
8
 
! Отговори
Ludi li ste преди 11 години
Той е шахматен програмист, който да кажем от май 2011 г. досега е спечелил само една точка за рейтинга си, а сега на този турнир цели 60. Ходовете му на турнира бяха като на шахматен компютър, което най-добре се видя в мача му с Йованович, където направи всичките 115 хода компютърно, а това е невъзможно за един човек, каза Кларич.Невъзможно е само в ограничените представи на някой. Като си се издънил, после друг ти е виновен за това.
65
1
 
7
 
! Отговори
Ludi li ste преди 11 години
Единственото, което му е неприятното на случая е отношението на хърватите и те са му се извинили (оставаше и това да не направят) за първосигналната и малоумната си постъпка.
64
4
 
8
 
! Отговори
Ludi li ste преди 11 години
Абе какви глупости сТе писали тук, някои от вас, не мога да разбера. Аз също съм шахматист, играл съм и в турнири, в които е участвал Борислав Иванов. Нямам намерение да се представям тук, обаче мога да ви кажа само, че това са пълни глупости. Момчето си играе добре и прогресира. Който е играл повече шах по турнири знае, че една разликата в ЕЛО-то от 200 точки (понякога и повече) на такова ниво, не винаги е достатъчна за това по-силният шахматист да спечели.
63
3
 
8
 
! Отговори
sa6ko преди 11 години
До Я.М. Нищо чудно че познаваш самия ти си хомосексуалист :D
62
7
 
8
 
! Отговори
Я.М. преди 11 години
В интерес на истината познавам много хомосексуалисти. Те са образовани хора. Не зная на какво се дължи вашето критично отношение към хомосексуализма. Предполагам вие се срамувате от факта, че ви смятат за такъв!
61
8
 
12
 
! Отговори
Янислав Милошевич преди 11 години
Борислав, от 20 години преподавам славянски езици и култура. Такива видими *** като вас са ми напълно ясни. А относно случая, много се съмнявам да сте мамили. Просто такъв откровен *** като вас не е в състояние да измисли система за мамене на шах. Пожелавам весели празници на всички!
60
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бориславчо е отказал мач на Куртенков :)Абе за всеки който е тренирал и е играл по турнири случаят е ясен - защитават го хора, които си нямат представа от състезателен шах.
59
10
 
14
 
! Отговори
Марто преди 11 години
Човека може и да си играе... Има една презумция в правото-" Невинен до доказване на противното ".Щом не са го хванали ,не може сички да го обвиняват А представете си ,че играе честно -тогава ко ше направите ?Освен тва тия гросмайстори не са непобедими ,дори на моменти ca доста слаби !Така че не виждам защо някой ,който си тренира здраво да не си ги бие ... :D
58
5
 
13
 
! Отговори
Атанас Куртенков преди 11 години
В случай, че получа съгласие, ще мога да установя достатъчно реално действителната сила на г-н Иванов, защото, освен своите титли, съм и треньор по шахмат, завършил НСА.Приключвам писането си тук.Няма да пиша повече тук и заявявам, че всеки следващ коментар тук под моето име е фалшив.Желаещите да комуникират с мен имат телефонния ми номер.Поздрави!Ат. Куртенков
57
6
 
15
 
! Отговори
Атанас Куртенков преди 11 години
Считам, че случаят "Борислав Иванов" е изключително неприятен и в общ интерес е да се установи дали има шашма (електронно подсказване) или не.Затова днес сутринта официално, чрез ръководството на Шахматен клуб "Виктори" (Благоевград), чиито член е г-н Иванов, изпратих покана за шахматен мач между нас двамата, на който ще включа специална електронна апаратура, неутрализираща вълните (т. нар. "електронен похлупак").В случай, че получа отказ, ще е ясно, че г-н Иванов е мошеник.
56
2
 
13
 
! Отговори
Атанас Куртенков преди 11 години
Привет на всички!Рядко пиша по такива форуми, но в случая е заплашен имиджът на родния шах, с който съм кръвно свързан.За тези, които не знаят - бил съм многократен шампион на България за мъже по шах, настоящ шампион за мъже на България по кореспондентен шах (вече съм дърт - на 50 години и нямам сили).За идентификация на този ник - телефонът ми е 0899-203468 и ще потвърдя верността на ника си.-------------------------------------------------------------Считам, че случаят "Борислав Иванов" е