2 млн. души в активна възраст напуснали Острова за 10 г.

Хиляди, завършили най-добрите университети, работят в чужбина
23 яну 2013 22:02, Елка Василева
31
2 млн. души в активна възраст напуснали Острова за 10 г.
Оксфорд стрийт в Лондон, декември 2012 г. Снимка: архив, Reuters

Близо два милиона британци в активна възраст са напуснали страната си за десетилетие, което вреди на икономиката и принуждава работодателите да разчитат на работници имигранти, предупреди висш представител на Консервативната партия, цитиран от в. "Дейли телеграф".

Противно на наложилото се схващане, че типичните британски емигранти са пенсионери, предпочели да живеят на по-топло място, статистическите данни, цитирани от консерватора Ник де Бойс, показват, че за десет години до 2011 г. от Великобритания са емигрирали близо 3,6 милиона души и близо два милиона от тях са на възраст между 25 и 44 години. Пенсионерите били едва 125 000.

Икономически най-активната част от населението ни пренася таланта си другаде, отбеляза Де Бойс, предупреждавайки, че даровитите британци биват привлечени от бележещи ръст икономики по цял свят.

Още по темата

Парламентаристът посочва, че настоящото политическо фокусиране върху ограничаването на имиграцията означава, че не се обръща достатъчно внимание на последиците от емиграцията.

Правителството трябва да положи усилия да задържи високообразованите си специалисти в страната, а не да внася други, за да попълва липсите, подчертава той.

Голяма част от напускащите отиват да работят в компании от фармацевтичната, въздухоплавателната или инженерната промишленост в чужбина, отбелязва Де Бойс.

Проучване на вътрешното министерство от миналата година е установило, че почти половината от емигриращите ежегодно британци са хора с висока професионална квалификация и мениджъри на компании.

Предупреждението на консерватора е поредно свидетелство за "изтичане на мозъци" от Великобритания и че страната губи глобалната надпревара за високообразовани работници. Официални данни от ноември 2012 г. показват, че хиляди британци, дипломирали се в най-добрите университети в Обединеното кралство, избират да работят в чужбина.

Почти всеки десети британец, завършил престижно учебно заведение като Кеймбридж, Дърам, Екситър и Оксфорд, е намерил работа през 2011 г. зад граница, отбелязва "Дейли телеграф", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
35
 
! Отговори
Ганю преди 11 години
До UKСамо дето квартирката гони 1000 паунда ,че и отгоре при това за някоя кочинка, а у "наше село "дори и Мунча си собствен дом и не плаща наем...Като прибавим безбройните такси за какво ли не ...по добре на село дори с 300 лв. на месец от колкото в скапаната Англия та до дори 32 000 паунда ( а посмали малко де) Между впрочем наплива от британци във БГ е ПОКАЗАТЕЛЕН....Не че сме цъфнали и вързали у нас, но умните хора не емигрират в Англия...не е лошо да потърсиш нова ПО-ДОБРА Дестинация
25
9
 
35
 
! Отговори
Тони преди 11 години
До Марк Ами във Бирмингам те вече са над 50%...Човек има чувството ,че не е в Англия (Европа) ,ами някъде в Ориента.....Ужас
24
8
 
32
 
! Отговори
Daqna преди 11 години
Da be, a to tezi koito izlizat ne sa Britanci, a po skoro wsqkakwi drugi evropeici, to nqma inteligentni britanci v tezi universiteti 90% sa ot drugi strani.
23
8
 
36
 
! Отговори
Zory R преди 11 години
До ЛондонПреди няколко дни се върнах от Бирмингам, мисля че много време им даваш до 2024, от сега са малцинство:-)
22
12
 
33
 
! Отговори
незнаен преди 11 години
до 22какъв ти е проблема бе безбожнико, има ли значение цвета на кожата и каква религия изповядва човекът до теб след като е тръгнал по белия свят да си търси препитанието с честен труд и не чака на готово, както междувпрочем го правят нашите ***, от кой катун си европеецо!!
21
9
 
35
 
! Отговори
до 10 преди 11 години
Да ти кажа, аз се съмнявам в официалната статистика както тук, в България, така и там, в Англия. Не вярвам, че емигрантите са 4 милиона. Във всеки английски град бъка от тях, не само в Лондон. 4 милиона може да са само арабите. Ами пакистанците, индийците, китайците, ***, източноевропейците?
20
8
 
39
 
! Отговори
някой преди 11 години
Англичаните бягат, мюсюлманите идат. Нормално. Помислете си вие ако сте обикновени англичани дали ще искате да седите там: мюсюлмани, ***, ***, евреи, алкохолици, феминистки, всякакви откачалки от целия свят. Откровено антихристиянство за сметка на толерирането на исляма и юдаизма. Всеки нормален англичанин би си казал: това вече не е моята родина и би си плюл на петите.
19
8
 
36
 
! Отговори
4848 преди 11 години
До 11Аз бях за една седмица, не бяха минусови температури , но през цялото време влагата ме пронизваше и ми беше студено. Така е и Германия, затова българите рано или късно почват да страдат от ставни болести.
18
8
 
33
 
! Отговори
4848 преди 11 години
До 11Аз бях за една седмица, не бяха минусови температури , но през цялото време влагата ме пронизваше и ми беше студено. Така е и Германия, затова българите рано или късно почват да страдат от ставни болести.
17
10
 
34
 
! Отговори
Petar, NY преди 11 години
Do UK,Tia 32k naistina stigat li za normalen jivot v UK? Predpolagam jiveesh izvyn London. Pitam zashtoto pregovariam za 75k okolo Reading do London i ne sym siguren dali e dobra zaplata. Blagodaria.
16
9
 
35
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
До UKЧети чадо, чети...., пък дано ти светне, къде е разковничето на проблема, не само за Дребнобританците, но и за за останалата част от света!"Historically, our debt burden was heavier after World War II. But like any loan, if the money isn't invested wisely we end up borrowing even more. When the Government runs up huge debts and produces nothing to show for it, we're the ones that shoulder the burden. This year that burden will grow by £138 billion."
15
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаквайте селските необразовани пръчки срещу нормалните.Вече пияните от евтин алкохол крещят че всички заминали са предатели.Грухтящите *** за 500 лева се наслаждават на цирка.
14
8
 
36
 
! Отговори
Пенкелер преди 11 години
А я се чудим откъде в България се напъплиха толкова много ухиверситети ,доценти и професори-а те па дошли биле от английскиу остров.Машалаа...
13
17
 
38
 
! Отговори
UK преди 11 години
Нека аз да си получавам средна работна заплата от 32000 паунда на година-26000 след данъци и такси.Нека да си живея в страна в която законите са си закони и престъпноста се наказва независимо кой е виновният.Нека моите деца да израстват в едно подредено и нормално общество.Останалите да се радват на слънчеви дни и 500 лева месечна заплата.
12
8
 
35
 
! Отговори
Istina преди 11 години
Napuskat zashtoto v Anglia ima mek socializam. Zatova te otivat v strani s pazarna ikonomika, t.e. visoki dohodi i niski danaci-max. 10-15%, a ne 50-60%. Tova e osnovnata prichina da napuskat i shte prodaljavat!
11
12
 
36
 
! Отговори
UK преди 11 години
Времето изобщо не е проблем. Да, има малко повече облачни и дъждовни дни но е умерено.Средни температури за зимата в Лондон 10-12 градуса, за през лятото 21-26 градуса. Много рядко температурите да паднат до 0 или под през зимата и да се качат до 30 или над през лятото.Не знам защото съм свикнал ли или понеже не понасям екстримни температури от минус 15-20 през зимата и 35-40 през лятото.
10
10
 
40
 
! Отговори
UK преди 11 години
Тази забулената на снимката е част от 4 милиона етнически емигранти в 60 милионна Великобритания.А забулените плюс *** в България са 3 милиона от 7 милионно население.Хайде да смятаме.
9
9
 
36
 
! Отговори
anon преди 11 години
и тая забулената на снимката е бъдещето на албиона. при това положение- ще бягат я... да не са луди да седят на *** остров.
8
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално е. Който е необразован и търси големите пари отива в западна европа. Който е образован и може да живее на отвратителното време в англия си стои там, но голяма част от хората виждат че могат да живеят другаде, да изкарват по-малко но да са на страхотно място и да живеят много по-добро качество на живот. И така напускат. Същото е й у нас - ако си необразован, жална ти майка, но ако си с топ диплома от чужбина и намериш някоя връзка можеш да си уредиш хубава работа с добра заплата...
7
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Впрочем тва ла*но Камерън много добре знае ,че специално българите не са заплаха за кралството и то никаква ....Но той в нас вижда коза му да бъде преизбран......Ако се замислиш каква друга политика може да прави тоя ***?