Без кирилица от 2015 година в Казахстан

Това ще е четвъртата писмена реформа в страната за 100 г.
28 яну 2013 22:16, Елка Василева
271
Без кирилица от 2015 година в Казахстан
Казахстан се отказва от кирилицата. Снимка: архив, Reuters

Въпросът отлежава вече повече от двайсет години, но ето, че е на път да бъде решен: съвсем скоро Казахстан ще замени кирилицата с латиница. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в страната за последните 100 години, пише Дойче веле.

Президентът на Казахстан е твърдо решен да замени кирилицата с латиница. А щом лично той се ангажира с тази задача, значи шега няма. В годишната си реч пред парламента през декември 2012 г. той определи писмената реформа за приоритетен въпрос. Тя всъщност трябваше да бъде извършена през 2025 година, но сега се изтегля с 10 години напред. Причината е повече от прозрачна: през 2017 г. Казахстан ще бъде домакин на световното изложение "Експо" и страната желае да се покаже като модерен член на световната общност. Това ще бъде четвъртата писмена реформа в Казахстан за последните 100 години.

До Октомврийската революция през 1917 година в Казахстан се използва арабската азбука. По онова време всъщност едва 10% от населението са пишели на нея, тъй като останалите са били неграмотни. Имайки предвид факта, че в арабската писменост за всяка буква съществуват три различни графични знака - в зависимост от това дали тя е в началото, в средата или в края на думата - лингвистите преценили още тогава, че арабската азбука ще задълбочи още повече проблема с неграмотността на населението.

Езикови хибриди

Очевидно и Кемал Ататюрк е мислел по същия начин, след като с писмената реформа от 1928 година той въвежда в Турция латинската азбука. Тогава казахите, които са част от тюркското езиково семейство, използват турската писмена реформа, за да въведат година по-късно свой вариант на латинската азбука. Навремето за това много силно настояват интелектуалните кръгове в страната с аргумента, че всички тюркски народи имат обща идентичност, т.е. нуждаят се и от обща писменост.

Изглежда същите аргументи по-късно използва Сталин, който е бил обсебен от идеята да претопи всички народи в състава на Съветския съюз до един единствен етнос. Част от този план е налагането на кирилицата във всички съветски републики с изключение на Грузия и Армения, на които Сталин позволява да запазят използваното там клинообразно писмо. Изключение се прави и за балтийските републики, които запазват латинската азбука. Молдовците обаче нямат късмет и след реформата започват да пишат на румънски с кирилица.

За кого е непригодна кирилицата?

Кирилицата е създадена специално за богатите на съгласни звукове славянски езици. Затова тя не се оказва много подходяща за романските и тюркски езици, чиито думи са богати на гласни звукове. Тюркските народи в бившия Съветски съюз се опитват да решат този проблем, като добавят към кирилицата няколко нови писмени знака. Това обаче води до нежелана промяна на някои сродни съгласни, тъй като в кирилицата думите се изписват така, както се изговарят. Това създава огромни проблеми най-вече на казахите.

Предстоящата писмена реформа в Казахстан не се подкрепя еднозначно от всички в страната. Противниците на реформата предупреждават, че връщането на латиницата може да доведе до появата на нов масов феномен в страната - нео-аналфабетизъм (неграмотност), който познаваме от Узбекистан. Там много от по-обикновените хора така и не успяха да се нагодят към въведената повторно латиница и продължават да използват кирилицата, с която са свикнали.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: Казахстанкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
2
 
! Отговори
Доиче НЕВЕЛЕ преди 10 години
Фашизъма нагло преследва Българите,както и преследва РУСУЯ-МАТУШКА! Имаме Дойче Веле-АГРЕСИВНО! Къде е Радио МОСКВА? Просто попитах? Имаме западно присъствие-време ли е да им отвърнем подобаващо?
199
0
 
0
 
! Отговори
PETER преди 10 години
До АнонименMNODO DOBRE SI GO KAZAL BRATKO! TOVA E ISTINATA , MLADITE HORA SHTE IA PREMAHNAT SLED VREME.
198
1
 
2
 
! Отговори
Тъжна работа преди 11 години
Тъжна гледка сме, хора... Тъжна гледка.Четох коментарите до някъде и не ги дочетох. Не можах. Просто не разбирам защо по всеки въпрос - дори и такъв като дали в Казахстан ще се пише на литиница или на кирилица, ние не можем да изкажем нормално мнението си, да зачитаме правото на другия да има собствено мнение по въпроса, да се уважаваме помежду си.На кой му е притрябвало да ни затрива?! Ние сами си се справяме чудесно! И с анонимен ентусиазъм...
197
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Писането на български с латински букви е като писане с лай*о на стената - чете се, но не е красиво!
196
1
 
2
 
! Отговори
дядо преди 11 години
как може ня земята дето се е утвърдила една от малкото световни писменостии като обхват и култура да има толкова простотия и продажничествотоя народ е за затриване ама по-бързо какво го мъчат вече 20 годинитой духовно се е затрил и не е нужен никомутракийците в тракия византийците във византия марсианците на марс и кой от където е
195
3
 
14
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Чудя се на тези, дето се пънат да пишат в български форуми на маймуница! Аз мненията, писани на латиница не ги чета, освен, ако не са на английски език! Говорил съм и с други хора, и те не четат български постове на латиница, прескачат ги! То не е дали искаш, или не! Просто е мъка, сричам по 5 минути за 3 реда! Велики са тези, дето са ни дали наша, пасваща на езика ни азбука, па дали са Кирил и Методий Наум или Петър Първи - все ми е това! Това си е нашата азбука, нешето славянско писмо! Поклон!
194
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заличаването на един народ започва с атака срещу писмената му култура и впоследствие - езика. Който проповядва смяната на кирилицата с латиница е не просто национален предател, а убиец на българския народ.
193
18
 
5
 
! Отговори
тъй де... преди 11 години
Реално погледнато,в близките двайсетина години ще е правилно и ние трябва да се пресъединим към световната азбука-латиницата.
192
2
 
3
 
! Отговори
Клинопис преди 11 години
Кой *** и *** написа тази статия?Виждал ли е авторът някога азбуките на грузинци и арменци, че ги нарича клинообразно писмо? Как така авторът реши, че славянските езици са богати на гласни, а тюркските и романските - на съгласни? Да беше погледнал и послушал малко чешки или полски, където съгасните понякога са 4, дори 5 една след друга. Или италиански или испански, където на всяка съгласна почти винаги отговаря гласна!Аман от неграмотници!
191
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция много яко, ама много яко се натиска за ЕС. Всички тези сериали с главни герои в тях някакви манекени идват, за да убедят европееца, че Турция е нещо повече от изостанала с няколко века малоазийска губерния. От години турците драпат яко за ЕС, ама европейците не ги искат. Защо ли... А миналото е важно, понеже един народ няма ли минало, няма и бъдеще. Това, че турците ги е срам от миналото им, не значи, че другите народи не трябва да говорят за своето. Със здраве!
190
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 244злобата и зависта идва от вас турците тук в тази статия.
189
12
 
7
 
! Отговори
hasan преди 11 години
Приятел/ка си много ама много ***/а!!! Турция е впъти подобре от нас!!! Живейте още с миналото си!!! Тапаци!!! Вместо да гледаш напред... Турция никога не се натискала за ЕС. Да не са балъци като нас!!! Ще строя и пак ще са 1000г. пред нас!!!(за съжеление). Писна ми от зависливи млади хора, които не могат нищо друго да направят освен да са хейтъри по форумите и в мизерния им живот!!! Тъжна история...
188
1
 
9
 
! Отговори
Мисия невъзможна преди 11 години
В Казахстан живеят 60 процента Руси. По-голямата част от територията му е Руска, дадена от Сталин на Казахите. Сталин е оформил държавите като икономически отделности. Още - в Казахстан живеят много други Славяни, освен Русите - Украинци, Белоруси, дори Българи. ко има допитване - Казахите губят.
187
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не спорете. Кирил и Методй не са българи, но старобългарският, който са говорли първите българи, е най-старият славянски език. Пише го навсякъде, дори и в нета. Турците злобеят (и не само те), понеже те си нямат своя азбука, а са приели латиницата. Племе без свой език не е достойно. Не им се сърдя, необразования не можеш да убедиш с доводи, а и не трябва. Оставяш го да спъва в неграмотните си умоизлияния и си гледаш работата, без да му се сърдиш и мразиш. Всеки колкото може - толкова прави.
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кирилицата е нагордост но и наше нещастие само забележете дори на на тази страница колко от текстовете са на кирилица и колко на латиница , достатъчно е да погледнете монитора и ще видите , не самов постовете но ив заглавията , рекламите всичко
185
8
 
0
 
! Отговори
turk преди 11 години
@ 237, vzeh tezi ne6ta ot wiki. pri tova nqma6e dyrjava koqto se nare4e6e bylgaria. ima6e bulgar kaganlik koyto be6e s tursko ime kagan ... nqmam problem s krilica. videh nqkoy umnik pisal nova historia ot dupeto si kato teb osnovno staro turcite.
184
0
 
4
 
! Отговори
до тurk преди 11 години
а тurk роди ли най-накрая БЕ ХА ХА ХА
183
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Латиницата е много по удобна от "кирилицата", която всъщност не е "създадена" от Константин- Кирил, а е моднато гръцко писмо. Азбуката на Кирил е глаголицата- трудноразбираема плетеница от чертички:)
182
1
 
18
 
! Отговори
вентилирй на супата преди 11 години
До Turkгърци, турци, анадолци, руснаци, херсонци................ каквито и да ги наричате Пресветите Братя Кирил и Методий - се петнайсе! ;) Ние си знаем какви са! Създали са азбука за Българите, защитили са я на два папски събора... и т.н. и т.н! Е тЕ за това ви бОли феса вас и другите като вас! Че от 1300 години на територията на континента Европа съществува държава с едно и също, непроменяно име - България!Това им е криво на европейците и на *** като теб!
181
1
 
11
 
! Отговори
до 235 преди 11 години
никой не ти чете простотиите на маймуница бе шамшал