Кипър готов с "план Б", за да вземе 10 млрд. евро

Мерките включват руска помощ
Обновена: 21 мар 2013 14:55 | 21 мар 2013 07:54,
15
Кипър готов с "план Б", за да вземе 10 млрд. евро
Снимка: Reuters

Кипърското правителство е готово с резервен вариант за събиране на необходимите средства, за да може страната да получи международния спасителен пакет в размер на 10 милиарда евро, предаде Асошиейтед прес, като се позова на трима високопоставени негови представители.

"План Б" включва известна руска помощ и по-нисък данък върху банковите депозити. Приносът на Русия няма да е голям, тъй като тя даде да се разбере, че не иска да разваля отношенията си с Европейския съюз, отбелязва АП.

Ройтерс цитира участници в преговорите, че се обмисля национализиране на пенсионните фондове, както и емитиране на облигации въз основа на очакваните бъдещи приходи от природен газ. Източниците на британската агенция потвърждават, че идеята за облагане с еднократен данък на банковите депозити не е изоставена, но че процентната ставка по налога ще бъде намалена.

Новият план ще бъде представен официално на лидерите на основните партии в Кипър тази сутрин. Срещата с участието на президента Никос Анастасиадис е насрочена за 9.30 ч. (и българско време). Очаква се парламентът да го гласува по-късно през деня.

Президентът на Кипър поиска новия план да бъде одобрен от парламента още днес, предаде Ройтерс. Снощната среща между Анастасиадис и лидерите на основните политически партии в тази страна от еврозоната завърши без изявления за медиите.

Депутатите отхвърлиха вчера предишния план, който предвиждаше да бъдат отнети под формата на еднократен данък до 10 процента от парите по банковите депозити в страната. Целта е да бъдат събрани 5,8 милиарда евро като предварително условие за получаване на спасителния пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд в размер на 10 милиарда евро.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Роби на банките преди 11 години
И това очаква европейските граждани.
10
0
 
4
 
! Отговори
Пеци преди 11 години
Проклета система е създалло човечеството: невинни плащат пакости на грешници. И защо колективно трябва да се плащат кражбите на властта и др.? Сега кипърци солидарно плащаат паразитния грабеж на ку бюрократи и социални; както и ние кражбите на управляващи отдавна и циганеета соцциаални и др.
9
0
 
3
 
! Отговори
Пеци преди 11 години
Национализация? Преди години на дядо му взели воловете; нивичката; горичката. Вкарали хората в ТКЗС. Партийни комисари карали джипки а орцата бачкали. После комисарите си приватизирали заводите и даже 2 вола не дали на дядо? ....на безработни ромлянчета дали по 200 лв; а на дядо 150 лв. пенсия. Извод: алчни несправедливи обирджии и при комунизъм и при капитализъм... Да живее Секса, Свободата; и.... театъра и фолка!
8
0
 
2
 
! Отговори
Николай преди 11 години
До дянкофффи от германци :D
7
2
 
3
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Искров, Стати Статев, КАЛИН ХРИСТОВ, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ..
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Варненче:Не вервам да се интересува от българи (и кучета).
5
2
 
2
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Нещо, май на отворените кипърски гърци, дето не били като гърците, ами бачкали по 60 часа седмично (цитирам сладоледаджия в Никозия), не им се получава аритметиката. Те пробваха стария гръцки номер (вземете ни в ЕС, иначе кандидатстваме в СИВ) - дайте ни всичките милиарди, иначе отиваме да просим от Русия и залагаме природния газ (ставаме руски кучета). Ама, чувам, че Русия вече не плащала (смята си ги за нейни кучета) - не щяла да си разваля достлука с ЕС. Сега, ЕС - какво,Германия ще плаща ли?
4
0
 
4
 
! Отговори
Кабалер преди 11 години
Мацко, кво чакаш? Да мина да те взема? Или да взема да те мина?
3
1
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
До Варненче"Мацката" в зелено е проституиращ травестит нощна смяна, ела в Никозия ще ви запозная
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква стабилизация , при такива пари в Банките . Това е заради газта до Кипър , ще им дадат 10 милиарда срещу 5.8 милиарда собствени ?Какво ще копуват - собствения си газ ?Аз така мога да внеса 50 % от цената на къщата , която искам да купя в САЩ , банката иска да участва с другите 50 %. Ако искам само 10% заем , което не ми достига , казват ми - не ! Банковата политика е да участва с 50 % , и да взема лихва .
1
2
 
6
 
! Отговори
Варненче преди 11 години
Изобщо не ме интересува какво пише в статията.Мацката в зелено е страхотна, може ли да се запознаем?