Колко време може да се изкара без работещи банки?

В Кипър вече се плаща само в брой, има недостиг на монети
21 мар 2013 14:57, Елка Василева
60
Колко време може да се изкара без работещи банки?
Опашка пред банкомат в Никозия. Снимка: Reuters

На Попи, собственик на будка за вестници и цигари на централния площад в Никозия, се налага да връща клиенти, защото е свършил дребните пари. „Ако имате 5 евро за харчене – добре. Иначе пазя дребните за няколко редовни клиенти. Обаче губя доста”, цитира го в свой анализ „Файненшъл таймс“.

Такситата в Кипър вземат клиенти при фиксирани тарифи от 5 или 10 евро, за да избегнат недостига на монети.

„В нормален ден събирам около 300 евро на монети”, обяснява таксиметровият шофьор Евгениос. „Сега обаче не мога да си набавя, защото банките са затворени, а аз не зная докога ще остане така”.

Банките в страната останаха затворени и в сряда, а няма да отворят и поне до началото на следващата седмица, защото правителството среща трудности в набавянето на така необходимите за спасяването на държавата 5,8 млрд. евро. От тях зависи дали Кипър ще получи международна помощ.

Още по темата

От петък в Кипър е спряно и онлайн банкирането, като клиентите на банките са можели да изтеглят от сметките си по между 250 и 600 евро от банкоматите. Централната банка все пак е разпоредила машините да се държат пълни, за да се избегнат протести на паникьосани вложители.

Недостигът на монети обаче очертава един от проблемите, които банкерите сякаш са проспали.

Много кипърци се страхуват, че банките ще останат затворени до вторник – деня след националния празник 25 март, а вероятно дори и по-дълго заради патовата ситуация в разговорите с Европейския съюз.

„Плашещо е как Кипър се превърна в икономика с кешово разплащане едва за няколко дни”, заявява Антимос Евгенидис, студент по икономика, докато се опитва да развали банкнота от 100 евро в аптеката.

В сряда бизнесмени са се оплакали, че стоят „на тъмно”, докато правителството и централната банка опитват да договорят кризисните мерки с представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

„Седя с екипа си и работим по различни сценарии, докато чакаме правителството да излезе с решения”, коментира изпълнителен директор на компания с франчайз бизнес на Балканите и в Персийския залив, цитиран от вестника.

„Изпратихме хора в чужбина, за да отворят нови банкови сметки, за да избегнем спирането на паричните трансфери през Кипър. Ще има огромен наплив от електронни транзакции, когато банките отворят отново”, допълва той.

Хотели, ресторанти и някои супермаркети са спрели приемането на кредитни карти, тъй като доставчиците изискват от клиентите си плащане в брой.

„Някои търговци на едро просто прекратиха практиката за 45-дневен срок на плащане и искат парите в брой веднага”, коментира Олга, украинска имигрантка, управител на магазинче в стария град на Никозия. „Не знам дали наистина има криза или те просто искат да изкарат повече пари”, посочва тя.

Андреас Папаелинас, водещ вносител в Кипър, предупреждава, че веригата на доставките на острова може да се скъса окончателно до уикенда.

„От петък търговията на дребно върви надолу, продавачите на едро страдат, а вносът започва да се трупа на пристанищата. Не можем да движим бизнеса си повече от ден-два без функционираща банкова система”, обяснява той.

Друг вносител разсейва страховете от недостиг на храни, заявявайки, че повечето компании разполагат със запаси от охладени и пакетирани храни за поне два месеца.

Страховете обаче са факт и се увеличават. Особено за мащабна банкова паника веднага след отварянето на банките.

„След всичко, което се случи, бих искал да изпразня сметката си и да прибера всичко в кутия, точно както правехме в дните преди чековите книжки и картите”, коментира пенсионираният банков служител Теодорис Константину.

„Аз обаче се опасявам, че в този момент в банките няма достатъчно ликвидност, за да се задоволят нуждите на всички”, обяснява той.

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: НикозиябанкиКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това показва в каква паника може да бъде хвърлен света,ако Рокфелерите решат да дръпнат шалтера на банките... Ще е по страшно и от война.
50
1
 
1
 
! Отговори
bankotron преди 11 години
До Анонимен А да си прочел случайно малките букви че при банкови проблеми кредита ти става незабавно изискуем
49
1
 
4
 
! Отговори
He-he преди 11 години
Добре че са на евро, иначе щеше да има виденова зима.
48
0
 
13
 
! Отговори
ахи преди 11 години
Това само показва колко сме зависими. Така ми се иска всички борси и банки изведнъж да изчезнат.До една.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кипър сами са си виновни, че се отказаха от своя валута и сега зависят от напечатаните от Германия евра.
46
0
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
49 учила съм за това което е най ценно за човека...животът му и продължавам да уча но какво да обяснявам няма да ме разбереш.
45
0
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
Нямам нищо обшо с Токуда, може и така да е, давам я за пример, щото 3-4 пъти ми се е налагало и съм като цяло доволен (е,то доволен от ходене в болница човек няма де). Пак по-добре от примерно Първа градска (щото и там ходих и стоях точно 5 минути, добре че така стана-само фейс контрола е достатъчен да видиш, че си на грешното място). Лесно е да се плюя, няма 100% перфектно щастие, но Токуда е на доста високо ниво.
44
2
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
А да ти е хрумвало, че може да си учила нещо безполезно, че може и да не си доучила,а да си си губила времето, че в днешно време непрекъснато трябва да се усъвършенстваш, а не да лежиш, че си била учила някога. Щом пазара (демек обществото) не те оценява, значи проблема май е в теб, а? Кой да дойде да те оцени - държавата ли (с парите на другите от общия кюп да ти даде - а ти пълниш ли го тоя кюп?), извънземните ли. И ти почна като батман, все другите му виновни, как пак веднъж не каза,че е той.
43
2
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
47 в токуда се завлякоха некадърниците от всички болници така че точно тази болница не е за пример.
42
0
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Не си прав,бъркаш нещата. Влизал ли си в Токуда-чисто,усмихнати лекари,правила и процедури,апаратура и т.н. Е,какво е лошото да има 50 токуди, а не 50 скапани поликлиники? Ще кажеш-плаща се, без пари не те лекуват,ами плаща се, как иначе да стане качествено обслужване.По-добре системата да работи с пари, а да се помага на тези,дето имат нужда, отколкото като сега-някакъв соц, щото било безплатно, всичко през общия кюп НЗОК и в резултат-95% неработеща система, а иска и тя все повече пари.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кипър е офшорна зона на практика. Удариха по сметките мръсни пари. Защо не изяснявате тази малка подробност? Освен много руснаци, и много българи имат сметки там .Винаги може да има праг на облаганите суми, който да отсее дребните риби. Тук вече ни го натресоха данъка върху лихвите, без никакви прагове и само на спестовните влогове,, забравихте ли? Удариха само по физическите лица. Едрите акули както винаги минават между капките.
40
0
 
0
 
! Отговори
pustiniaka преди 11 години
do 36, taka e ama bankite posle vikat 2+2=6 a sega kazi mi ti zasto pla4esh...?
39
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 11 години
до 16....ти нещо не си нарет с главата за каквото съм учила в това съм добра и искам да работя професията си, но това че в БГ е ниско платена работата ми значи да почвам бизнес то аман от бизнесмени......ейййй постоянно някакви капацитети тука бе!!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 36 и 38:Каква ти е дефиницията за "предприемач" в България? А ти, колко кредита си взимал и за какво (ако не е тайна)?
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
#36,това на теория е така. Проблемът идва, когато банките започнат да правят пари от нищото, да купуват junk ДЦК и облигации, да раздават неразумно кредити, които после се чудят как да провизират и какво да правят обезпечението, което вече не струва почти нищо и т.н. И всичко това в името на големи заплати и бонуси на чичковците по банковите върхови, както и на огромните печалби на акционерите. Само че когато нещата се сговнят, всички поемаме последствията, понеже банките са too big to fail.
36
3
 
2
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Кипърците въртят византийски номера на ЕС - "дайте ни парите, иначе просим от Путин, даваме му газа, той става император на Европа, ние - негови кучета, вие умирате". Същевременно певат жално, как Меркел ги грабела, като че ли Меркел ги е карала да плюскат от руското пране на пари в кипърските банки. Ще се надлъгват и някак ще замажат нещата.НО, НАЛОГЪТ ВЪРХУ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ, ОТХВЪРЛЕН В КИПЪР, опасявам се, че В БЪЛГАРИЯ СЛЕДВАЩИЯТ ФИНАНСОВ МИНИСТЪР ЩЕ ГО ПРОКАРА. Както данъка върху лихвите.
35
5
 
2
 
! Отговори
порноманяк преди 11 години
Защо служебното правителство невижда единствения изход за страната ни за повишаване на доходите и просперитет. Трябва да се узкони проституцията и да се създаде клон детска проституция от 12 нагоре. Да видите тогава какъв наплв от чужденци ще има кой иска дърта брантия кой агнешко младо 14 годишно кой момченце на 13. Травестити, обратни, *** от цял свят събираме тука и тръгва река от пари. Ставаме световната секс дестинация. Ефтини ефтин алкохол ойе.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36, колко кредита си взел и изплатил?
33
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 36 преди 11 години
Повечето хора вземат пари за коли и апартаменти но малко са тези които ще се занимават с бизнес . Хората са страхливи.
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банките са нещо хубаво. Не знам защо някои хора не ги обичат. Ти си предприемач, трябват ти пари, отиваш в банката и си вземаш, развиваш бизнеса, изплащаш си кредита и от там си на печалба. Къде точно в схемата в лошото на банките?