Прелетните птици в стрес от студа. Връщат се обратно

Само щъркелите не са уплащени, отчитат германски експерти
Обновена: 5 апр 2013 08:03 | 5 апр 2013 08:03, Красимир Ангелов
16
Прелетните птици в стрес от студа. Връщат се обратно
Щъркелите понасят най-добре студа. Снимка: БТА

Много от прелетните птици са изненадани от студеното време, което завариха в Европа, и прекратиха полета си към местата, в които традиционно гнездят, констатират германски експерти.

Ятата взеха обратен завой и изчакват идването на пролетта в по-топлите кътчета на континента. В повечето европейски държави все още няма лястовици или жерави точно по тази причина.

Германският държавен институт за защита на птиците във Франкфурт наблюдава странното движение на прелетните птици. “Те бяха стигнали доста на север, но не намериха нищо за ядене там и се върнаха към по-топлите държави на юг”, обясни експертът Матиас Вернер пред германската NTV, цитиран от "24 часа".

По думите му основният проблем е дошъл от това, че декември и януари са били необичайно меки, което подмамило птиците да поемат пътя за дома по-рано. Единствените, които не са се уплашили от необичайно дългата и студена зима, са щъркелите, отбелязват германците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: зимапрелетни птици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само *** не ги хваща стрес ,бягат дим да ги няма
15
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Първо прочетете статията и после пишете! В Германия и по-северните страни от България птиците са направили завой и са тръгнали обратно! щъркелите са вече при нас! Значи за България има шанс!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tq prirpdata sezonite se obarkaha 4e ptizite nqma li.Gorkite dano ozeleqt i nai posle tazi zima si otide okon4atelno.
13
2
 
24
 
! Отговори
123 преди 11 години
На някои може да им се вижда майтап но не е защото наистина птиците и животните в природата няма какво да ядат!Едно време имаше стопански дворове с пшиница и царевица за посев и продан а сега те са празни или са заети с други неща!Идете в някое село и ще се уверите сами - по-рано имаше много ята врабчета и гугутки а сега са много малко.Живея на село и това го виждам -нивите дето се сеят са все по малко и това се отразява и на птичите популации.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
виж и птиците не издържаха в тая *** държава и се стресираха
11
12
 
28
 
! Отговори
И аз ще се върна :) преди 11 години
Как няма да се връщат обратно като са разбрали, че пак Герб ще управляват начело с Бойко Борисов. Ще умрат от глад тука а и не могат на спокойствие да си изгледат потомството тъй като се очертават много шумни концерти на Веселин Маринов и въртенето на парчето"Нашата полиция" с главното участие на Цветанов.
10
9
 
8
 
! Отговори
Милко преди 11 години
Я елате пиленца при Батко ...
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" декември и януари са били необичайно меки, което подмамило птиците да поемат пътя за дома по-рано"...ами те как са разбрали (птиците де), че зимата била по-мека в Европа? Да не са слушали новини :)))
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов е виновен за покудените птици, скоро и на щърковете ще им намери цаката!
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Германия можеш да видиш 10 самолета, но нито една птица, така че статията е глупост.
6
5
 
7
 
! Отговори
man преди 11 години
в южното полукълбо денят започва да намалява. около екваторът деня си е все 12 часа. така че критерият за променяща се дъжина на деня ми е съмнителен
5
1
 
28
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Прав си, но като няма храна тръгват да я търсят по на юг, което не значи в Африка, а примерно по нашите земи.. Жабите и мишките още се крият от снега.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пиленцата от Европа емигрират в България !
3
9
 
32
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Тава е най-голяма глупост която съм чел :) Птиците не се ориентират по времето, и не се завръщат когато стане топло, а се завръщат когато започне да се увеличава деня. Нищо общо няма с времето колко е топло или студено. И независимо дали температурите ще паднат до -20 те няма как да се върнат, защото нямат нужната подготовка за този голям преход. Абе четете молко преди да започнете да пишете глупости. Излагате се :))
2
3
 
18
 
! Отговори
:D преди 11 години
В Русия съм....в Русия съм....
1
2
 
17
 
! Отговори
man преди 11 години
От Русия с любов: сибирски полъх