САЩ изпробват лазерно оръдие на кораб в Персийския залив

То ще сваля безпилотни самолети, ще извежда от строя малки плавателни съдове
9 апр 2013 09:28, Елка Василева
22
САЩ изпробват лазерно оръдие на кораб в Персийския залив
ВМС на САЩ ще изпробват лазерно оръдие на борда на кораб. Снимка: архив, Reuters

Военноморските сили на САЩ планират да изпробват лазерно оръдие на кораб, плаващ в Персийския залив, предаде ДПА.

Лазерното оръдие е разработено, за да сваля безпилотни самолети и да извежда от строя малки плавателни съдове. То ще бъде тествано в продължение на осем месеца на кораб в Персийския залив, пише в. "Нейви таймс". ВМС публикуваха видеозапис на изпитания на оръдието, чийто лъч сваля нисколетящи безпилотни самолети и унищожава малки кораби.

Съобщението на ВМС изглежда е предупреждение към Иран да се въздържа от разширяване на дейността си в Персийския залив, ако се засили напрежението във връзка със санкциите, наложени на Техеран или с преговорите за ядрената му програма.

Ръководителят на изследванията във ВМС контраадмирал Матю Клъндър не разкри нито обсега, нито мощността на лазера. За разлика от лазерните лъчи в холивудските филми лазерът на ВМС е инфрачервен и не се вижда с невъоръжено око. За разработката на тази оръжейна система са похарчени около 40 милиона долара през
последните 6 години. Разполагане на едно лазерно оръдие на кораб ще струва около 38 милиона долара. Клъндър подчерта обаче, че всеки изстрел или "пулсация" струва по-малко от един долар.

Според Изследователската служба към Конгреса този вид оръжие предоставя исторически възможности за ВМС, защото лазерните оръдия могат да доведат до промени във военноморската тактика, проектирането на корабите и плановете за снабдяване, сравними с технологичните промени след въоръжаването на корабите с ракети през 50-те години на миналия век, посочва агенция ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Де да беше верно! преди 11 години
Янките блъфират, като че имат 7 туза в ръкава! Те а ужасени от гледката на десетки катери и малки екранолети (!), които демонстрираха иранците. Цялата тази напаст носи по една ракета и оцелелите от тях (а такива несъмнено ще има!) ще ликвидират американската флота в Залива! Да, пиндосите са се наакали, защото в Залива ще останат всичките им прехвалени кораби. Под водата, естествено.
17
0
 
5
 
! Отговори
До №8 преди 11 години
До Анонимен 8ИDIOP4e прочети за какво са дали Нобеловата на Басов и Прохоров! Ще те улесня - за лазера. А Сикоркси, който напрови хеликоптера, също е руснак. Спискъкт е дълъг, но да пожалим ***!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
s 33 godini zakusnenie jalki sa hamerikancite
15
3
 
14
 
! Отговори
7 преди 11 години
Сега ще разлая кучетата, но пък за сметка на това е вярно :)) Не е зле като за най-технологичната и развита нация :))) само че, едни 28 г след като руснаците спират изпитанията и модернизирането на лазерно оръжие на кораб в Черно море през далечната 1985 г, когато мнозинството от вас не са били замислени сигурно ;)
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам как ще се случи... САЩ са във фалит и колапс, една по една военните им програми пропадат, заради нефинансиране и масова корупция... Малки проекти стигат до милярди прахосани долари без реален ефект... Просто правят реклама на армията си тип Холивуд Дискавъри Чанъл... още повече със събитията от последни дни ...
13
1
 
12
 
! Отговори
макето преди 11 години
ние па имаме прашки
12
2
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
1. Близко е до ума , че нещата са режисирани !И в Персийския залив и в Пасифика ! Готови за нападение или отбрана ?
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Корабът, на който ще го монтират е пуснат 1964 .... Какъв е смисъла ...
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако бяха толкова ефективни да са ги пуснали преди десетина години още. Нищо не ги спира. Сега ще започнат и едни разработки за защита и ще се окаже че лазера няма ефект. Накрая ще осъзнаят че истината е в плазмените оръжия.
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8*-Има нещо руско дето работи добре и то е руския вибратор наврян в *** ти който бачка перфектно
8
4
 
15
 
! Отговори
офца преди 11 години
Ние не зная дали имаме оръдие изобщо, но всяка думичка на политиците, ни струва бюджета; значи сме по-въоръжени; за няма и 25 г. от 16 икономика отидохме на дъното. Но депутатите, за техните вредни изстрели, поне се нагушиха и обиколиха курортите и по света. Един наш политик е по-ефективен разрушител от 100 натовски лайнера.
7
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aз незнaм нещо руско, дa рaботи кaкто трябвa!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемите са същите както и преди 45 години когато подобни системи са изпробвани за първи път.Голямата консумация на енергия силната зависимост от различини метеорологични условия и сложноста на цялата система изискваща сложна и капризна настройка и подръжка.Руснаците не напразно се отказват от идеята на лазерен танк въпреки,че имат 10-на построени прототипа.Някои от тях все още могат да се видят в нета- (1К17 Сжатие )..
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един изстрел на същото руско оръдие струва 1.5 милиона долара и лазера е червен и се вижда лъча.
4
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещо ми омръзна вече да чета новини за северна корея. Време обама да прати два стелта да им бутнат правителствените сгради.
3
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много нaпред с мaтерялa сa aмерикaнците
2
5
 
18
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Номер 2, и на мен това ми беше първата мисъл, като прочетох репликата! :)
1
3
 
27
 
! Отговори
magi преди 11 години
Въпросът е не дали ще има война, а кога ще започне. ( и дали нещата не са режисирани )