След турския е време за румънския, втрещиха от Букурещ

Българите в съседката ни имали повече права, училище, че и църква
Обновена: 11 юни 2013 09:01 | 10 юни 2013 19:30,
228
След турския е време за румънския, втрещиха от Букурещ
Снимка: БТА

Покрай разгорялата се полемика около изучаването на турския език у нас румънската общност също реши, че сега е удобният момент, за да се оплаче от липсата на възможност - да изучават родния си език в българските училища.

Според вестник "Ромъния либера", цитиран от bTV, представителите на тази етническа група са написали отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което искат учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата.

Още по темата

Изданието отбелязва, че според последното преброяване на населението в България от 2011 г. едва 3598 граждани са се обявили за власи, 866 са заявили, че са румънци, 5454 души са посочили румънския език като майчин, а 1815 са заявили, че майчиният им език е влашки.

Представителите на румънската общност обаче поставят под съмнение верността на тези данни и твърдят, че в България живеят между 150 000 и 170 000 румънци.

Според председателя на Националната фондация за румънците от цял свят Еуджен Попеску румънците в България нямат същите права като българите в Румъния - училище, в което се преподава български език, финансиране на български културни списания от румънската държава, църковна служба на български език, както и представител на българското малцинство в румънския парламент.

По думите му Букурещ трябва да подходи по-твърдо към този проблем, включително на ниво Европейския съюз.

Темата за учебниците по майчин език в българските училища влезе с гръм и трясък в дневния ред заради изказването на новия спортен министър Марияна Георгиева.

Дни преди предсрочния вот тя заяви, че ще се бори "редом с учебниците по български език децата да имат и учебник по майчин език".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
5
 
! Отговори
ДО НЕЗНАЕЩИТЕ преди 10 години
Турската национална телевизия предава 24часа на кюрдски и по малко на други езици.
184
3
 
0
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
EZIKA NA EZICITE ROMANES UJASA ZA SLAVYANITE I MUSULMANITE .
183
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
na ti bulka tetiov den. sega i *** shte iskat *** da se uchi
182
4
 
6
 
! Отговори
Христов преди 10 години
Къда са националистите от ВМРО ,СКАТ Болнавите от атака -знаят ли, че до Руско-турската война 1877-1878 до делтата на Дунава са живели само българи ,гагаузи и турци.Руснаците са подарили Добруджа за сметка на Бесарабия на власите въпреки, че те на са я искали.На север от Дунав е имало села населени от чисти българи да не говорим за българска диаспора в Букурещ, Браила, Тулча и........Болнавите като са във власта ,защо си траят и сезанимават само с измислени компромати-мижатурки скапани
181
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искам да видя турска национална телевизия да предава всеки ден новини на български,или на кюрдски или на арменски.Тогава мога да стана толерантен,въпреки че *** от тази наша толерантност не само ни се качиха на главата,ами ни опъват като във евтина порно продукция нон стоп!Да не смееш да се наречеш българин в собствената си държава.Хубаво ни бяха изобразили като *** на Европа.Политиците тогава ревнаха,ама май само щото истината боли!
180
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 10 години
До Мамантос Абсолютно си прав! Я *** и се пробвай отвъд океана да искаш такива глупости и ще ти зададат пътя обратно.
179
2
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Всеки малцинствен етхнически *** се чевствува значим, надига глава и се зъби злобно на българите. Дотам докараха държавността и националното самочувствие гнусните либерасти, и куртизани на Брюксел, които пият кръвта на народа от 1990 насам.Ще дойде ли време за ново издание на Народния съд?!
178
9
 
3
 
! Отговори
555 преди 10 години
всеки може да учи какъвто си иска език. нормално е Кърджали като е под българско робство все пак хората там да имат някакви права.
177
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Турция учи ли се български,а румънците учат ли български
176
1
 
8
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ами да, ще искат разбира се. Като може за едни ще трябва да може за всички. Ето затова не трябва да се допуска това.
175
1
 
2
 
! Отговори
Ушев преди 10 години
До АКО УЧАТПрав си,всеки език е богатство,стига да не се насажда и религията
174
3
 
10
 
! Отговори
АКО УЧАТ преди 10 години
АКО УЧАТ САМО ЕЗИЦИ ТОВА Е ДОБРЕ. ЛОШОТО Е ЧЕ В ТУРСКИТЕ УЧИЛИЩА СЕ УЧИ ПОВЕЧЕ КРАЕН ИСЛЯМ ОТКОЛКОТО ВСИЧКО ДРУГО
173
1
 
10
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До magdaЗа съжаление си! Научи се да пишеш на български и след това се изказвай!
172
0
 
12
 
! Отговори
ven42195 преди 10 години
Истина е ,че в румънския парламент има българско присъствие.Крайно време е да си отворим очите за вътрешните си проблеми.Не са ни виновни нито турците,нито евреите или кое да е друго малцинство у нас .Виновни сме си ние самите че толерираме такова управление в продължение на много години-шуробаджанаци в името на своето управление да продават нашите *** на когото им е угодно,но си затваряме очите ,а после другите ни виновни!!!
171
7
 
2
 
! Отговори
magda преди 10 години
PROTIFSAM SA ISO4AVANE NA MAI4iN ESIK SASCHTO TE SA PODENI V BALGARIA ISA BALGARCKI GRASCHDANI TOVAE POSOR SA NASCHATA PODINA
170
3
 
18
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
Колкото по-рано разберем, че трябва да напусне ЕС -толкова по-добре!!!Иначе,гейове,травестити,"малцинства" ,педофили, содомити,некрофили,правозащитници,кривозащитници,масжнш,демократи ....и всякаква *** ще ни се качи на главата.
169
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ме интересуват нито турци,нито власи,нито арменци,нито еврей,нито ***,нито македонци!!!! Бесен съм когато някой започне да размахва под носа ми етноса си,религията си,езика си като че ли е избранник на Бога и всички трябва да се съобразяват с него!!! Легитимираш се пред света с БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ и никой не се интересува каква е *** или баща ти.За всички в останалия свят сте БЪЛГАРИ,само тук на родна земя си развявате байряка.ЗАЩО ЛИ?????
168
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей ся като дойдат и китайските инвеститори ще трябва за тях да се погрижим
167
0
 
5
 
! Отговори
Не лингвист преди 10 години
До Анонимен> по добре влашки от колкото шопскиА, не! И шопски искам! Аз съм от североизтока и като случайно чуя да говорят двама шопи - гледам ги като петел бобено зърно и само тук-там им разбирам по нещо
166
3
 
13
 
! Отговори
Эээ преди 10 години
Нормално е в Румъния да се изучава български, защото Влашко, Молдова и Трансилвания са български княжества, в които до 19 век се говори на български. Проникването на латинския идва от католическите мисионери през вековете, а после от прозападния княз Александър Куза, който нарежда да се създаде този език, на който се говори сега и който е обявен за книжовен румънски. За съжаление създаването на изкуствени нации, като македонската, не се случва за пръв път в българските земи...