Зловещите концлагери на Северна Корея

Мъчения, масови екзекуции, гладуващи деца в килии
24 авг 2013 19:12,
254
Зловещите концлагери на Северна Корея
Снимка: архив, Reuters

Млад затворник стои неподвижен в офиса на директора на трудовия лагер. До него са двамата ръководители, които са докладвали престъплението, извършено от провинилия се младеж.

„Какво си мислеше? Искаш да умреш ли?”, крещи големият шеф.

Разбира се, работникът не иска да умре – той е едва на 22 години. Но знае много добре, че в ада на севернокорейския „Лагер 14” животът не струва кой знае колко, посочва в свой обширен материал британският вестник „Дейли мейл”.

Провинението на младежа е „изключително тежко” –  изпуснал шевна машина по стълбището и уредът се счупил.

„Дори и да умреш, шевната машина няма да се поправи! Ръката ти е проблемът”, продължил с нападките шефът на лагера.

Тогава се намесил един от преките началници на работника. Той издърпал ръката на младежа, извадил голям кухненски нож и отрязал половината среден пръст на провинилия се.
Реакцията на наказания човек е изумителна, пишат от „Дейли мейл”. Той е благодарен, защото се е измъкнал леко: „Мислех, че ще загубя цялата си ръка или поне китката. Извадих голям късмет”.

Историята на Шин Дон-хю е само върхът на айсберга. Това показва разследване на комисия на ООН за жестокостите, извършвани от режима в Северна Корея.

Следователите от комисията събират данни от 30-ина бегълци, които са имали късмета да се отскубнат от една от най-суровите диктатури в съвременната история на човечеството.

Голяма част от историите са толкова ужасяващи, че са трудни дори за слушане. А става въпрос за малко повече от две дузини севернокорейци.

В Северна Корея има стотици хиляди затворници, държани в мрежа от концлагери.

В тези „колонии” има по три генерации от семейства, които са затворени до живот. Много често тази съдба сполетява цели фамилии, само защото един член на семейството е признат за виновен в престъпление срещу режима.
Самият Шин се ражда в „Лагер 14” през 1982 година. Причината цялото му семейство да е заточено е, че двама негови чичовци опитали да избягат от страната в средата на 60-те години.

Родителите на Шин се запознали в затвора и получили разрешение да се оженят преди раждането на детето. Ако бебето се беше родило без сключен брак между родителите, то нямаше да има правото да живее. Родителите му пък щяха да бъдат екзекутирани за „сексуална връзка без разрешение”.

Друг беглец, Джи Хюн-а, разказва, че е бил свидетел на разтърсваща, неописуема с думи ситуация. Майка с извънбрачно дете била принудена да удави собственото си дете в голяма чиния с вода.
Шин си спомня, че само в неговия лагер имало поне по 2-3 масови публични екзекуции на година. Повечето осъдени на смърт се прощавали с живота си заради опити за бягство.

Устите на убиваните били натъпквани с камъни, за да не могат провинилите се да крещят лозунги срещу властта. На погребенията се гледало като на ненужен лукс – телата се разлагали пред очите на затворниците в дните и месеците след екзекуциите.

В тази адска безизходица мнозина избирали спасението в самоубийството.

Затворниците били принуждавани на непосилен, нечовешки труд. Храната била повече от оскъдна и умиращите от глад затворници често ядели плъхове, жаби, змии и насекоми.
Както може да се предполага, наказанието за кражба на храна е жестоко. Едно 6-годишно момиче било заловено с пет зрънца царевица в джобовете си. Учителят наредил на детето да падне на колене и започнал да го бие с дървена пръчка по главата.

Останалите деца трябвало да гледат. Малко по-късно момичето починало от тежките наранявания.

Надзирателите били напълно безкомпромисни и прилагали мъчения, каквито човешкото съзнание трудно може да приеме.
Едно от най-тежките признания, които Шин прави пред комисията на ООН, е разказът за неговото бягство. За да се спаси от „Лагера”,  той предава собствените си майка и брат, като лъжесвидетелства, че те планирали бягство.

Принуден е да гледа зловещите им екзекуции и в крайна сметка печели благоразположението на надзирателите.

Впоследствие съумява да се измъкне от затвора и страната. Но на каква цена!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
7
 
! Отговори
DARK INSANITY преди 10 години
Сега да уточня нещо: в северна Корея следват идеологията "чучхе" която е с маската на комунизъм. Това е пак крайно лява идеология която се базира на вътрешно-държавна независима икономика с крайно леви убеждения, като диктатура и тоталитарен режим. Това е вярно което пише в статията, защото мои приятел музикант беше в Южна корея 3 пъти в Сеул, и там са му казали че наистина ако някой в северна Корея избяга - за назидание целият му род отива в концлагер до края на живота! Там е някакъв ужас!
161
14
 
9
 
! Отговори
бореца преди 10 години
Да попитам всички драскачи кой от вас е ходил в Северна Корея?Предполагам никой и като не си бил там не можеш с лека ръка да даваш съвети или всякакви становища!Мой познат като представител на чужда фирма беше дълго време в Китай и е бил на някакво посещение в тази държава и разказа че там хората не живеят охолно но прилично,почти никаква престъпност,железен ред почти военизиран!Да не забравяме че те са изолация вече почти 30 години и все пак се оправят и то доста успешно за разлика от нас!
160
2
 
4
 
! Отговори
halcon преди 10 години
shto ne pishete za koncentracionnite lageri na FEMA v USA koito sa pulni s amerikanski grajdaniako nqkoi go interesuva moje da pogledne v Youtube
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нелош художествен текст.
158
4
 
9
 
! Отговори
няма лошо преди 10 години
докат булгарстан агонизира четем за корея, ха ха ха , преди четяхме за западнал китай който своевремено изпращаше космонавти в космоса и щатите вземаха пара на заем,/южна корея винаги в филмите се възхищава от духа на северно корейците и казват /имаме проблеми но вие сте хора с чест независимо от различията/ а ние? ние начело с агитката на геьовете БОЯДИСАХМЕ РУСКИ СЛАВЯНСКИ ПАМЕТНИК И ПОКАЗАХМЕ КОЛКО ГОЛЕМИ *** СМЕ, И КОЛКО ДЕЦА ИЗМИРАТ СЕГА?КОЛКО СЕ ЗАПАЛИХА ЗА ЕДНА ГОДИНА И КОЛКО В КОРЕЯ
157
3
 
14
 
! Отговори
Дочо преди 10 години
Тази статия е за наивници! Много поздрави на авторите!
156
14
 
13
 
! Отговори
muzaka преди 10 години
На 56г.съм и съм от Варна.Всяка година в гимназията ходехме на бригада.Почти винаги беряхме грозде за 3 седмици.Спали сме в селски къщи или някакви учебни центрове.Работехме по 6 часа.Всяка вечер имаше някакви забави,веселби или филми.Всичко организирано.Без алкохол/наркотици въобще не познавахме/,без компютри и кървави споровеТова бе най-безгрижното време за всички от 17 до 19години.Защото сега като чета писанията на различни хора се питам : имали и по-паметливи и знаят ли как е било?
155
5
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
До Киркорчо Да беше понаучил българския ли...
154
6
 
4
 
! Отговори
смех преди 10 години
дайте пара и аз ще ви кажа каквото искате, ако не ще ви предам като кажа какво става в българия.. мушмороци...
153
8
 
14
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
СОЦа без лагери не може. Завинаги има хора, които разбират, че искат да живет подобре. И держава веднага тях кара в лагери. Аз сем видях лагер 200км. от Красноярск. От СССРа до сега има и бодлива тен, и бараци, и кули, само сега без войници. Лагер се изглежда добре, поне сега гости ще приема.
152
0
 
6
 
! Отговори
фффф преди 10 години
До ИманиГоворим за сегашно време, не за история, не за Византия, Турция и Динозаврите
151
0
 
2
 
! Отговори
fsa преди 10 години
До минувачТъпчо, ти не вникна май в историята
150
8
 
4
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Ами какво да кажем, эа Бухенвалд - германският концентрационен лагер, които беше съэдаден от нацистите в околностите на Ваймар!!!!
149
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко по малко и ние сме се запътили натам ...
148
5
 
13
 
! Отговори
средната класа преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !ти си пълен ***.... "вярно е, че имаше хора в лагерите, които страдаха, но другите си живееха добре" ... явно ти си бил от живеещите добре (3% елит)...
147
11
 
31
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Защитниците на комунизма и сега можете да си пратите децата да спят в някой обор, да маршируват с песни, да правят вечерни проверки и да берат чушки и домати за 2 лв на ден. Нима някой ви е забранил да си организирате частни комуни и да живеете в тях като скотове? Земята ви върнаха, кооперирайте се и вперьод!
146
8
 
31
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Спане в конюшня без таван за 35 човека (гредите и сачака се виждат като легнеш на пружиненото легло), външна баня със студена вода, тоалетните без коментар. Сутрин маршировка 1 км с комунистически песни до столовата на другия край на селото, където се закусва задължителния чай с бром, обяд хляб и сирене на полето, вечер домати с ориз и пак 1 км до лагера. Без робския труд на ученици, студенти и войници, бай ви Тошо щеше да си яде ушите.
145
10
 
5
 
! Отговори
DO SHOP преди 10 години
NEDEI DA LAZE6 ZA BRIGADITE IZMEKIAR. I AZ SAM BIL NA BRIGADA ,I NIAMA TAKOVA NESTO .PIENE KUPON I BAZICI BESHE.
144
1
 
5
 
! Отговори
ссс преди 10 години
До студент 150Трябва да търсиш начини и пътища по най-бързия начин да се добереш до психиатрията.
143
15
 
22
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Всичко това е вярно и съм го изпитвал на ученическа бригада в България. Разбира се, без крайни извращения като рязане на пръсти, но бой с пръчки, шамари и шутове си бяха нормална практика. Бригадата се командваше от комсомолци, пратени да се учак как се юрка стадото, за надзиратели служеха една група садистчета от горните класове, в ролята на зекове бяха първокурсниците.