Украйна взима ромите от целия ЕС

"Правда": Указ за това е подписан от президента Янукович
Обновена: 8 окт 2013 22:59 | 8 окт 2013 22:40, Елка Василева
218
Украйна взима ромите от целия ЕС
Градчето Кроа близо до Лил, Франция. Снимка: архив, Reuters

В ЕС се изостри „ромският въпрос“. Западна Европа не знае какво да прави с ромите, които съгласно законните си права се преселиха от Румъния и България в страни с по-голямо благополучие. Преселниците така възмутиха населението в редица райони, че толерантният ЕС постави въпроса за депортирането на ромите.

Място вече се намери: всички ромски катуни от ЕС ще тръгнат към Украйна, пише руският вестник „Правда“ под заглавие „ЕС ще подари на Украйна всички роми“.

През изминалите две години финансираната от ЕС програма за социална интеграция на ромите не даде осезателни резултати. В цяла Европа проблемите са практически еднакви: най-малко 10% от ромските деца на възраст от 7 до 15 години не ходят на училище, а половината пропускат часове. Сред ромите има много безработни. Франция, Германия, Великобритания, Чехия просто не знаят какво да правят с наплива на роми.

Повечето от тях не искат да учат, не работят никъде, много често извършват престъпления /кражби, грабежи/, влизат в конфликт с местните жители и полицията. Те живеят в катуни, мият се в близките фонтани, там и перат и използват същата вода за готвене, пише „Правда“.

В рамките на процеса на евроинтеграция обаче украинските власти решиха да преселят в страната ромите от страните от ЕС. Указ за това е подписан от президента на Украйна Виктор Янукович, продължава изданието.

Изданието подчертава, че в указа се говори не за „собствените“ роми, които и без това не са малко в Украйна, а за хилядите ромски малцинства, които сега живеят в страните от ЕС. Ромите със скандали биват депортирани от Франция, прогонвани от Румъния, екстрадират ги от Финландия. Унгария, в която ромите съставляват 10% от населението, е на ръба на социален взрив. Дори мирните Чехия и Словакия ултимативно искат от властите в ЕС окончателно да бъде решен ромският въпрос, пише „Правда“.

И само Украйна, която много иска да влезе в ЕС, е разработила по настойчива молба на Брюксел „стратегия за интеграция на ромите в украинското общество“ с цел съхраняване на тяхната „уникална самобитност и култура“. 

Има силни съмнения обаче, че коренните жители на Украйна ще се зарадват на нашествието на десетки, дори стотици хиляди „самобитни роми“, се казва в публикацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
2
 
! Отговори
Димитър Атанасов - К преди 10 години
Доста *** коментари на на отвратително *** българи. Природата не търпи празно пространство. Понеже от Европа отдавна знаят, че българите тъй или иначе след някоя и друга година няма да ги има, кризата в Сирия им дойде дюшеш. Всичките араби в България с неустановено време на престой. Не ги мислете ***. Те винаги са оживявали и пак ще ги има. Мислете за вас, че май скоро време няма да ви има, като вашите прапрадеди, тракийците.
183
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роми,турци! Мястото им е в Анадола.
182
0
 
1
 
! Отговори
даскал преди 10 години
Едно *** откраднало една лопата и носи у коптора.Като го видел дъртия *** вземал лопатата и го спукал от бой с нея, като през цялото време крещял:- Ей с това нещо бугарите работат,а ти у кащи, че ми го носиш
181
1
 
3
 
! Отговори
да, да преди 10 години
Не ***,а ислямизацията застрашава националната сигурност,но...статуквото нехае...или е "безгласна буква"при толкова наляти милиарди в офшорките...
180
0
 
3
 
! Отговори
boza преди 10 години
A nas bulgarskoto Cigan , kat ne sme romi ,koy sha ni zeme ?
179
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Президентът на Украйна го е предложил с условие, че ако ромите искат. "Украинският народ помага но в кошара не вкарва" - изяснил деликатно. А с българските роми е особен случай - такова преселване значи изселване на правителствата и парламентите. Всички европейски роми да заминат, българските ще се държат за България с нокти и зъби.
178
0
 
9
 
! Отговори
bariera_61 преди 10 години
Ще ги заселят в земите около Чернобил, защото там сега е пустош и има много свободно място!
177
0
 
4
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
имат си ГАЗ хората,значи добре ще ги интегрират..лесно и евтино при това!
176
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Защо не ги заселят в Африка в саваната при големите мачоци ? "Щото циглаците са повече от големите мачки и не е сигурно , кой кого ще изяде ! По - сигурно е в чернобил или в сибир .
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано този златен и незабравим ден дойде много бързо, ще им помогна даже да си стегнат багажа.
174
1
 
21
 
! Отговори
777 преди 10 години
"Те живеят в катуни, мият се в близките фонтани, там и перат и използват същата вода за готвене'' с една дума ЖИВОТНИ
173
2
 
2
 
! Отговори
wc преди 10 години
ykraina se nyjdae ot tezi choveci neka raznoobrazat gena im zamenka gaz sreshty ***
172
0
 
10
 
! Отговори
ivan преди 10 години
дайте ги в българия ние сме толерантни ,ще ги храним всичките все пак взимаме най големите заплати в европа .
171
12
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Украинците са свободолюбив народ, за разлика от москалите, които са отровени от месианство и великодържавен шовинизъм.
170
0
 
28
 
! Отговори
@#$%& преди 10 години
бил съм в украйна на гости. познавам хората там. никога няма да допуснат *** да им влезнат в държавата. дори и да стане, горките ***. много бой ще има всеки ден.
169
0
 
2
 
! Отговори
rom преди 10 години
do anonimen 191 slaba vizia i limit vav mozaka tova ti e problema ; gyola mi e evropa a na teb ti li4i 4e e michata dupka .
168
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До rom На *** пишещи на маймуница не обръщаите внимание ! Да си знае гьола.
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето и сайта с указа на Президента на Украйна за ромите.... president.gov.ua/documents/15628.html
166
3
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
EMI TO I NIE SME KSENOFOBI SRESHTU SLAVQNITE :)
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tazi novina nqkoi da q e vijdal nqkade drugade ili e porednata partenka?A, i vse mi e na akala kak li pyk ne ,ziganetata da se vtyrnat kym Ukraina ili tuk stava na vypros da deportirane.