Все повече европейци отиват да се бият в Сирия

Привличат ги разкази за лесен живот и славно мъченичество
4 дек 2013 16:45, Елка Василева
39
Все повече европейци отиват да се бият в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Нова вълна от европейци се насочва към Сирия. Техният брой значително нараства през последните шест месеца, тъй като разказите за лесен живот и славно мъченичество ги привличат към бунта срещу Башар Асад, Асошиейтед прес.

Бунтовниците от Западна Европа, които са предимно млади мъже, са набирани чрез нови мрежи, уреждащи пътуване и удобно настаняване в сърцето на бунтовническа територия, и подхранващи войнстваща форма на исляма, за която западни служители по сигурността се страхуват, че ще засили терористичната заплаха, когато бойците се върнат у дома.

Според правителствени и експертни данни, събрани от Асошиейтед прес, 11-те западноевропейски страни с най-големи контингенти от бойци в Сирия имат около 1200-1700 души сред бунтовническите сили. За сравнение - в края на пролетта приблизителните бройки от тези страни са били 600-800 души.

Увеличаването на числеността на бойците засяга особено Франция, Германия, Белгия и Швеция. То отразява все по-лесното пътуване до фронтовите линии в Сирия и въодушевените истории, разказвани от първата вълна европейски доброволци.

Още по темата

21-годишен датчанин се заинтересувал от Сирия главно покрай разпространявани в интернет видеозаписи на бунтовници, докато излежавал присъда за нападение и грабеж в затвор в Дания. Той направил две пътувания до Сирия, които продължили общо малко повече от месец. Мъжът каза, че карал камиони с помощи и превозвал хора, но никога не участвал в боеве. Въпреки това е публикувал в интернет снимки, на които е заснет с тежко въоръжение.

Той каза, че при третото си пътуване тази година бил спрян при паспортна проверка в Истанбул и върнат в Дания. Не била посочена причина, но според него времето, което прекарал с опозицията, привлякло вниманието на разузнавателната общност.

Бил разпитван многократно от агенти на датското разузнаване, включително на летището в Копенхаген, след завръщането му от първото пътуване в Сирия.

Усилията за вербуване на хора като датчанина се увеличават. Организацията "Ислямска държава в Ирак и Леванта", която е една от двете главни свързани с Ал Кайда групировки, биещи се в Сирия, разпространява видеозапис, представящ батальон от британски бойци, "които ще говорят с други британски мюсюлмани, за да се опитат да ги мотивират, вдъхновят и привлекат", каза изследователят в лондонския Международен център за изучаване на радикализацията (МЦИР) Шираз Махер. През последните седмици властите във Франция казват, че са разбили две мрежи от бивши бойци, завърнали се от Сирия, за да набират хора.

Няма правителствени данни за случаи на бивши бойци от Сирия, които да са създавали неприятности след завръщането си. Но Франция не може да забрави случая с френския младеж от алжирски произход Мохамед Мера, преминал обучение в Пакистан и завърнал се в Южна Франция, където през 2012 г. нападна еврейско училище и уби седем души. Оттогава френското правителство обяви за незаконно обучението в терористични лагери в чужбина.

САЩ също са разтревожени от заминаването на млади американци за Сирия. Но заради разстоянието и разходите броят на тръгващите от САЩ хора е доста по-малък: около 20 американски граждани според МЦИР.

За сирийските бунтовници привличането на свежи сили за сраженията става спешен въпрос, след като Асад печели победи в гражданската война с помощта на Иран и шиитската въоръжена групировка Хизбула.

И въпреки че нямат боен опит, европейците са силно пропагандно средство за бунтовническите сили, които се опитват да покажат, че призивът им се разпространява по-надалеч от Близкия изток. Европейците имат допълнителен потенциал да набират пари на места, които са доста по-богати от Ирак, Афганистан и Чечения, откъдето произлизат и където са получили боен опит доста от другите чужди бойци.

Много, ако не повечето, са от имигрантски семейства второ поколение, дошли от страни извън Европа, с родители, които се определят като светски настроени и напълно интегрирани. Други - като датчанина - са хора, станали мюсюлмани, без да са имали връзки с исляма преди това.

Първите европейци, отправили се към Сирия, обикновено са направили това без подготовка - хванали са полет за Турция, взели са автобус и са се надявали на най-доброто. Именно така заминал на първото си пътуване 21-годишният датчанин, който пребивавал в бежански лагер и се натъкнал на хора, които му казали къде да отиде. Тези мъже се завръщат у дома или се свързват с приятели и познати чрез Skype, Facebook, текстови съобщения, YouTube или лични контакти, за да ги насърчат да последват примера им. Те уреждат пътуването и казват, че животът на боец в Сирия е удобен и изпълнен с военни приключения.

Кметът на белгийския град Вилворде Ханс Бонте каза, че сега заминаващите белгийци са по-млади - юноши, а не мъже в края на 20-те си години, а в списъците на изчезналите започват да се появяват момичета в тийнейджърска възраст. "Това е процес на следване на другите, които се опитват да убедят хората да отидат там. Те разправят, че там е забавно . . . че живеят във вила с басейн", каза той.

Майка от Вилворде, чийто по-голям син вече заминал за Сирия, спяла на прага на дома си, за да не позволи 15-годишният й син да се измъкне, тръгвайки по стъпките на брат си, заяви Бонте.

Една нощ тази есен момчето изблъскало майка си и заплашило, че ще я убие, ако му пречи да се присъедини към боевете в Сирия, след което се качило в чакаща отвън кола. Оттогава жената не е получавала вести от нито един от синовете си.

Сирийският заместник-министър на външните работи Файсал Мекдад каза, че правителството на Асад обсъжда въпроса със западни служители "и има сътрудничество", но не посочи конкретни страни.

Властите се натъкват на тийнейджъри, които се опитват да се качат на самолет, като някои от тях носят големи суми пари в брой за бунта, каза говорителят на полицейските сили за сигурност Мартин Бернсен. "Разбира се, трудно е да се докаже къде отиват парите, затова се тревожим, че те отиват за свързани с тероризъм дейности", заяви Бернсен.

Анализаторът Томас Хегхамер каза, че Сирия има тревожни прилики с Афганистан от 80-те години на 20 век, където младият тогава Осама бин Ладен бил сред хилядите мюсюлмани, биещи се със съветските сили. "Общият брой на заминаващите е толкова голям, че колкото и хора да се завърнат, почти със сигурност ще има значителен брой терористи", каза той.

Неотдавнашни коментари на генералния директор на британската разузнавателна служба "МИ-5" Андрю Паркър подчертават тези притеснения. "Все по-голям дял от случаите, с които се занимаваме сега, имат някаква връзка със Сирия, като най-вече става въпрос за лица от Великобритания, които пътуват, за да се бият там, или се опитват да направят това", каза Паркър в неотдавнашно изявление.

Махер, който поддържа редовна връзка с контингент от британци в Сирия, каза, че приятните снимки, показващи бойци, които си живеят живота в удобни къщи, разполагайки с цялата храна, която могат да изядат, и с всички оръжия, за които биха могли да си помечтаят, ще продължат да привличат все повече хора.

"Те пращат снимки, показващи лакомства и битки. Ти можеш да имаш всичко това там. Това не е живот, изпълнен с лишение. Ти получаваш този удобен живот в Сирия с възможността, с вероятността да умреш като мъченик", заяви Махер.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
до 34 подкрепям
32
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименBELAD AL SHAM sas stolica Damask i prezident Bashar Al Assad
31
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименBELAD A SHAM sas stolica Damask i prezident Bashar Al Assad
30
8
 
43
 
! Отговори
нов"ред" преди 10 години
Разчистват пътя на терористичния ционоуахабизъм към Европа.А в един момент тази уродлива дружинка ще се окаже"заплашена"от творенията си и може да го използва за фалшив флаг за да бомбардират суверенната Сирийска Арабска Република,ционистият режим вече извърши няколко терористични бомбардировки над страната,когато Сирийската Армия притисна АлКайда.
29
12
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е като не им пуснаха атомни бомби на всички фанатични държави..долни мисюмнани вманиачени в тъпата си религия..всичко щеше да е наред в света в който живеем. Навсякъде във всички държави грозните мюсюлмани правят винаги проблеми с религията си и искат да я насадят навсякъде като виждат че немогат да завземат държавите се множат като пиллци и увреждат обществото на държавите от вътре докато не изгонят всички хора от кварталите после от градовете и т.н.
28
9
 
50
 
! Отговори
st преди 10 години
Това са умопомрачени хора хехехееххехехехехе
27
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименВероятно, си прав....но това е ужасно!
26
9
 
75
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Абсолютно точно !!Ислямът е в кръвта им,нищо че Запада ги храни откакто са се родили.
25
11
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това са мюсюлмани , родени на границата на две култури- Запада и Изтока. Според изследвания е установено,че най-много камикадзета и войни на Аллах са именно такива младежи. Ислямът е в кръвта им,нищо че Запада ги храни откакто са се родили.
24
9
 
81
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Тук обясняват че второ поколение араби живеещи в Европа заминават да станат "мъченици". Вижда се колко се интегрират. В момента България усилено се пълни с бъдещи кандидат "мъченици". Тия хора никъде не можеш ги интегрира.
23
13
 
63
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
До невероятно но фактЕ най-големия терорист за 2011 се оказа бял рус християнин, но все пак, причината, поради която повечето терористи са араби е че главната фабрика за терористи я държат саудите, и там където е фабриката им за терористи няма друго освен араби.
22
9
 
78
 
! Отговори
невероятно но факт преди 10 години
Разбира се не всички араби са терористи, но интересно, защо, почти всички терористи са араби ?
21
10
 
76
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
Значи, като се бията в Сирия са бунтовници, а като се върнат в Западна Европа са терористи... Да вземат да си изчистят понятията журналистите и техните кукловоди, че съвсем се опетляха.
20
14
 
38
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До до 8Въпросът "къде е това Арабия" е не по-малко глупав.
19
47
 
36
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Европа с всички средства трябва да изкърти тоя руски бастион Сирия, влиянието на Москва да не излиза извън пределите на МКАД и всьо.
18
10
 
87
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Нека да излизат напред всички такива, подвластни на манипулации и мозъчни промивки, че да ходят в Сирия и да ги избиват там. Всички много плюят по Асад, но дефакто, колкото и да е "лош", в момента той избива *** - зверове, и колкото повече от тях избие толкова по-добре. Пожелавам му да остане на власт докато избие и последния, защото тия животни вземат ли Сирия се понасят насам, то в близкия изток не остана вече нищо за опропастяване, време е да плъзват насам надебело...
17
9
 
47
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
След тоталната подигравка с читатлите през тази статия, това нелепо заглавие и подзаглавия, взимам решение тоя сайт вече да не го отварям. Парцали и спекуланти.Успех на всички истински Българи!
16
8
 
94
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Защо не напишете една обективна статия? Много от вас виждат нещата само в черно и бяло. Нищо не споменавате за офанзивите на законната сирийска армия срещу бунтовниците главорези - само през последните 3-4 месеца армията си е върнала ключови градове, и по всичко личи че морала на сирийските войници е много по-голям от този на *** "бунтовници". Пък и американските пари май нещо секнаха..
15
8
 
63
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Господ явно обича лудите, създал е прекалено много от тях.
14
9
 
67
 
! Отговори
дълбок сън преди 10 години
До 16: не виждаш ли,че и Територията(бивша България) е в миналото?Само един *** може да не вижда това и да се радва на чуждото разделение .Как ли ще се казва на бъдещата карта,настоящата Територия?Завладяването ни,при това не с военни,а с политически средства от ЕС,още през 2007 година ни превърна в територия на дистанционно управление,при което,"мнението" на аборигените няма никакво значение.Включително,твоето,моето и на всички ентусиазирани овце от Територията.