България дава 200 000 лв. за бедстващото население в Сирия

Втора донорска конференция за Сирия се провежда в Кувейт
Обновена: 15 яну 2014 17:20 | 15 яну 2014 17:15, Елка Василева
38
България дава 200 000 лв. за бедстващото население в Сирия
Участниците в донорската конференция. Снимка: Reuters

В Кувейт се провежда Втора международна донорска конференция за Сирия под председателството на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, а домакин на форума е емирът на Кувейт шейх Сабах Ал Ахмед Ал Джабер Ал Сабах. В конференцията взимат участие 69 страни, 24 международни неправителствени организации, 1000 делегати, над 200 журналисти, както и комисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. На конференцията присъства също така и Ирина Бокова, генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО, съобщиха от Министерството на външните работи.

Целта на международния форум е да бъдат събрани средства и помощи за сирийските бежанци (около 6,5 млрд долара) и да бъде обсъдена хуманитарната обстановка в Сирия, в която повече от 9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

България отдава приоритетно значение на разрешаването на конфликта в Сирия. В конференцията страната ни участва с финансов принос за бедстващото население в Сирия в размер на 200 хил. лева, отчитайки по този начин нашата солидарност с усилията на съседните на Сирия държави за справяне с нарастващия поток от бежанци. Приносът на страната ни ще бъде отчетен по линия на помощта за развитие на България от бюджета за 2014 г.

На конференцията е заявен от страна на Кувейт принос в размер от 500 млн. долара, който е по-голям в сравнение с този, заявен през 2013 г. по време на Първата донорска конференция (300 млн. долара). Принос от 130 млн. долара е заявен от кувейтски неправителствени организации, от Норвегия 76 млн., от Саудитска Арабия и Катар по 60 млн.

През 2013 г. България е предоставила над 350 000 евро за хуманитарна помощ за Сирия и региона. Включването на страната ни с хуманитарна помощ за страдащото сирийско население е израз на последователната политика на страната ни по отношение на Сирия и региона, на солидарност със страданието на сирийските граждани, както и на ангажираност с дейностите на ООН и на ЕС в това направление.

По време на Първата донорска конференция за Сирия, състояла се на 30 януари 2013 г., 43 страни донори взеха участие с хуманитарна помощ, между които САЩ, Канада, Русия, Китай, Ливан, Кувейт, Иран и редица европейски страни, в т. ч. и България, със своя принос от 300 000 лева. Общата събрана сума е на стойност 1, 5 млрд долара, в това число 300 млн. щ.д предоставената помощ от Кувейт. Европейският съюз като цяло е най-големият донор за Сирия, като страните членки и ЕК са предоставили досега общо около 2,6 млрд. щ.д.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
ex smoker преди 10 години
тия пари не отиват при бедстващото население а при терористите на които им дават дрога и калашников за да се бият
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за българите колко дадохте , защото сте наумени от нас само да крадете , но Господ е голям, ще има възмездие , продажници , те си правят войната заедно с американците
26
2
 
0
 
! Отговори
Злият преди 10 години
До Stefko 88Дядо ти да не е бил партиен секретар едно време, че страдаш за "взетото" от народа от лошите капиталисти? Дарение от 200 000 лева значи следното - от седем милиона по три стотинки на човек. С тези три стотинки хладилника ли ще си напълниш или резервоара на колата? Айде малко по-сериозно
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да не излезе, че тези пари са за Ал Кайда и Ал Нусра за да се харесаме на Обама Мама!!!
24
0
 
13
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
За 30 години един лев не ми е дала нашата майка България!Даже като бях в казармата войник се оказа ,че дължа осигуровки през времето в което съм отбивал военната си служба равностойни на заплата която ми даваха! Беше около 20 лв. на месец! ЧУДО!!!
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мислите само за себе си, трябва да се мисли и за другите! България е бедна, защото е стисната и крадлива държава.
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И България дава 20 лева за бедстващото население на... България.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Основните виновници за войната в Сирия сега бъркат в джоба и на собствените си народи. Шайка нагли престъпници. Когато хората се събудят земята ще изчезне изпод краката на тези криминални типове
20
2
 
20
 
! Отговори
Убийци преди 10 години
А за бедстващото българско население кога ще има пари?! Откакто се помня държавата България се грижи за всякакви етнически групи - ***, македонци (ако изобщо съществуват) и други т.нар. малцинства... Кога ще се дават пари само за нашия основен български етнос, за българския народ?! Нали уж в Конституцията пише, че властта произлиза от народа, упражнява се чрез него и е в полза на българския народ. Защо все няма пари за хората?! Защо убивате българския народ от години насам... и то мъчително.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лицемери,спрете да разрушавате Сирия! Оставете сирийците да живеят и се трудят спокойно,те сами ще си възстановят държавата. Спрете с рекета на държави, който не не въоръжават ССА.
18
8
 
7
 
! Отговори
преди 10 години
До 8888888Gorkite bedni bylgari, inache po diskotekite i po moreto po-golemi niama :)
17
18
 
3
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Ако наистина са дали 200 000 лв. за бедстващото население в Сирия, шапка им свалям. Това ще спаси България от нашествието на нови бежанци. Като не искаме нови бежанци, по-добре да дарим тези пари на Сирия или друга бедна държава. Винаги, когато се прави безвъзмездно, Бог помага на тези, които са го направили, без да търсят нищо в замяна. Като дарим и на нас ще дарят, ако сме стиснати и не дадем нито стотинка-няма да ни се помогне в тежки моменти.
16
3
 
8
 
! Отговори
Приятел преди 10 години
Дания, която е по-малка от България, дава около 50 млн. лева (200 млн. датски крони). Тези 200 хил. от България са символична сума. А и парите от ЕС за бежанци в България са значително повече. Проблемът е в краденето на пари от един малък кръг хора в държавата, а не в даването на 200 хил. за бедстващи хора.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предвидени - 20000000, изпратени 200000. Разликата за Доган, Станишев, Болен и Борисов.
14
3
 
22
 
! Отговори
Stefko 88 преди 10 години
А питате ли хората имат ли ги тези пари ( и дали им се дават за за тия ***), от кого ги взимате , че да ги давате и изнасяте ? Господата управляващи ги взимат от народа без да го питат , което си е кражба !
13
4
 
36
 
! Отговори
ганьо преди 10 години
ех *** ,*** твойта *** *** .до кога бе *** собствения си народ в мизерия ,ще давиш а на чуждите мило и драго.много ли сме богати ,че и пари да даваме .*** *** и грозна държава ,омръзна ми веяе да съм българин .циханите и турците имат повече права сега и сирииците
12
6
 
3
 
! Отговори
ime преди 10 години
До ииTeia pari deto "zaminavat" za bezanciye idvat ot EU , ne gi dava bylgaria. Ne znam vas koi shte vi spasiava ot turcite edin den, togava i na vas shte daraiavat kolkoto struva edna skypa kola
11
4
 
14
 
! Отговори
"Бойко е винове преди 10 години
200 000лв.-нищо работа.Това е една екскурзийка на Болен Сидерков.Само пурата му е 300лв.
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mnoko sa dali hahhahahahahahahahahahaahh po 5 stotinki9 na covek
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Dolu gore , edin Mercedes !