Китай следва политика на ненамеса в други страни

Китайският президент обаче не критикува Русия заради Крим
Обновена: 1 апр 2014 20:11 | 1 апр 2014 19:53, Елка Василева
36
Китай следва политика на ненамеса в други страни
Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Пекин е противник на намесата във вътрешните работи на други страни, но не отправи преки критики към Русия заради анексирането на Крим, предаде Ройтерс.

В реч в белгийския град Брюж държавният глава на Китай увери лидерите на страните в Европа, че неговата страна е техен близък съюзник и привърженик на запазването на мира и благополучието на континента. Той окачестви отношенията между Китай и ЕС като приоритет за Пекин и похвали привързаността на европейските партньори към трайния мир.

Си Цзинпин подчерта, че спомените за чуждестранната инвазия и гнет "никога не са били заличени от умовете на китайците" и декларира, че е пристигнал в Европа, "за да изгради мост през евразийския континент".

Речта на китайския президент в Европейския колеж в Брюж пред високопоставени лица, сред които кралят и премиерът на Белгия, бе единствената му публична изява по време на тридневното му посещение в Белгия.

Си Цзинпин, който стана първият председател на КНР, посетил централата на ЕС в Брюксел, не се впусна в детайли в своето слово. Той обаче обеща, че Пекин ще отстоява позицията за ненамеса в работите на други държави, което вероятно е свързано с намеренията на Русия да продава природен газ на Китай, отбелязва Ройтерс.

Китайското ръководство се въздържаше да се намеси в противопоставянето между Запада и Русия заради бъдещето на Украйна, но Си Цзинпин намекна, че няма да окуражава Русия да напада Украйна. "Китай следва политика на мир. Китай се придържа към политиката на ненамеса в други страни", каза китайският лидер.

Ройтерс припомня, че Китай разгневи западните си партньори със своето мълчание по повод руското анексиране на украинската област Крим и с вота си "въздържал се" в Съвета за сигурност на ООН при гласуването на резолюция, осъждаща действията на Москва.

Източници в Брюксел казаха, че на вчерашната среща на върха ЕС-Китай Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу са притискали Си Цзинпин относно Русия и той бил казал, че "вярва в териториалната цялост" на държавите, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До РумбоМного си прав! Китайците вече изкупиха Калифорния и започват да купуват земя/имоти в другите части на САЩ. Информация от първа ръка :) Не знам какви ги плануват за руснаците, но в дългосрочен план ще вземат да завладеят Света. Те са най-многобройната нация и са много по-фанатици от арабелите. Само дето действат по-тихо и подмолно :) Записвайте децата си да учат мандарин, а не руски или английски :) :) :)
30
0
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Китай следва политика на ненамеса в чужди страни, но за сметка на това упорито тъпче малцинствата в собствената си държава и не им да дъх да си поемат. Няма Тибет, няма уйгури, всичко под ножа. Китай смачка и волята на младите студенти от протестите на Тянънмън. Ако не беше огромният милиарден пазар и евтината работна ръка в Китай, дръпнатите щяха видят икономическа изолация по-страшна от тази в КНДР. Но парите какво ли не правят на този свят, от грешника светец създават.
29
3
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Китай е държава с около 4000 години история и знае как да защитава интереса си.За Китай е добре нито САЩ,нито Русия да имат световна доминация.Отделно Сибир с почти безкрайните си ресурси отдавна е китайска цел,но същевременно много добре знаят,че засега е нереална.Затова в Китай са прагматици и не рискуват с нищо.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен За САЩ става въпрос нали ***?
27
6
 
26
 
! Отговори
:) преди 10 години
На Китай му трябват ресурси, а не зелените хартийки на Барак Хюсеин Обама. Скоро доларите ще служат само за подпалки, а Щатите ще се превърнат в черно гето.
26
6
 
8
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
I 100 MINUSA DA MI NABIETE NQMA DA PROMENITE FAKTA CHE NASELENIETO NA BULGARIA E OT TRAKIISKI PROIZHOD(GENETICHEN I RASOV) TAKA CHE PRIEMETE FAKTITE!!!!!
25
2
 
13
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Tulski То се вижда. Китаиците само говорят заучени фрази и толкова.Неслучайно се въздържаха при резолюциите на ООН. Нещо се потготвя ,това все повече ми се набива в главата. Само че на САЩ няма никак да им хареса де. Ще чакаме да видим . А и Китай при това положение в Украйна губи доста инвестиции.Така че ще подкрепи Украйна като цъфнат налъмите.
24
4
 
11
 
! Отговори
ИВАНЧО / не оня / преди 10 години
ПУТИН СЕ ОБАДИЛ ПО ТЕЛЕФОНА НА СТАНИШЕВ И МУ КАЗАЛ : " НЕ СЕ ПРАВЕТЕ С ОРЕШАРСКИ НА ГОЛЕМИ ЕВРОПЕЙЦИ ,ЗАЩОТО ПЪРВАНОВ ЩЕ ВИ ГО НА*УКА И НА ДВАМАТА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ - НЕЗАВИСИМО КАКВИ СА ТЕ " ТОВА НЕ Е ПЪРВОАПРИЛСКА ШЕГА !
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е това ако не е лицемерие незнам кое е! Тея *** се месят на всички малки съседни държави и са най-големите агресори в Азия.Даже сега искат и голяма част от Южно китайско море. Нагли ***.
22
6
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC преди 10 години
DO 13:BULGARIA E TRAKIISKA DURJAVA BE RUB.........
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко, което не е произведено в Китай, е менте.
20
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТ ДНЕС ЗАПОЧНА РУСКАТА КОМПАНИЯ ЛУК ОИЛ ДА ДОБИВА НЕФТ В НАЙ ГОЛЯМОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ В ИРАК ,СЛЕД КАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НУРИ АЛ МАЛИКИ ПОДПИСА ДОГОВОРА С РУСИЯ ,В ЗАМЯНА ЗА ДОБИВА НА ИРАКСКИЯ НЕФТ РУСИЯ ЩЕ ДОСТАВЯ ОРЪЖИЯ ЗА ИРАКСКАТА АРМИЯ И ВОЕННИ ТЕХНОЛОГИИ,РУСИЯ СКЛЮЧИ ДОГОВОР СЪС СИРИЯ ЗА ДОБИВ НА ГАЗ И НЕФТ КРАЙ СИРИЙСКИТЕ БРЕГОВЕ ,РУСИЯ СКЛЮЧИ ДОГОВОР С ИРАН ЗА ИРАНСКИЯ НЕФТ,РУСИЯ СТАВА ЕНЕРГИЙНИЯ ХЕГЕМОН НА СВЕТА
19
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА УЖАС НА САТАНИСТИТЕ ЮДЕО-МАСОНИ НА ЗАПАД ЛЕЛЕЯНОТО ОТ ТЯХ ВЕКОВЕ ЦИОНИСТКО СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО И НОВ СВЕТОВЕН (РЕД) ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ОТЛАГА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ ,ЗАЩОТО СВЕТЪТ ВЕЧЕ НЕ Е ЕДНОПОЛЮСЕН , ИМА НОВИ СВЕТОВНИ ХЕГЕМОНИ ,КАТО РУСИЯ,КИТАЙ ,ИНДИЯ ,СВЕТЪТ ДАЖЕ НЕ Е ВЕЧЕ ДВУПОЛЮСЕН,А МНОГОПОЛЮСЕН И НЕ ОСТАНА НОРМАЛЕН МИСЛЕЩ ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА КОЙТО ВЕЧЕ ДА НЕ НАВИЖДА ЦИОНИСТКАТА САТАНИНСКА КЛОАКА -САЩ И ПАТЕРИЦАТА И -ЕС
18
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След поредния грандиозен международен скандал в който излезе,че САЩ тотално са шпионирали Китай е съвсем нормално Китай и Рисия да са с все по близки отношения
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-обичам български политик да каже ,света и да говори за ЕС и САЩ ,а да пропуска ,че света е вече в нов двуполюсен модел.
16
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A Тибет кой окупира бе, ***?!?!?!?Най-гадната и агресивна държава сте вие.
15
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Седна дума Си Дзипин казва на европейските гейове,че Китай не му пука за еврейско масонската какво иска и ,че Китай ще си купува руски газ и ще си развива отношенията с Русия,които днес за ужас на сащ и ес са по близки от всякога.
14
5
 
34
 
! Отговори
цар симеон велики преди 10 години
страните от ес са притиснали китай за отказа да критикува русия;смях в залата,абе западни баламурници ви май наистина си вярвате като говорите тези глупости.първо китай притежава по голямата част от дълга на ес и сащ,второ русия продава на китай оръжия а скоро и почти всичката газ ще отива в китай.я кажете сега западни *** със какво точно притиснахте китай.
13
5
 
36
 
! Отговори
бай уй преди 10 години
До предсказаниетоАко не е Русия досега турците да са ни превзели с подкрепата на братята хамериканци и великите ингилизи. Същото важи и за Армения.
12
9
 
30
 
! Отговори
предсказанието преди 10 години
Ванга казва,,...ще се сближат три страни-Китай, Индия и Русия,ще се съберат в една точка..Русия е прамайка на славянските държави.Тези ,които се отделиха от нея,ще се завърнат с ново лице...Няма такава сила,която би могла да сломи Русия.Всичко щесе разтопи като лед,само едно ще остане незасегнато-славата на Владимир ( Путин??), славата на Русия...Без Русия за България няма бъдеще (кхигата е издадена 1997)