Пламен Петков получи посмъртно Орден за храброст

Орденът бе връчен на майка му в Англия от принц Чарлз
Обновена: 4 апр 2014 22:50 | 4 апр 2014 22:47, Веселина Йорданова
53
Пламен Петков получи посмъртно Орден за храброст
Снимка: архив, Ройтерс

На церемония в Бъкингамския дворец британският престолонаследник принц Чарлз връчи на майката на Пламен Петков кралския Орден за храброст, с който синът й беше удостоен посмъртно.

32-годишният българин спаси с цената на живота си момиченце от удавяне преди близо две години и се превърна в герой във Великобритания. Отличието се присъжда в редки случаи само при изключителни прояви на храброст.

Антоанета Петкова сподели пред БНТ, че това признание изпълва с гордост всички близки и приятели на Пламен и в България, и във Великобритания.

“Беше изключителна чест днес за мен да бъда в Бъкингам, в двореца и да получа тази изключително висока награда в името на моя син, Пламен, което още веднъж показва, че дълбоката и чиста човешка хуманност се цени от всички, където и да сме по света”, каза майката на Пламен.

Орденът е връчен на Антоанета Петкова лично от принц Чарлз. Това е станало в отделна зала, тъй като по протокол близките на отличените посмъртно получават ордена в отделни помещения, а не в присъствието на останалите наградени.

Още по темата
Пламен Петков идва във Великобритания през 2001 г. Работи като електротехник, обича да открива нови и интересни места. На 26 май 2012  г. Пламен е с приятели на плажа в Уест Уитъринг, Съсекс, на няколко часа път от Лондон. Той е първият притекъл се на помощ на момиченцето, отнесено навътре във водата.

На плажа в Уест Уитъринг бе открита паметна плоча и пейка в негова чест. Антоанета разказва, че сега й помага подкрепата на семейството й.

“В такива моменти разбираме колко е важно да сме добри едни към други, да си помагаме, не само в семейството, но и едни към други”, открои майката на загиналия Пламен.

Антоанета Петкова е получила няколко писма от близките на спасеното 5-годишно момиченце. Досега не са се срещали. Антоанета казва, че още не е дошъл моментът, но определено ще се срещне с тях.

Семейството му създаде и фонд на името на Пламен Петков за подпомагане на Кралския национален институт на спасителите.

“Голяма част от средствата, които са събрани в него, бяха използвани, за да се обучат спасители по плажовете”, каза Антоанета.

Кралският орден за храброст е граждански орден от трета степен. Той се дава за изключителни прояви на доблест в житейски ситуации, предимно на цивилни. От създаването му през 1974 г. досега е даден на 1044 души, от тях 38 посмъртно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
ваня преди 10 години
Горда съм, че има такива българи като Пламен! Неговата постъпки е висша форма на съхранение на човешките ценности. Поклон!
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз също живея в Германия от около 2 години. Наистина тук хората много студени и егоистично настроени. Веднъж помогнах на възрастна жена с тежка чанта да се качи в автобуса. Беше много изненадана, че някой е решил да й помогне. За местните е напълно нормално да не отстъпват място в метрото на по-възрастни хора, само чужденци можем да станем да пуснем баба или дядо да седне и те също много се изненадват, ако някой го направи. Ако англичанин беше видял давещо се българче едва ли щеше да го спаси.
36
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правило ми е впечатление, че всички високо образовани чужденци в Западна Европа (гърци, турци и пр.) ненавиждат местните западняци. Но неграмотните гастарбайтери, които след 30 годишен престой, едва говорят местния език, те са винаги жертвоготовни за господарите си.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И изобщо, така смесвате несмесваеми неща, че ви се чудя нормални ли сте.*** да видя да се дави, ще скоча да го спасявам, просто не мога да гледам отсрани и да се хиля като ***. Както биха направили 99% от "драгите" ми сънародници.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много хора смесват политиката, лицемерието на великите сили, историческите грехове на бившите колониални империи с човещината и героизма?Where is the point?Освен това някой български политик награди ли го този Пламен. Или си правиха PR и агит-пропаганда на негов гръб.А кралицата го почете. Чужда кралица. На една бивша империя.
33
0
 
15
 
! Отговори
Т. Шмилев преди 10 години
Без думи, човек може само да се преклони пред паметта на това момче и да целуне ръка на майката, която го е възпитала.Всичко друго е надприказване.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове.Нашите интереси са вечни и постоянни, и тези интересиса наши задължения, които трябва да следваме."Хенри Палмерстън (17841865) -министър председател на Великобритания Родителите на спасеното дете нямат интерес от родителите на спасителя, той повече не може да спасява детето им. Той за тях е прочетен вестник.
31
4
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
По скоро семейството рижковци (англичани) си мислят че тя- майката (на нашият герой) -.ще ги изнудва - както те биха направили - понеже в тяхният свят всичко е пари !!
30
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ф.С.В"луничави рижи англичани да не се срещне за 2 г от спасяването на тяхното дете и гибелта на младият човек - със страдащата българска майка"-Англичаните нямат приятели имат само интереси. От майката на загиналия няма какво да вземат, затова и няма смисъл да се срещат.Не очаквай благодарност от англичанин.
29
3
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Аз мисля че трябва това момче да получи и тук в Бг някакво признание -той не би се поколебал да спаси всеки в битката за живот - малко са такива хора - да сте чули ром да спаси някой ? или в модерният свят на егоизъм и вещоманство някой да си рискува живота без заплащане ? Жалко и гнустно е това семейство луничави рижи англичани да не се срещне за 2 г от спасяването на тяхното дете и гибелта на младият човек - със страдащата българска майка - Това ли е правдата? да не целунеш ръка на тази жена ?
28
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Антоанета Петкова е получила няколко писма от близките на спасеното 5-годишно момиченце. Досега не са се срещали."Голям смях е паднал при родителите на момиченцето. Рекли са си "виж какъв ***, да хукне да спасява чуждо дете и сам да стане жертва!"
27
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
До измислен индивид- навремето *** в градският транспорт - НЯМАШЕ ! *** се движеха с камиони в ремаркета и метяха улици и чистеха кофи за смет ,асфалтираха улици и т.н. - тяхният достъп до града бе само по работа - после - обратно в махалата - сега стана обратното -
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живея в Германия от 20 години.Прави ми впечатление, че когато в градския транспорт се качи възрастен човек (немец), само турци и туркини с фереджета му отстъпват място. Германец никога няма да отстъпи място или да помогне на друг германец в беда.
25
2
 
1
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Преди 20 години във състояние на ОВС платих на DJ един поздрав и пред цялата дискотека, го поздравих че е ***. Във понеделник ме разжалваха до ефрейтор, от сержант. Обикновенно войниче, изкарало школата за танкисти.
24
8
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
До *** моладжия --хахах пожарната и полицията влязоха в сградите с единствената цел че такова чудо се случва на хиляда години )) да си напълнят джобовете с диаманти и злато - но уви - повечето от тях така и не излязоха от там -
23
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Всеки има право на мнение - моето е такова )) а това че отричам "ценностите" на капитализма - не значи че съм комунист и зомби - ама такива *** като тебе се на мотото - Който не скача на един крак и не пляска с ръчички -е червен ))))
22
5
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
В капитализмът думата саможертва я няма - воиниците отиват да убиват за пари - в самолетите им 300 човека пасажери чакат някой да се жертва за да нападне 3 *** терориста въоражени с едно шило и бръснарско ножче - накрая самолетите се забиха в сградите и "чакащите" умряха - думата саможертвата в капитализма е -- Колко ще спечеля ?
21
6
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Да той е герой - но не е ли странно че на плажа е имало достатъчен брой англичани и никой не е помогнал ? дали капитализмът не прави хората егоисти в собствен свят неинтересуващи се за трагедията на околните - не е ли странно че след 2 г от гибелта на спасилият детето им - семейството англичани не са се срещнали със страдащата българска майка ?-Капитализмът ражда егоцентрични същества- Нашият герой е имал нещо човешко в себе си - малка част от българската жертвоготовност която е на изчезване ,
20
3
 
16
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
Бъркаш понятията. Този който се запали във Варна, не е герой, а самоубиец. Има разлика.
19
4
 
32
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Човекът е спасил дете, със цената на собствения си живот. И оценки му давате ганьовска работа.