В Краматорск не пускат украинските военни да напреднат към Славянск

"Не искаме война, искаме само референдум"
16 апр 2014 20:44,
274
В Краматорск не пускат украинските военни да напреднат към Славянск
Снимка: Reuters

Петнайсет бронетранспортьора са разположени от двете страни на железопътна линия в Пчолкино, в периферията на град Краматорск, на стотина километра от Донецк - рускоезичния бастион в Източна Украйна, разказва Франс прес в репортаж от мястото на събитието.

Украинските войници, които са пристигнали с тях, седят върху машините на групи по десетина. Над тях прелита с оглушителен рев изтребител. Това не ги впечатлява, нито пък плаши проруските демонстранти, които от началото на деня са блокирали на това място бронираните машини.

Военните са мрачни, държат картечници в ръце, а около тях десетки жители на селото, някои дошли с целите си семейства, ги наблюдават. Някои снимат военните, други им подвикват разни реплики. Селяните имат една цел - да попречат на военните да напреднат към Славянск и така да спрат операцията срещу проруски активисти, контролиращи административни сгради в близкия град.

Вижда се, че само войниците са въоръжени, и освен малките групи протестиращи, нищо друго не пречи на военните да напуснат това място.

"Не знам къде отивахме, ние просто се движехме", разказва един от войниците. "Няма никакъв проблем, тези хора са наши хора, ние просто си почиваме и после ще си отидем у дома", допълва войникът, преди да бъде прекъснат от прелитането на изтребител на едва петдесетина метра височина.

Друг войник с примирен вид и уморен глас разказва, че конвоят идвал от Днепропетровск, друг голям рускоезичен град Източна Украйна, когато част от него е била блокирана. Оттогава военните не са получили никаква заповед и само гледат безучастно прелитащите хеликоптери и изтребители на украинската армия.

Спрените военни не могат да преминат в атака, защото онези, които ги блокират, приличат повече на обикновени минувачи, които споделят, че се събрали от близките къщи, за да образуват жив щит.

Жена на име Антония довела и внучето си, когато чула някаква стрелба. "Тези хора са от нашите, те идват от Днепропетровск, от Луганск, те не искат да се бият с нас, но в същото време те изпълняват заповеди", казва тя. "Не искаме война, искаме само референдум, за да могат хората да изразят волята си, да кажат как искат да живеят. Защо трябва да живеем под контрола на онези, които заграбиха властта със сила, на онези фашисти", допълва жената.

Малко по-нататък местният отец Георги казва, че е дошъл веднага след края на литургията, за да протестира срещу изпращането на военни в мирна територия. "Ние нямаме оръжия и сме за мира, ние искаме да решаваме сами нашите проблеми, защото в Киев никой не ни слуша", казва свещеникът.

На няколко километра оттук хеликоптери на украинската армия докараха вчера подкрепления на военното летище, което доскоро беше почти изоставено. Днес сутринта колона от бронирани машини прекоси Краматорск. В центъра шест от тях са били завзети и откарани към съседния Славянск. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.