Десните приятели на Путин

Атака в България, Националният фронт във Франция, Йобик в Унгария
Обновена: 17 апр 2014 23:01 | 17 апр 2014 20:39, Бойчо Попов
295
Десните приятели на Путин
източник: Reuters

Когато Волен Сидеров псува Запада, той не показва никаква милост. Откакто България пусна в страната супермаркетите Lidl, бензиностанциите Shell и Райфайзенбанк, както и Световната банка и Международния валутен фонд, родината му е "поробена колония". Поне така вижда нещата Сидеров, лидер на партия „Атака“, пише в свой анализ германският Süddeutsche Zeitung.

„След падането на Стената ние живяхме с илюзията, че Западът иска само най-доброто за нас. Това беше грешка. Всъщност те дойдоха под прикритието на западната демокрация само за да ни ограбят", казва Сидеров, чиито остри черти по лицето наподобяват ястреб и чийто офис в центъра на София е украсен с необичайна смесица от икони и картини с маслени бои, старинни пистолети и саби.

„Българските политици са съучастници в случващото се“, смята той. В края на краищата всички освен него редовно докладват на посланика на САЩ в София. Като част от Османската империя България някога е страдала от "турското робство ", казва Сидеров. Днес страната му страдала от "олигархичната световната мафия", а именно: САЩ и ЕС. Дори в собствената си страна той вижда врагове - „цигански крадци, изнасилвачи и убийци". Каква е рецептата му - повече полиция, по-силна армия, национализация на ключови индустрии, религиозно обучение в училищата, както и референдуми за излизане от НАТО и ЕС.

Само за една страна Сидеров, който с основаната си през 2005 г. партия „Атака“ стана важен фактор в българския парламент“, намира добри думи: „Ние, българите, сме традиционно свързани с Русия“.

Без толерантността на „Атака“ през лятото на 2013 г. не би управлявало едно проруско правителство, а освен това в началото на април „Атака“ също гласува за закон, който може да промуши газопровода на „Газпром“ през България без надзора на ЕС. А ако България все пак одобри по-строги санкции на ЕС срещу Русия при по-нататъшна ескалация на кризата в Украйна, то Сидеров иска "да направи всичко за свалянето на това правителство“.

Своите проруски послания „Атака“ разпространява в най-бедната страна на ЕС с невероятно усилие за една малка партия. В цялата страна огромни плакати рекламират с лика на Сидеров телевизонния канал на "Атака" - Alfa - лукс, който едва ли друга партия може да си позволи. Много наблюдатели смятат, че Русия финансира Атака. Сидеров отрича това: „Ние никога не сме получавали пари от Русия или руски компании, няма и да го направим". "Атака" просто получавала пари от държавата, около 1,6 милиона евро на година, пише германското издание.

Дипломат в София обаче не е убеден в това. „Само рекламната кампания от последните месеци струва няколкостотин хиляди евро, да не говорим за разходите за телевизионния канал“. За него е ясно, че "Атака" оказва безусловна подкрепа на Москва, а лидерът на партията Волен Сидеров е гост там по специални поводи, като например по повод на 60-ия рожден ден на президента Владимир Путин в началото на октомври 2012 г. Тогава Сидеров е бил посрещнат от председателя на парламента Сергей Наришкин.

В рамките на украинската криза Путин често роптае срещу „управляващите сега в Киев националисти, неонацисти и антисемити русофоби". От години обаче самият Кремъл използва ултранационалисти и десни организации като политически инструменти, пише още германското издание.

В Русия Путин разреши още в края на 2003 г. на ултранационалиста (и сегашен вицепремиер) Дмитрий Рогозин да изгради дясната партия „Родина“. Путин също така насърчи насочената срещу запада концепция за евразийска общност, която бе проектирана от ултранационалиста Александър Дугин. От 2010 г. насам Дугин ръководи факултета по социология в най-престижния университет на Русия - Московския университет „Ломоносов“.

В Русия действат и радикални десни групи като „Руското национално единство“ - в продължение на години с очевидно толериране или дори помощ от страна на тайните служби, казва Николай Митрохин от Изследователския център за Източна Европа към университета в Бремен. „За Кремъл и вътрешните тайни служби десните радикали, които често са обучени на паравоенна дейност, са полезни, защото те споделят идеологията на руското величие и разширяване и могат да се ползват както в Русия, така и извън нея". Към тях очевидно спада и Павел Губарев, който в началото на март се самопровъзгласи за „народен губернатор“ в източния украински град Донецк и започна да води кампания за преминаване на източната част на Украйна към Русия .

Губарев е член на „Руското национално единство“ от 2002 г., както показват снимки и видеоклипове, събирани от Митрохин. В Донецк Губарев почти не е криел, че се ползва със защитата на руските тайни сили. Междувременно Москва вече се отказва от всякакъв камуфлаж. На 15-и април например партия „Родина“ се похвали, че след консултации със сепаратистите в Украйна партийни членове са заминали за Донецк, за да ги подкрепят и да издигнат там знамената на „Родина“.

В Европа Кремъл не използва за своите цели само лидера на „Атака“ Сидеров, но и председателя на френската десница Мари Льо Пен или унгарската неофашистка партия „Джобик“, твърди Антон Шекховцов, който изследва десните екстремисти в Европа и техните контакти с Кремъл в University College в Лондон. „Путин е наясно, че основните политически партии в Европа винаги ще го критикуват за липсата на демокрация или нарушенията на човешките права. Но десните радикали се съгласяват с авторитарния, социалноконсервативен държавен модел на Путин, те искат ЕС да стане по-слаб. И печелят подкрепа в страни като Франция и Унгария", казва Шекховцов .

„Десните радикали са съгласни с авторитарния модел на управление на Путин“, допълва той. Освен „Атака“ обаче той смята, че и „Йобик“ и „Националният фронт“ на Льо Пен получават финансиране от Москва. Така например функционерът и евродепутат на „Джобик“ Бела Ковач е следвал в Московския държавен институт по международни отношения – ковачницата на кадри за руски агенти и дипломати, и е поддържал тесни контакти с Москва.

В светлината на кризата в Украйна националистическите съюзници на Москва разпространяват пропагандата на Кремъл. „Американски неправителствени организации са вложили 5 млрд. долара в екстремистки групи, като „Свобода“ или „Прави сектор“, казва Сидеров. „Новото украинско правителство заяви, че ще убива руснаци и евреи“, казва още той.  „Освен това Украйна е изкуствено държавно образувание“, казва Сидеров. Формулировка, която на 9-и април използва и депутатът на „Джобик“ Тамас Наги по време на заседание на Европейския съвет, докато бе облечен с тениска с надпис: „Крим по закон принадлежи на Русия“. Йобик, Националният фронт и "Атака" изпратиха и изборни наблюдатели по време на референдума на 16-и март, които нарекоха вота „100%-но съответствие на европейските стандарти“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Trial преди 9 години
Аз на ваше място, продажни папагали такива, бих прочел коментарите на германците под оригиналната статия. Ето и първият от тях под статията с автор MaxlMorlock: "Ха, най-накрая! Усетихме ги, "нацистите"Всеки, който вижда правото на Русия и Путин, би трябвало да е Нацист!Ето така се запушва устата веднъж за винаги на онези, които не поддържат Америка и нейните наемници!"sueddeutsche.de/politik/nationalistische-verbuendete-putins-rechte-freunde-1.1938496
160
1
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
По-добре приятели на Русия, отколкото на Америка, която разрушава целия свят, за да задоволи грандоманските си прищявки. Обама с тоя нобел за мир, се държи много агресивно.
159
2
 
2
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Не е нужно да получаваш финансиране от някъде,за да можеш да видиш очевидните неща. Заливат ни всякакви западни вериги,които убиват малките магазинчета,собственици на които са предимно българи. Така дребният бизнес у нас умира и някой явно има интерес от това. Западът и САЩ носят след себе си само колониализъм. Докато сме им верни ще сме зависими и ще живеем в бедност.
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кученцето на Бат Бойко къде го слагате?То също е с ПутинЯ му дайте една пържолка
157
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен Сидеров министър-председател ! България вън от НАТО и ЕС !
156
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предател
155
3
 
3
 
! Отговори
Белоглав Лешояд преди 9 години
Този не може да бъде приятел Той просто е *** за политически слугинаж.
154
1
 
3
 
! Отговори
нов референдум преди 9 години
Наистина в Сащ подготвят нов референдумПредлагат Путин за Президент. Лепят стикери с лика му по колите си. Считат,че е компетентен за поста си. Не е роден в САЩ, но и Обама не е.За разлика от годините на Студената война,когато руснаците бягаха на Запад,сега сред американците се формират настроения на симпатия към ''силния'' Путин
153
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ибрик
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес бг с ярко червеното си лого не е изключение в общия хор на медиите със съмнителна репутация
151
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алфа тв е капка в морето на информационната/дез/информация в БългарияАко сметнем парите надругите палтии и т.нар. независими ще видим, че не парите плашат Запада, а идеята за национална идентичност,защитавана от АтакаКолко по-удобни са безродниците като п.стоянов,който подари Беломорска Тракия,ж.желев подари Македония, Плевнелиев също не държи на българските земи
150
2
 
5
 
! Отговори
gtf преди 9 години
прав е Сидер_офф, с-у факти не се спори, но ...що дрема вече толкова години в парламента, м ? Полезни действия = 0 ! Пък за финансирането въпроса ... по-интересно е кой финансира ДПС, защо това никога не се е споменавало в национална медия ?
149
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сидеров с основаната си през 2005 г. партия Атака стана важен фактор в българския парламент, а през 2015г никой не си споняше вече за него, защото беше се продал като *** к....ва
148
0
 
2
 
! Отговори
Ne e li stranno, преди 9 години
che Zapada poddarza DIKTATORA CHRUSHCHOV, podaril KRIM na Ukraina prez 1954 godina ?Njakoi da dade argumenti che ne e taka ?
147
1
 
3
 
! Отговори
Emigrant преди 9 години
I az ne otkrih nishto v statijata, koeto da diskreditira Siderov.Volen e napalno prav. No dakato v Ungaria imashe buntove 1953 godina i po-goljamata chast ot naroda sa EDINNI i sega (Orban+Jovik = 62%), to nashija MATERIAL ne zasluzava po-dobra uchast, shtom plue po edinstvenata patriotichna partija v Bulgaria.BULGARI, NE ZASLUZAVATE PO-DOBAR HAL.
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички политици като ги видя и завирам, ама този мръсен *** като го видя завирам двойно, мръсен предател ибрик
145
0
 
4
 
! Отговори
Fondation преди 9 години
KONRAD-ADENAUER stoi zad KLICHKO i PUCHISTITE ot MAIDAN.Tazi fondation e izrastak na Germanskoto pravitelstvo, t.e. Germania se namsva chrez "posrednik". Osven tova oficialno USA potvardiha, che sa "investirali" 5.000.000.000 USD v podgotovkata i izpalnenieto na Maidanskija scenarii.
144
1
 
1
 
! Отговори
vesti.bg преди 9 години
В друг записите, Мицубишито се заканва как някой "ще бъде нарязан на парчета" ако се прибере в България. В трети - как той и арестуваният в България Радослав Павлов са отвлекли мъж в Чикаго, който завлякъл мафиоти с 800 хиляди долара.
143
7
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Статията трябва да бъде озаглавена "Лудите приятели на Путин" :)))
142
6
 
2
 
! Отговори
художника преди 9 години
В някои отношения Сидеров е прав, но едно говори а друго върши. И само затова, че подкрепя ДПС в настоящия парламент показва, че е "въртиопашка". Но кучето лае според тоягата...Или - По делата ще ги познаете... а не според думите!