ЕК към Русия: Не спирайте газа, ще преговаряме!

Барозу изпрати писмо до Путин
17 апр 2014 15:05, Елка Василева
148
ЕК към Русия: Не спирайте газа, ще преговаряме!
Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил днес писмо до президента на Русия Владимир Путин от името на 28-те държави в ЕС, в което настоятелно призовава доставките на газ за Европа да не бъдат ограничавани или прекъсвани, за да може руската страна да бъде възприемана като надежден партньор, предаде БТА.

Барозу заявява, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е в готовност за незабавна среща по тези въпроси с енергийните министри на Украйна и на Русия, доколкото възможността доставките да пострадат бе посочена в писмо на Путин до някои европейски държавни ръководители и бе обвързана с украинските задължения за доставен газ.

Председателят на ЕК изразява готовността на комисията да бъде домакин на тристранни преговори с Русия и Украйна, с чиято помощ да бъдат избегнати "крайни сценарии" и да бъде обезпечена сигурността на газовите доставки.

Още по темата
Подобни консултации следва да се състоят, без да бъде създавана възможност търговските дружества да избягват договорните си задължения и без да съдържат предубеждения на търговските преговори, пише Барозу.

Според нас решенията на руските претенции се съдържат в краткосрочни и дългосрочни механизми, включително на основата на цени и условия за доставки, затова е редно да бъдат потърсени с преговори и чрез съществуващите правни рамки. Промените в договорните условия на политическа основа са против духа на подкрепа и сътрудничество, очертан във Вашето писмо, добавя Барозу в писмото си до Путин.

Председателят на ЕК допълва, че доставките на руски газ за Европа са предмет на договори между европейски дружества и Газпром, затова отговорността за тяхното изпълнение в договорените обеми е на руския доставчик. Многократно изразихме очакването си търговските оператори да продължат да спазват договорните си ангажименти. Надеждните доставки са в интерес на Русия с оглед на развитията на международните пазари на газ, пише Барозу.

По неговите думи доставките за Украйна и за Европа са тясно свързани, затова ЕК желае предприемането на преговори в условията на равнопоставеност, прозрачност, честност и без дискриминация. Барозу изразява очакване преговорите да преминат на основата на пазарните цени и международните правила и закони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
5
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
Факт, дори гъзодавците не могат без газ.Г-н Барозу свалете си гащичките и застанете широко разкрачен, хванат за палците на краката. Мистър Путин ще ви подаде голяма стоманена тръба пълна с газ.Дишайте дълбоко и се насладете на мига.
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"ЕК към Русия: Не спирайте газа, ще преговаряме!Барозу изпрати писмо до Путин "Масон гаден, Барозу. Спече ли се сега?
109
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 129 преди 10 години
Абсолютно си прав, умнико! И даже знаеш, че такива са Саудитска Арабия, Катар, Кувейт и разни емиратчета. Но даже и там някои развиват туризъм, производство на фурми и даже на пистолет! А някои ***, зелени от злоба човечета мислят, че Русия е такава страна!Горките!Да направиш шедьоври като ПАК ФА, Су-35, подводници от клас "Ясень", космическа апаратура, нови лекарствени средства, да си най-добър в нанотехнологиите, да имаш постижения във всяка област на знанието -там е бъдещето!
108
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за последните 10 години активите на Газпром са се обезценили с 900 милиарда долара.при санкции,обезценката ще бъде тоталта
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
китай ще купува ама на половин цена щото китайците не пасат трева като нас
106
3
 
1
 
! Отговори
до 133 преди 10 години
Япония внася почти всичкия си нефт от персийски залив ,индонезия и малко от иран преди санкциите,сега отново почна да внася малко от иран.желязо и въглища от австралия и бразилия.япония с нищо не зависи от русия.много си заблуден и незнаещ
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за нас най перспективно и правилно е да си разработим собствен добив защото ресурса го имаме плюс интерконекторната връзка с гърция. когато имаш два източника този който иска да ти продава ще сваля ценатга. сега русия ни продава на 480 долара а на германия продава на 320
104
0
 
7
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 129 Абе,че си приказваш глупости,си ги приказваш,ама дали и вярваш в тях Точно Япония смуче нефт от Русия като побъркана и внася суровини като побъркана Просто без суровини нищо не става. Според тебе от какво се правят пластмасите? металите? и въобще всичко?
103
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 121 преди 10 години
Тези дни четох интервю с високопоставен китаец. Човекът казва, цетирам свободно, че ЕС много бърка със санкциите срещу Русия. Китай е готов незабавно да поеме значителна част от руския газов добив. Как мислиш (ако имаш с какво!), Ю. Корея и Япония дали ще се откажат да хапнат и те?Япончетата, когато е да се подкярят, не се гнусят от нищо.Преди години продадоха на СССР гигантски фрези, с коита витлата на руските подводници намалиха шума на порядък, а сега им продадоха преси, с които да огъват
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
при нас събарят изоставени ел стълбове,разбиват бетота и вадят арматурата. как да пропуснат готово желязо на тръби
101
0
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 10 години
тия тръби в монтанско ги гледах по някакво откриване и имаше хвалби и много приказки.ако вече ги няма търсете ги по нарязани по скраповете от ***
100
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
държава която разчита на нефт газ и природни ресурси е допотопна.бъдещето е на високите технологии като южна корея Япония дания Холандия,без грам ресурси правят чудеса
99
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в украйна се проля кръв и най големия минус за русия е че си създаде враг в лицето на украйнския народ. освен това сега и беларус и Казахстан се отказват от евразийския проект защото виждат какво прави русия. от цялата работа ще спечели китай,а той си иска отнетите му територии Владивосток и магадан.после ще погледне към целия Сибир.путин здраво настъпи мотиката
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 126що се хабиш да им обесняваш,щеше ли еп да гласува срещу южен поток,ако бяха зависими от него.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
южен поток въобще не зависи от русия камо ли от нас.с нашите смешни 3 милиарда кубика на година ние сме никакъв пазар.южен поток е проектиран за 60 милиарда кубика и зависи от пазара в италия франция германия австрия.те ползват по малко от 20%руска газ и имат възможност за алтернативи.някой в Москва много грешно си е направил сметката
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако не е руското лоби в бг,имаме собствена газ и да изнасяме.румъния вече го направи
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
грешиш,европа потребява 20%руска газ.предстоят терминали за втечнен газ за внос от катар и сащ. също и до 5 години разработване на най гигантското находище на газ в източното Средиземноморие,между израел и кипър. израел и сащ имат технологии и вече работят.касае се за 27-30 трилиона куб метра.гърция проектира терминал в кавала или александропулис. нише имаме доказани 100 млрд в блок хан Аспарух в черно море.тотал и мел роуз имат концесии.количеството е достатъчно за бг за 30 години.
94
1
 
12
 
! Отговори
Реалност преди 10 години
Абе коментаторчета велики, в момента Европа не може без руски газ. Необходими са около 30-40%. И това в настоящия момент не може да се компенсира !!!! Следват много скъпи частични алтернативи, които водят до високи цени на стоки, услуги и фалити на фирми и предприятия. Затова четете повече и не пишете, че има алтернативи на руския газ!!! Наистина има резерви, но без поток от руската тръба скоро ще свършат.
93
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
южен поток вече е история,няма да го има. в монтанско бяха сложили две тръби, *** ги дигнаха и ги няма.
92
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
запомнете добре,до 5 години,русия ще се моли къде да продава нефт и газ