В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна

Русия няма никакво намерение да изпраща войски, увери Лавров
Обновена: 17 апр 2014 20:56 | 17 апр 2014 20:00,
147
В Женева се разбраха да смъкнат напрежението в Украйна
Снимка: БТА

Документ за деескалиране на напрежението в Украйна беше приет на четиристранната среща днес в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна на равнище ръководители на външнополитическите ведомства бе приет. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров, който участва в разговорите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър. Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Още по темата
Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров.

Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър. Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа.

Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.

Ако Русия не изпълни незабавно споразумението за Украйна, постигнато днес в Женева, ще й бъдат наложени нови санкции, предупреди след края на четиристранната среща държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от световните агенции. Той подчерта, че е дал на руския министър на външните работи Сергей Лавров ясно да разбере това.

Ако бъде видян напредък в процеса на деескалация в Украйна, срещите по въпроса ще продължат, обеща Кери. Той подчерта, че днешните преговори са били само началото.

Руският външен министър е уверил държавния секретар на САЩ, че страната му е готова да започне да изтегля своите войски, разположени по протежение на украинската граница. В замяна Съединените щати ще обмислят вдигане на санкциите срещу представители на руските власти, наложени в отговор на руската анексия на Крим, посочи Кери. В същото време той уточни, че и двете неща няма да се случат в най-близко бъдеще.

"Не сме изоставили Крим", подчерта Кери. В същото време той уточни, че въпросът за украинския полуостров, анексиран от Русия, не е бил обсъждан на днешната среща.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
ЗА ДА ОПОЗНАЕТЕ РУСКАТА ДУША ТРЯБВА ДА ЖИВЕЕШ В НЕЯ.ЖИВЕЯ ПОЧТИ 20 ГОДИНИ ВЪВ МОСКВА.НИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ ДАВА ТОВА КОЕТО Е НУЖНО НА ГРАЖДАНИТЕ СИ ОСВЕН РУСИЯ ИМАТ РАБОТА ЗАПЛАТИ ТВЪРДИ СВОБОДНО СЛОВО ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА САМИ ЗНАЕТЕ ЧЕ РУСНАЦИТЕ КУПУВАТ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ТЕ ПОЧИВКИТЕ СИ ПРЕКВАРВАТ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВСЯКА ГОДИНА ОТИВАМ ВЪВ ВЕЛИНГРАД И ВАРНА БЪЛГРИ ЛЕТУВАЩИ СА МАЛКО ПО-ВЕЧЕТО СА РУСНАЦИ.ТАЗИ ГОДИНА РУСНАЦИТЕ ЩЕ ПОЧИВАТ ВЪВ КРИМ.А БЪЛГАРИТЕ КЪДЕ ПОЧИВАТ -- В САЩ И ЕС
84
1
 
1
 
! Отговори
младен преди 10 години
До дамммЕ как...Путин си е шахматист...и то добър. Евалата
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен136Още по времето на Киевская Русь Кримският полуостров е част от Тмутараканското княжество! Но явно на някои историята не им е силната страна!
82
0
 
8
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 136 То и преди войната за независимост,САЩ не са съществували,ама на там са си
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПитанкаЗащото до 13 - 14 в. когато татарите идват от Азия е бил руски, а от времето на Екатерина Велика - също!
80
11
 
10
 
! Отговори
Питанка преди 10 години
Защо руснаците имат претенции за Крим ,след като е принадлежал на татарите, които са били изселени във вътрешноста на страната и земите им са заграбени .
79
4
 
26
 
! Отговори
даммм преди 10 години
У никални играчи са руснаците(не съм русофил-по скоро обратното).Тоя Лавров заедно с Чуркин и прякото излъчване на Путин-изиграха своите козове по-най добрият начин.Показаха че държат още печеливши карти.Целият политически елит трябва да се учи от тях.Видя се че американците в момента-само позират пред тв.камерите.Преведено на обикновен език-руснаците постигнаха своите цели-даже си оставиха вратички за напред.Незнам как градят стратегията си-но винаги са няколко крачки напред...
78
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
истината е една-колкото и да не харесва на сащ....плана им пропадна.и причината също е една--истината и правдата са на страната на русия.винаги идва момент когато злото бива побеждавано.
77
2
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
На срещата не са обсъждали въпроса за Крим. Това е "горещият картоф". Ако бъде наложено на Русия да върне Крим на Украйна, всичко пропада. Затова предполагам, че тук ще влезе в употреба "мълчаливото чакане" - първо ще се разгледа въпросът за Украйна, за федерализацията, за омиротворяването. И когато всичко това се реши, след месец-два ще се зачекне и болната рана Крим. Тогава ще проличи дали това разбирателство е фалшиво или интересите отново ще подпалят напрежението.
76
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези двамата Путин и Лавров един ден ще се изучават в училищата.Това което става в Украйна е като игра на шах между гросмайстор и посредствен шахматист.
75
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази конференция беше пълен провал. На нея нищо съществено не се реши, просто нещата си остават както до сега, но от утре ще има взаимни обвинения че не се спазват договореностите от Женева.
74
2
 
29
 
! Отговори
СПАС преди 10 години
Къде четете, че Русия поема някакви ангажименти???????? НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!!! Точно обратното е казал Лавров!!! Войските са в наша територия и няма нито един документ, който да ни забранява да правим каквото си искаме у дома!!!!!
73
3
 
27
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Еми от Киев ,явно първи ще нарушат споразумението Пак са започнали да стрелят по проруски активисти в някакво село Абе за пореден път от Киев не им пука за споразумения Айде сега ми кажете,че тия от Киев не са пълни ***? Вече се подиграха с второ официално споразумение В момента злепоставиха не само себе си ,а и САЩ и ЕС Не стига,че САЩ се примириха и станаха по-сговорчиви,а тия от Киев им плюха на все пак положените усилия
72
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До високомерни западняцруснаците отдавна ги будалкат по същия начин. Да не мислиш, че ще си изпълнят техните задължения? Веднъж вече ги излъгаха със споразумението на 21 февруари. Сега вече - кой превари!
71
4
 
27
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
Прочетете споразумението и после изказванията на Кери пред журналистите ! Пред тях е много смел и заплашва, а в споразумението---няма нищо подобно. това е пропагандата на САЩ-приказки и заплахи. Но играта тепърва започва. Не бързайте с изводите.
70
5
 
22
 
! Отговори
високомерни западняц преди 10 години
Лавров отлично знае, че арогантните и високомерни западняци ще го излъжат. Както винаги са лъгали. И няма да си изпълнят задълженията. Кой от тях ще се осмели да разоръжи бандюгите от Правый сектор? Нали след това ще го разчекнат на Майдана!
69
7
 
23
 
! Отговори
Фиктория преди 10 години
Най ми хареса изказването на Фиктория Нюланд: *** the EU!
68
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижате ли как клекат един по един
67
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Toia Lavrov dali si misli che nqkoi mu vqrva ?
66
33
 
7
 
! Отговори
SS преди 10 години
"Русия няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. " "Руският външен министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим." Блядите хем няма да изпращат войски в чужда държава, хем няма да увеличават числеността на въоръжените си сили там... Водката и на този очилатко май му е в повече...