В постсъветското пространство започва епоха на хаос

Рейтингът на Путин е рекордно висок
17 апр 2014 09:43,
103
В постсъветското пространство започва епоха на хаос
Снимка: Reuters

Очаква се днес външните министри на Украйна, Русия, ЕС и САЩ да договорят в Женева мирно уреждане на украинската криза. Но Киев започна вече силова операция, а от позициите на страните личи, че едва ли е възможен компромис. Преговорите може дори да бъдат провалени, тъй като ситуацията в Източна Украйна се изостря с всеки изминат час, пише "Независимая газета".

Според украинските власти ситуацията в източните региони се дестабилизира от тайните служби на Русия. Броят на руските военни в Донецка област расте, заяви пред местните телевизии шефът на Антитерористичния център към Службата за сигурност на Украйна Валерий Крутов. Украинските военни действат според мнения в Киев нерешително и непрофесионално. Крутов обаче изтъкна, че задачата, поставена от държавното ръководство, е да бранят мирното население с "изключително прецизни действия, строго фокусирани".

Киев не вижда истинското народно въстание - хората са доведени до отчаяние, нямат доверие на централната власт и тръгват срещу нея, коментира местният политолог Костянтин Бондаренко. Украйна няма намерение да обсъжда в Женева свои вътрешни въпроси, например федерализация на страната. "Преговорите целят главно деескалация, търсене на изпълними пътища за уреждане", цитира вестникът посланика на Киев в ООН Юрий Клименко.

Според източници на "Независимая газета" Западът подкрепя позицията на Киев и смята да ограничи женевския дневен ред до дискусии за ролята на руските военни в източноукраинската криза. Тези подходи може да превърнат срещата в размяна на дипломатически ултиматуми, смята Бондаренко. "Според мен Русия няма готовност да включи в състава си Югоизточна Украйна. А и местните жители не искат това. Украйна май е изгубила контрола над ситуацията в региона. Всичко опира до часове. Твърде е вероятно граничните области да се превърнат в нова непризната територия на картата на ОНД - фактор, който задълго ще дестабилизира Украйна", казва анализаторът.

Друг материал в "Независимая газета" разказва за обръщението на властите в Приднестровието към Русия с молба да признае непризнатата република - част от Молдова, за независима суверенна държава с оглед да я приеме във федерацията. "Всичко е направено по модела на Крим", пояснява за вестника приднестровската депутатка Галина Антюфеева и уточнява, че с посланието са запознати ООН и ОССЕ.

Според колегата й Дмитрий Соин Тираспол е съгласувал тази стъпка с Москва. Молдовският премиер Юрие Лянка нарече обръщението открито предизвикателство към Кишинев. Приднестровието обаче твърди, че инициативата му е закономерна. "Предизвикателствата около региона нарастват - Молдова смята да сключи споразумение за асоцииране с ЕС, което е в разрез с политиката на Тираспол; ситуацията в Украйна прави приднестровците още по-незащитени", заявява бившият външен министър на сепаратисткия регион Владимир Ястребчак.

Приднестровската молба за влизане в Русия нищо няма да промени, смята кишиневският експерт Николае Киртоаке. "Ако бъде признато, Приднестровието става руски анклав, притиснат между Молдова и Украйна. Затова тирасполските власти са направили крачката към признаване по-скоро за вътрешна употреба, за да потвърдят пред населението своето обещание да го заведат в Русия", казва наблюдателят.

Статуквото обаче едва ли ще се запази според германския експерт Александър Рар. "Духът е пуснат от бутилката. След руското прибързано решение за Крим Приднестровието може да повтори опита на полуострова. Но покрай тази поредица - Крим, Донецката република, Приднестровието - ще има нова спирала от санкции срещу Русия, нещата може да стигнат до Студена война", прогнозира той.

Положението доказва според Рар "неспособността на западната политика нещо да предвижда и решава". "Мнението на Запада бе, че Молдова ще подпише споразумение с ЕС и Приднестровието ще иска да последва примера й. Това обаче не става. В постсъветското пространство започва епоха на хаос и без конфликти няма да мине", предупреждава експертът.

"Комерсант" описва отношението на хората в Русия към несъгласните с анексията на Крим. По данни на центъра ВЦИОМ, 25 на сто от руското население заявяват, че критиците трябва да бъдат порицавани, дори наказвани. 59 процента обаче смятат това отношение за недопустимо. Дори ако хората осъждат нечие мнение, това не значи, че искат всички несъгласни да бъдат убити или пратени в Сибир, уточнява шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров. По думите му мнозина в Русия "не вярват примерно, че с избори може да сменят властта", но повечето не искат да бъдат отменени. "Същото важи и за свободното изразяване на мнения - хората са усвоили тази ценност и никой не иска да я изгуби", казва той.

Изразеното желание да бъдат наказвани несъгласните в Русия "не бива да се възприема като хлътване на обществото в средновековно мракобесие", коментира политологът Григорий Добромелов. "Крим консолидира обществото, хората възприемат положението като военни или предвоенни времена, а в такава ситуация "предателите" строго се наказват", обяснява той. Руското общество е консервативно, склонно да подкрепя различни забрани и хората все още смятат, че "не върви да критикуваш властта", добавя аналитикът.

В навечерието на днешното поредно телевизионно предаване "Пряка линия с Владимир Путин" рейтингът на руския президент наближава историческия си връх, посочва "РБК дейли". По данни на центъра "Левада" пълно или частично доверие гласуват днес на Путин 71 на сто от хората в Русия, а само 20 на сто изразяват недоверие към него в една или друга степен. Повечето го определят като "симпатичен" и само 2 процента изпитват антипатия.

Рейтингът на Путин е скочил заради присъединяването на Крим, пояснява зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин. И напомня, че предишното му върхово значение бе достигнато през 2008 г. - след войната с Грузия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До 83Я пак!?САЩ фалира още 2008г ;)...инвестициите в момента са в Китай не в САЩ...отделно - знаеш ли най-бързия начин САЩ да фалират отново за броени часове - Китай обръща валутата си в Американски долари и балона се пука ;)
75
0
 
2
 
! Отговори
ТЯ преди 9 години
АБЕ, ТОВА СА БИВШИ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ , Я ГИ ОСТАВЕТЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО ИСКАТ НАРОДИТЕ ИМ И НЕ ИМ ЗАПОВЯДВАЙТЕ ОТВЪН!
74
2
 
0
 
! Отговори
До 82 преди 9 години
До АнонименАми, товя приятел да си решава проблемите.Аз ти казвам..отиди и се пробвай на някой маймунджулък, който в България или в Русия минава и го правят всички мутри. Направи някоя измама...Пробвай да я направиш и в САЩ.Нищо не пропагандирам. Само казвам.ТО за това като отидат руснаци, украинци и всякаква *** в САЩ и стават като агънца.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ФАКТИ за довърша, за теб като инженер е важна по-голямата цифра значи?!!Та, ако ти получаваш 100лв заплата и имаш дълг от 70лвА аз получавам 10хлд заплата, с дълг от 2хлд лева- в пъти по-голям от твоя- та...На кой би имал по-голямо доверие и кой е в по-добро финансово здраве?
72
2
 
0
 
! Отговори
До 83 преди 9 години
До ФАКТПогледни освен външния дълг и GDP на страната.Като цяло, няма значение колко е голям дълга на една страна, при положение, че тя генерира продукт и може да го покрива.Като цяло, при този дълг САЩ няма как да фалират, тъй като рейтинга им е висок, което означава, че могат да си обслужват дълговете. Също така, това означава, че страната е сигурна за инвестиции и дори на облигации имаш сигурност за възвръщаемост. Ако това не беше така, до сега да е фалирала.
71
0
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
До ZapomniПо принцип искам да покажа каква бездънна яма е САЩ, така че ако си прав още по-добре. Данните ми са от en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debtСАЩ - от 2 February 2014 , Русия от 31 December 2012. До 74 ''И какво като външния дълг им е такъв?!'' . Аз като *** инж. не съм учил много икономика, но знам коя цифра е по-голяма.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "В САЩ закона е над всичко!"Един приятел така като теб се финансира от про-американска пропаганда и русофобска истерия.Той много закъса,има 34000 лева потребителски кредити да погасява и аз му прощавам, че е паднал толкова ниско.
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А дано се затрие тая скапана славяно-православна пасмина - източна Европа!
68
0
 
1
 
! Отговори
До 63 преди 9 години
Примери искам...с руски фирми.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САЩ-найвисок стандарНаправи ПТП в САЩ и от другата кола да изскочи мутра и да те заплашва и да иска да се саморазправя и гледай какво ще му се случи, след като дойде полицията.Същата ситуация в Русия и в България, сети се какво ще се случи.Тогава пиши глупости.В САЩ закона е над всичко!Няма звезда, няма обикновен служител..не си ли внесеш данъците- в затвораХванат ли те в измама, ако ще и да си най-големия- в затвора.Пробвай с това в Русия и България (почти същото е).
66
1
 
3
 
! Отговори
САЩ-найвисок стандар преди 9 години
по броя на излежаващите присъда, броя на частните затвори, в които официално се изпълняват смъртна присъда и изтезания (писмо от 23 юли 2013 от Ерик Холдър с обещание, че Едуард Сноудън няма да бъде изтезаван и екзекутиран), тайни съдилища (United States Foreign Intelligence Surveillance Court) и тайни затвори, броя на страдащите от затлъстяване, почти два пъти повече изнасилени жени, от колкото където и да е по света, липсата на платена годишна отпуска и липсата на платени болнични
65
0
 
0
 
! Отговори
Zapomni преди 9 години
Do 74, greshni fakti. USA 17, 551,000,000,000Russia 204,000,000,000Savet - proveri predi da pishesh.
64
2
 
0
 
! Отговори
Do 64 преди 9 години
До дядоМного си зле дядоо, много си зле.Пусни пак червената бюлетина и още 4г. плюй по амариканци и ЕС, че те са ти виновни за мизерията.
63
0
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 9 години
До ФАКТИ какво като външния дълг им е такъв?!Ти изобщо учил ли си икономика? Финанси?Всеки чул-недочул и вече бълва простотия по форумите.
62
0
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Факт 1Американците имат по-добър жизнен стандарт от руснаците.Факт 2външен дълг САЩ - 17,344,649,888,999 доларавъншен дълг Русия - 631,800,000,000 долараПравете си изводите.
61
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Добре,че се измъкнахме от блатото на постсъветския хаос.Само оня клоун W.S.идерофф дава мило и драго да ни върне отново там,но народът не му се върза на палячовщините!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DEDO , DEDO MNOGO SI IZPERKAL OT KOMUNIZAM DEDO . A AZ NE SAM VIDQL PONE EDIN GERMANEC ILI FRANCUZIN BILO ANGLI4ANIN DA SE PENSIONIRA NA 120 GODINI . NAPROTIV PENSIONIRA SE KOGATO SI ISKA I VZEMA PROCENT OT PENSIATA DO NAVAR6VANE NA OPREDELENI GODINI ZA PALNA PENSIA . ANADAMU BUNACI KOMUNISTI4ESKI . A KOI IZQDE PENSIONIA FOND NA POKOLENIA BALGARI . KOI GO VKARA V DARJAVNIA BUDJET . TAPITE I LAKOMI KOMUNISTI . SAMO ZA TUI DA VI RAZTRELQ 4OVEK E MALKO
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От заглавието разбрах, че "Рейтингът на Путин е рекордно висок", което означава че"В постсъветското пространство започва епоха на хаос".Това, което казионните български медии бълват, трябва да се разбира в обратния смисъл.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До NOIТо вие във всичко ще видите негативното.Ами, по 100кила са и какво?Това значи, че живеят лошо?Или ти предпочиташ в пълна спортна форма- слабички от глад и само на картофи и хляб и водка?Сбъркани са ви ценностните системи.А и да не говорим, че същите тези, които боготворите отиват да живеят след като окрадат народа си, точно в САЩ. И ввропа.Защото, нали те са много лошите...а в Русия е раят на земята.Сбъркан материал сте. Но такива ви създадоха БКП и ДПС. Такива като вас им трябва
57
4
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 9 години
До АнонименВсички съветски управници след 1917г. имат мозъчни отклонения.