Лавина затрупа алпинисти на Еверест

Най-малко 6 са загинали, 9 са в неизвестност
18 апр 2014 08:53,
13
Лавина затрупа алпинисти на Еверест
Снимка: архив, Reuters

Най-малко 6 непалски планински водачи са загинали, 9 са в неизвестност след падане на лавина в подножието на Еверест, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на непалските власти.

Лавината е паднала върху пътека, водеща до един от палатковите лагери на 6400 м височина и използвана за изкачване на най-високия връх на планетата. На помощ са се притекли спасители и други алпинисти, а от Катманду е бил изпратен хеликоптер.

Шерпите били тръгнали рано сутринта, за да фиксират въжетата за катерачите, когато лавината се стоварила върху тях малко под Лагер 2.

В базовия лагер са се събрали стотици алпинисти и техните водачи, готвейки се за последния си опит да изкачат високия 8850 метра връх в началото на идния месец, когато метеорологичните условия се подобрят, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: лавинаеверест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
ujas
8
1
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 9 години
Ot podadenata po-gore informacia, stigam do zakliucenieto, ce niama evropeec-IZKACIL Everest, zastoto vsicki tiah sa gi IZKACILI sherpovete...Leka im prust
7
2
 
1
 
! Отговори
vells преди 9 години
Не е истина какви глупави коментари се пишат!За някои геройство е да седят на масата да пият ракия и да се правят разбирачи!За това тази страна е стигнала до тук!
6
1
 
6
 
! Отговори
jane преди 9 години
Мир на душите им! Тъжно е за шерпите, защото те не са там за да си начешат егото, те са там, за да изкарват пари от това което могат най-добре - да катерят планината. Благодарение на тях планината не взима повече жертви от западните туристи, защото те рискуват собствения си живот, за да подсигурят чуждия.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
propukala se e planinata.....
4
3
 
2
 
! Отговори
Бай Марин преди 9 години
Всеки един, който е тръгнал към Еверест е знаел за рисковете. Шерпи ли ще са, мерпи ли ще са, богатащета ли ще са, риска е еднакъв за всичките.Честно казано не виждам никакво геройство да се качиш на 8 хил. метра, където кислорода не достига за нормално дишане. Студ -20, или по- малко, лавини и кво ли не още...То това е същото, като да се завреш в някоя *** и да я изчистиш от ***.Покорили върха, като се качваш в автобус, покоряваш автобуса ли? Стойте си тука, където е безопасно, а ако
3
0
 
12
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Ужас, и то точно на връх Великден.Бог да ги прости!
2
3
 
16
 
! Отговори
Да почиват в мир! преди 9 години
Да почиват в мир и вечна хармония душите но безстрашните шерпи, тръгнали да вадят по страшен и рискован начин прехраната си! Подготвяли са парапет за добре гледани европейци, които да отидат "да покорят" Великата Богиня - Майка!
1
1
 
28
 
! Отговори
езичник преди 9 години
лека им пръст. в планините по принцип пролет е опасно заради лавините. а хималаите са планина над планините. трябва респект и маалко акъл!