Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика преизбран за четвърти мандат

Той е получил 81,53% от гласовете
18 апр 2014 21:19,
6
Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика преизбран за четвърти мандат
Абделазиз Бутефлика Снимка: БТА

Президентът на Алжир Абделазиз Бутефлика е преизбран за четвърти 5-годишен мандат с 81,53 процента от гласовете на произведените вчера в страната президентски избори, предадоха световните агенции, като се позоваха на министъра на вътрешните работи Тайеб Белаиз.

Неговият основен съперник, опозиционният кандидат Али Бенфлис, остава далеч назад с 12,18 процента. Избирателната активност е била 51,7 процента. Преизбирането на 77-годишния Бутефлика бе очаквано въпреки влошеното му здравословно състояние. Алжирският президент, който миналата година получи инсулт, гласува в инвалидна количка.

Опозиционните партии в по-голямата си част бойкотираха изборите, като се оплакаха, че те са фалшифицирани. Основният съперник на президента се оплака от нередности по време на гласуването.

Резултатът на Бутефлика е висок, но все пак показва известно отстъпление спрямо предишните президентски избори. Алжирският държавен глава бе преизбран през 2009 и 2004 г. съответно с 90 и 85 процента от гласовете. Бутефлика бе избран за президент през 1999 г. с резултат от 75 процента.

Избирателната активност освен това е чувствително по-ниска от тази на предишните президентски избори, през 2009 г., когато достигна 75 процента.

Алжир е ключов доставчик на енергоносители за Европа. Северноафриканската държава остана до голяма степен настрана от Арабската пролет, вълната от продемократични революции, която заля региона през 2011 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
? преди 9 години
Ох , как не са се сетили да го обявят за " Диктатор ", и да нахлуят да си присвоят Енергодоставките ! До сега имаха работа с други държави !!
3
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
4estito, ne sam tam , ne znaia
2
1
 
1
 
! Отговори
GO преди 9 години
imat mnogo orujie i za razlika ot ostanalite arabi sa gotovi da se biqt,ei zatova ne sa demokratizirani
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bre Aljir ostanal nedemokratiziran .Kak taka? QQ tova USA i CRU da se zaeme vednaga da bombardira toq..Kvo 4akat?