Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен

Той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници
Обновена: 19 апр 2014 16:47 | 19 апр 2014 16:47, Елка Василева
48
Благодатният огън се запали в храма на Гроба Господен
Снимка: Reuters

В Ерусалим в храма на Гроба Господен бе извършен кулминационният ритуал, традиционно предшестващ Великден - запалването на Благодатния огън, предаде БНР.

Всяка година на Велика събота той слиза от небето след молитвите на десетките хиляди поклонници, след което духовенството в Ерусалим го предава на хората.

От свещ на свещ вярващите предават пламъка един на друг в храма и извън него. Подготовката за това тържествено събитие е дълга и трудна. За да се изключи напълно човешко вмешателство, в храма по-рано загасват всички свещи и лампи. Параклисът се проверява за средства за запалване. След това там се слага незапалена лампа с масло.

Благодатният огън символизира неръкотворната светлина на Христовото възкресение, за която е говорил още апостол Петър. Смята се за светиня, а неговата поява в навечерието на православната Пасха е чудо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
24
 
! Отговори
american boy преди 10 години
Христос Возкресе братя! Нека комунистите атеисти от коментарите на днес.бг имат уважение към православните християни поне днес и да ни спестят коментарите си.
41
1
 
21
 
! Отговори
аз преди 10 години
До Suisseбих се съгласил с теб ама все пак и да сме реалисти,комунизма беше наложен нямахме избор благодарение на Борис който си е австрийско потомче,а Хитлер знаем също така,че войната е ясно за кой сме,друго ние сме били държавица изрязана изкрадена и продадена и най вече след 500 робство,даже сме нямали кой да сложим на трона,че сме извикали гладните Кобурги,ок от 45 до 60 мръсен комунизъм ама после какво,малка Бг има земеделие,тежка,лека транспортна и какво ли не промишленост така,че тихо
40
0
 
24
 
! Отговори
az преди 10 години
Вярвам в силата не си го обяснявам не ходя на църква от няколко години взимам огънчето и го разнасям по някакви села и манастири правя го заради хората виждам какво е за тях,тъпо ми е само,че най вероятно тази вяра се използва за манипулация и внушава смиреност да бъдем роби а робите нямат собственост и права,виждам и в България хората как обедняват и си губят собственоста и парите си а уж има права нали е демокрация,но нямат тъпчат ги а те вярват... тъжно е време е за промяна загиваме си ...
39
1
 
27
 
! Отговори
!!! преди 10 години
4estito voskresenie
38
1
 
21
 
! Отговори
/ преди 10 години
"Хлябът и виното е традиция на митраизма..."Исус е казал да правим традицията с хляба и виното и когато това е казано от единствения Спасител и Господ на хора и ангели-Месията Исус Христос,нищо друго няма значение.Благословеният Йоан Кръстител също извършваше кръщение но то бе различно от това в името на Исус-единствения Спасител и път до Бог на небето.
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ ВЯРВАМ ЧЕ ИМА НЯКАКВА СИЛА КОЯТО Е СЪЗДАЛА ПРИРОДАТА И ХОРАТА. А НА ТЕЗИ ЕВРЕЙЧЕТА НЯМА КАК ДА ПОВЯРВАМ КАТО ГИ ЗНАМ ЩО ЗА НАРОД СА. ЕВРЕИТЕ МРАЗЯТ ХРИСТИЯНИТЕ. АКО НЯКОЙ Е ЧЕЛ ТАНАХА ТАКА СЕ КАЗВА ЕВРЕЙСКАТА БИБЛИЯ ЩЕ СЕ ШАШНЕ КАКВИ НЕЩА ПИШЕ ПРОТИВ ХРИСТИЯНИТЕ. И ПАК ИМА *** КОИТО ИМ ВЯРВАТ И ИМ ЛИЖАТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ. ГОВОРЯ ЗА ПРАВИТЕЛСТВА И ДЪРЖАВИ. Е ТОВА НЯМА КАК ДА МИ СЕ ИЗЯСНИ.
36
1
 
19
 
! Отговори
еврейн преди 10 години
До МюсюлманинКажи ми какво е търсил Мохамед в Ерусалим?
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо всяка година психично болния Николай с Ролекса ходи до Ерусалим да взема огъня?
34
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСИЧКО МИ Е ЯСНО САМО ЕДНО НЕ. КАК ТАКА ТОЗИ ОГЪН СЕ НАМИРА ПРИ ТЕЗИ КОИТО РАЗПЪНАХА ИСУС ХРИСТОС НА КРЪСТА? ТЕЗИ КОИТО НЕ ПРИЗНАВАТ БОГ ИСУС ХРИСТОС А СЕ КЛАНЯТ НА ЮДА. ТОВА НЯМА КАК ДА СИ ГО ОБЯСНЯ. И НЯМА КОЙ ДА МИ ГО ОБЯСНИ. НЯМА НИКАКВА ЛОГИКА ОТЦЯЛАТА ТАЗИ ПРОСТОТИЯ И ТЪПОТИЯ С КОЯТО ЗАБЛУЖДАВАТ НАШИТЕ ПОПЧЕТА НАИВНИТЕ ХРИСТИЯНЧЕТА.
33
6
 
20
 
! Отговори
Бог поруган не биде! преди 10 години
И душата им се наслаждава в гнусотиите им,66:4 Така и Аз ще избера мечтанията им, И ще докарам върху тях ония неща, от които те се боят; Защото, когато виках, никой не отговаряше, Когато говорех, те не слушаха; Но вършеха това, което бе зло пред Мене, И избираха онова, което Ми бе неугодно.66:5 Вие, които треперите от словото на Господа, Слушайте словото Му, като казва: Братята ви, които ви мразят, които ви отхвърлят поради Моето име, Са рекли: Господ нека прослави Себе Си, Та да видим вашата радост! Но те ще се посрамят.66:6 Шумен глас се чува от града, Глас от храма, Глас на Господа, К
32
7
 
20
 
! Отговори
Бог поруган не биде! преди 10 години
Така казва Господ: Небето Ми е престол, И земята е Мое подножие; Какъв дом искате да построите за Мене? И какво ще бъде мястото на Моя покой?66:2 Защото Моята ръка е направила всичко това, И по тоя начин всичко това е станало, казва Господ; Но пак, на този ще погледна, На оня, който е сиромах и съкрушен духом, И който трепери от словото Ми.66:3 Който коли вол е както оня, който убива човек, - Който жертвува агне както оня, който пресича врат на куче, - Който принася хлебен принос както оня, който принася свинска кръв, - Който кади възпоменателен ливан както оня, който благославя идол. Да!
31
19
 
22
 
! Отговори
Гробар преди 10 години
Абе тоя Христос колко пъти ще възкръсва. Вече повече от две хиляди години го прави тоя номер. Така ще е, като гробарите не си вършат работата!
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях помолил сайта да пуснат една рубрика Религия и някой Богослов да пише по духовните теми, но не- комунизъмът не разрешавал! Уви!(
29
8
 
26
 
! Отговори
do 27 преди 10 години
Умира тялото но Душата и Духът са вечни,не само Бог не умира но и човек,умира плътта,която е от земята и в земята се връща но сле Възкресението Исус получи ново тяло не умиращо вечно,нетленно,тия неща са трудни за разбиране,затова ти предлагам опита на известни учени мюсюлмани вземи Библията и Корана прочети ги и двете внимателно,после се моли Бог да ти открие,коя от двете книги е негова и кой е Исус?Отговора няма да закъснее!
28
6
 
30
 
! Отговори
Анти-масон преди 10 години
Все едно в България си нямаме огън, че да ни го внасят масонските юдаисти от Израел. Ама според тях Господ им го е дал на тях, а не е нещо общодостъпно за хората. Нали са "богоизбрани". Техният огин уж бил по-специален щот бил от Йерусалим. Идиоте.
27
4
 
31
 
! Отговори
Алхимик преди 10 години
Химията си казва думата...за "благодатния огин, "затова инквизицията преследвала учените за прозрат измамата.Пияния ще изтрезнее,вярващия...НЕ!
26
1
 
24
 
! Отговори
до 27 мюсулманина преди 10 години
Ти първо се научи да пишеш грамотно и вземи да прочетеш някоя и друга книга освен корана, и тогава задавай *** въпроси. Аман от неуки ***.
25
6
 
34
 
! Отговори
Suisse преди 10 години
*** и *** народ, особенно в този сайт. Не християнството, а комунизмът е еврейско творение. Така че по леко с простотиите. Православието запази България толкова столетия, комунизма я унищожи за 45 години.
24
4
 
26
 
! Отговори
. преди 10 години
Еврейска изислица/секта ...леле колко *** народ лази по земите ни , запомнете християните не ги мрази никой толкова ,колкото евреите !
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има грешка в заглавието - Храмът на Гроба Господен се запали от Благодатният огън