Френски журналисти, отвлечени миналото лято в Сирия, са на свобода

И четиримата са в добро здраве
19 апр 2014 20:16, Елка Василева
0
Френски журналисти, отвлечени миналото лято в Сирия, са на свобода
Снимка: архив, Reuters

Четиримата френски журналисти, отвлечени през юни 2013 г. в Сирия, са на свобода и са в добро здравословно състояние, предаде Франс прес. Новината съобщи френският президент Франсоа Оланд.

В изявление, изпратено до френската информационна агенция, държавният глава съобщава, че тази сутрин с огромно облекчение е научил, че четиримата журналисти са на свобода. Въпреки тежките условия, в които са били държани, те са в добро здраве са и до няколко часа ще бъдат във Франция, казва президентът.

Дидие Франсоа, репортер на радио Юроп-1, и фотографът Едуар Елиас бяха отвлечени на 6 юни северно от сирийския град Алепо.

Две седмици по-късно в град Ракка бяха похитени Никола Енан, репортер на седмичника "Поан" и Пиер Торес, фоторепортер на свободна практика.

Турски медии, цитирани от Ройтерс и ИТАР-ТАСС, съобщиха, че френските журналисти са били намерени днес от турски граничари на турската граница, край градчето Ачкале. Те били с вързани ръце и с превръзки на очите. Неизвестна групировка ги оставила снощи на границата.

Журналистите ще бъдат откарани в болница и предадени след това на френските власти, съобщиха турски медии. Смята се, че четиримата са били отвлечени от бунтовническата сирийска групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ФранцияжурналистСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари