Сноудън – марионетка на Путин?!

Изявата на бившия агент в PR-акция на руския президент повдигна доста въпроси
19 апр 2014 17:40,
158
Сноудън – марионетка на Путин?!
Снимка: БТА

Избягалият в Русия бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън отново попадна под светлината на прожекторите. През изминаващата седмица Сноудън неочаквано се появи в телевизионно предаване, в което зрители задават въпроси на руския президент Владимир Путин.

Американецът, обвинен в родината си в държавна измяна за разпространяване на класифицирана информация, се обади по телефона и попита директно: “Събира ли Русия незаконно данни за комуникацията на милиона хора, както правят американските служби и дали г-н Путин смята, че подобни практики са оправдани, ако се подобрява ефективността на разузнаването?”.

В отговор Путин, бивш агент на КГБ, обяви, че за разлика от Съединените щати “Русия няма мащабна система за нерегламентирано следене на хора и според руското законодателство такава система не може да съществува”. Президентът допълни: “Слава Богу, нашите спецслужби са стриктно регулирани от обществото и закона”.

Изявата на Сноудън беше посрещната на нож от критиците му. Те са категорични, че всичко е било предварително планирано и бившият агент е послужил за излъскване на PR-имиджа на Путин. Руското правителство дава убежище, но не и безплатно и Сноудън няма избор, освен да участва в пропагандирането на откровена лъжа, пишат гневни правозащитници в световната мрежа.

Дори се появиха мнения, че беглецът от американското правосъдие в най-добрия случай е наивен идеалист, който не е очаквал да бъде използван от Русия в замяна на убежище. А в най-лошия – изменник, който е шпионирал за Москва през цялото време и сега съвсем съзнателно е част от пропагандата на руската власт.

След тези унищожителни критики Едуард Сноудън нямаше друг избор, освен да отговори публично. На страниците на британския вестник “Гардиън” той посочи, че е изненадан от негативните реакции: “Как може хора, които ме видяха да рискувам живота си, за да разоблича незаконните действия на службите в собствената ми страна, сега не могат да повярват, че съм готов да критикувам наличието на сходни практики в Русия без някакъв скрит мотив?”

Сноудън побърза да уточни, че въпросът му е имал конкретна цел – да притисне политически лидер, който е свикнал да му бъдат задавани само удобни въпроси. “Имах възможност да повдигна темата за неприкосновеността на личните данни по национална телевизия и не я пропуснах. Надявам се, че моят въпрос ще даде тласък на журналисти и общество да продължат дискусията по тази тема”, допълни още бившият агент.

Поддръжниците на Сноудън побързаха да го защитят. Глен Грийнвалд, един от първите журналисти, публикувал секретна информация от бившия агент, написа в Тwitter: “Да зададеш такъв въпрос към Путин, от когото зависи твоето убежище, е наистина смело, наистина почтено”.

Оправданието на Сноудън в “Гардиън” обаче не беше прието особено радушно от критиците му.

Журналистът от списание “The Atlantic” Дейвид Фрум продължава да е убеден, че Едуард Сноудън е съучастник в заблуждаването на руския народ.

Безстрашен защитник на човешките права или кукла на конци? Образът на Едуард Сноудън продължава да е мистерия и обект на разгорещени дискусии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
1
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Za rojdennite dni na diktatora Kaputin ubivat jurnalisti za podarak nali?? Primer-Anna Politkovskaya. A balgarite sme kato rusite--robski narod s robsko saznanie.Obichame tezi koito ni strijat !!!
113
3
 
10
 
! Отговори
kem преди 9 години
Не Сноудън а тия поито го плюят са марионетки.
112
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, само защото се обадил и бил руски шпион? СМЕХ!!!А някой от "критиците" му да отбелязва КАКВО е питал? И как по-точно такъв критичен въпрос е от полза на Путин?
111
6
 
7
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Христос Воскресе!Каква грижа за руския народ, как се лъскал имиджа на Путин! Вече се чудят западните и нашите медии какво да изсмучат от пръстите си, да ни доказват че Русия и Путин, абе Тимошенко го каза в прав текст: с атомни бомби трябва да бъдат изгорени и спомен да не остане от тях. Хамериканците студена пот ги облива, скоро печатницата им за хартишки наречени долари, Китай, Русия и др. (БРИГС) ще я принудят да спре. И тогава ще видим, кой цар е гол! Рано или късно, някой плаща обяда!
110
13
 
15
 
! Отговори
К Г Б преди 9 години
В бившето СССР- сегашната Империя, няма нужда от подслушване , там честните журналисти направо изчезват или пък им сипват радиоактивни материали в чая.
109
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цар Путин доказва , че е по-добър феодал от капиталистите - западняци. С пари, главно от нефта, руснаците купуват всичко- влияние и оръжие за сепаратистите в Украйна, СеверноКорейските ръководители, а пък Сноудън е най-евтиния.
108
9
 
11
 
! Отговори
betuk преди 9 години
До по-далече от РусияЕй ***,хванал ли си от Татовото време че да даваш обективна оценка относно просията.Точно с тая измислена демокрация, и набита на нашите гъзодавачи управници ни докараха на това дереже,именно хаос,беззаконие,корупция ,и най-вече пълно контролиране на цялата власт от тъпите американци.Но явно управниците освен че по-***,но ГЪЗОДАВЦИ....
107
3
 
12
 
! Отговори
АН преди 9 години
ВИЕ ДРУГА РАБОТА НЯМА ОСВЕН ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ПУТИН ГЛЕДАЙТЕ ТУК КАКВО СТАВА
106
9
 
14
 
! Отговори
Баба преди 9 години
*** Мангаросян не може да прости на Путин, че по носа на *** му се измъкна един от неговите разведки и разкри, че подслушват политиците от цял свят.
105
5
 
6
 
! Отговори
Istinata molia преди 9 години
Moga li da popitam dali e vazmojno noiakoga nashite prodajni medii da napishat nesto hubavo za Putin ili Rusia? Ochevadno chitatelite na mnogobroinite anti ruskii I pro amerikanski statii ne odobriavat napisanoto s goliamo mnozinstvo. Dano dojiveia
104
5
 
15
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Cамосознания у населения России никогда не было. И нет его. И не будет его. И не надо его. Население России, как и сама Россия, исключительно существуют как урок миру (Чаадаев).
103
6
 
13
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
Если я усну и проснусь через сто лет и меня спросят, что сейчас происходит в России, я отвечу,- ПЬЮТ И ВОРУЮТ". Салтыков-Щедрин Прощай, немытая Россия, Страна рабов, страна господ, И вы, мундиры голубые, И ты, послушный им народ. М. Ю. ЛЕРМОНТОВ Паситесь, мирные народы! Вас не разбудит чести клич. К чему стадам дары свободы? Их должно резать или стричь. Наследство их из рода в роды Ярмо с гремушками да бич. Пушкин А. С.
102
8
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До 133.....И не само в България, в цяла Европа има затъмнение на истината, и за европейската икономика и за проблема в Украйна. Разбира се българските медии както и всичко в БГ са на много ниско ниво. Но никъде не може да си позволят да разкрият някоя истина защото ще навредят на американския модел на политика а тя е - управление на света с помоща на държавни лидери слуги.
101
20
 
12
 
! Отговори
DeDe преди 9 години
Най добрия разказвач на вицове.Путин разсмя не само Русия.
100
26
 
12
 
! Отговори
канадец преди 9 години
Да замениш държавна служба в Хавай със слугуване на Сибирския император. Наивността на северноамериканските деца винаги ме е изумявала.
99
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската журналистика удари дъното. Дори и по комунизма не е била такъв фараж. Моя баща беше журналист и го уволняваха три пъти заради честното му слово. Сега такова нещо няма. Вместо да се поучат от Сноудън - разкри пред целия свят за какво глобално подслушване става дума, а нашите драскачи го плюят. Журналистиката е истина, честност, мъжество. А не ***. За съжаление у нас е точно такава.
98
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както казват руснаците:хорошо где нам нет
97
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин нито е червен, нито е зелен, нито е син! Той просто е един руски империалист!
96
33
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещастният Сноудън -- чака го тъжен живот в Русия подобно на К. Филби.А г-н Путин с всяко свое появяване става все по смехотворен.Изглежда, че сам съзнава как се плъзга надолу, за това е с такава отчаяна и опъната физиономия.
95
2
 
11
 
! Отговори
456 преди 9 години
До Одисей1Защо пишеш за история която не познаваш??Това не са ти пешки на шахматна дъска ,подредени ти от калпави американски анализатори и сведени до теб от *** им посолство!Белене е рана в историята на България,но ти дори не с с направил труда да я проучиш!Гадното е било че са пращали политически затворници в лагер за криминално проявени!Криминалните имат инстинкт за оцеляване,политическите са били безпомощни!Имам познати с предци които са били там! Не се пъни като не знаеш!