Почина Джон Хуболт - бащата на "Аполо"

Идеите му извеждат екипажи до луната и обратно
20 апр 2014 11:09, Александър Попов
34
Почина Джон Хуболт - бащата на "Аполо"
Снимка: НАСА/ Wikipedia

На 95-годишна възраст е починал Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции, цитирани от БТА.

Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи вчера неговият зет Тъкър Уитингтън.

На уебсайта си НАСА пише, че по времето на космическата надпревара със Съветския съюз, идеите на Хуболт са подействали като катализатор за това САЩ да възприемат научни и инженерни теории, които успешно извеждат екипажи на "Аполо" до луната и обратно. С дейността си през 60-те години той убеждава ръководството на космическата агенция да се съсредоточи върху плана за изстрелване на модул с хора от окололунна орбита, вместо изстрелване на ракета от Земята или на космически кораб от околоземна орбита.

Хуболт е твърдял, че т.нар. лунна орбитална среща не само ще бъде по-лесно осъществима от техническа и финансова гледна точка от другите два варианта, но е и единствената възможност да се изпълни поставената от президента Джон Кенеди задача за изпращане на човек на Луната до края на десетилетието.

НАСА описва като "голяма стъпка" фактът, че Хуболт излага идеите си, подкрепени преди това от Вернер фон Браун, в частно писмо до новопостъпил директор на НАСА през 1961 г. През следващата година неговият план за полет е включен в програмата "Аполо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: АполоДжон Хуболт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Такива хора се раждат и умират мечтатели.САЩ дадоха шанс на много хора да сбъднат мечтите си.През това време у нас партийни секретари тровеха живота на хората и така до ден днешен.
24
0
 
3
 
! Отговори
още от американците преди 10 години
след като са вярвали, че единствени за взели за трофей екземпляри на V2 казват:"...и какво беше изумлението ни, когато на една аеро фотоснимка от разузнаването, върху вагон-платформа на съветска влакова композиция се виждаше натоварена V2..."Гледайте повече VIASAT History. публикуват интересни факти.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимендето благодари на "нациста" фон Браунне само американците трябва да благодарят. и не само на фон Браун, а изобщо на германския технически гений. Те, американците, поне си го признават: "...когато влязохме в подземния завод (за V2), сякаш бяхме попаднали в пещерата на Аладин, не можехме да си представим, че са отишли толкова далече..."
22
0
 
4
 
! Отговори
за глупаците преди 10 години
малко информация, ако знаят да четат друго освен апокрифни митове и легенди:И.И.Шунейко, Пилотируемiье полетiь на луну, конструкция и характеристики SATURN V APOLLO, РАКЕТОСТРОЕНИЕ, том3, Москва, 1973
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А дали наистина Гагарин е летял или показаните кадри са създадени в Мосфилм! Нищо чудно да се окаже второто - руснаците са царе на дезинформацията!
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бай Михалза откраднатото..Може би е имало и кражби, но в 20-те на миналия век Америка е симпатизирала на СССР и е оказвала техническа помощ за индустриализирането му. Не се шуми за това, но то не е някаква тайна. Четете например И. Илф, Е. Петров, Едноетажна Америка. Основното машиностроене - металорежещите машини. После през ВСВ пак е имао голямо сътрудничество. След това кавга.
19
0
 
1
 
! Отговори
Хм, преди 10 години
колко екземпляри с размътени мозъци има тук
18
1
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 10 години
Ти си също като ония лаф : Ти му говориш , а той пасе ли пасе!
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Джон Хуболт е велик, но американците никога не са кацали на Луната.Холивуд е по-велик, успя да излъже простите хора!
16
8
 
7
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До ***--8 ;По--крадливи от руснаците няма. Тракторите ги копираха от КАТЕРПИЛАР и ДЕРИНГ,Жътварки, комбайни .Американеца Сайръс Маккормик патентова 1832 г Механична жътварка.САЩ произвеждат най--добрата селско стопанска техника.Военната техника дадена от САЩ на СССР през ВСВ беше на въоръжение в СССР до 1955 г. и изкопирана. Руснаците откраднаха 3 бр. Б--29 и Създадоха ТУ--4.. Дакота ДЦ--3 стана ЛИ--14. ХАРИКЕЙН--Д2 стана ИЛ--2 и т.н.
15
2
 
4
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
Уважение към написаното от бай Михал !
14
4
 
4
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
Относно кацането: ДА има кацане, но при голям риск 50:50. Е, станало е успешно, независимо от някои аварии. Да не забравяме, че после има още пет кацания/вкл. и с луноход за хора/а руснаците-луноход, но автоматичен/. Не кацна само Аполо-13.! За снимките:от Луната са много лоши и затова се наложи /рекламно/ да се направят повечко в холивудските студия.После това се разкри, но не значи , че не е имало кацане.
13
5
 
6
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До Анонимен--3 ;Успоредно с АПОЛО--11 руснаците изстреляха ЛУНА--15 която засне кацането.Освен това Лунохода им засне следите оставени от АПОЛО. НЕГРАМОТНИТЕ ДА СЕ ОГРАМОТЯТ и да не драскат ГЛУПОСТИ. Руснаците направиха 20 опита до МАРС но много още не им стига..
12
1
 
6
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
Проблем се оказа ракетата носител! Сатурн 5 имаше 5 основни двигателя , а съветската--30 ! Това довеждаше до ШЕСТ пъти повече неуспешни опити за изстрелване! така, че до момента САЩ изоставаше в космонавтиката! Пропуснах да отбележа и изпращането на 2-3 космонавти. Джемини бяха за двама, а Восток за трима души.Относно кацането: Просто САЩ ги изпревари с дни.Защото СССР направи няколко опита да изстреля успешно ракетата, но не стана/и то месеци преди САЩ/. Било е въпрос на дни.
11
2
 
6
 
! Отговори
Бай Михал преди 10 години
До баща на Аполо--2 ;Фон Браун оглавява ракетния център на Германия на 25 г.Той е възнамерявал да се предаде на Руснаците защото е смятал ,че САЩ нямат нужда от него. Той е възнамерявал още тогава да строи космически кораб, Но е арестуван и заплашен с бесилка. Спасява го шефа му Ген. Дорнбергер.Фон Браун е баща на космонавтиката в СВЕТОВЕН МАЩАБ.Руската АТОМНА БОМБА,КОСМОНАВТИКА, ВВС, АК--47 и др.са СЪЗДАДЕНИ от Германци. Христос воскресе.
10
0
 
4
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
Фактите са: 1. Имаше съперничество в Космоса, но Браун отиде в САЩ с целия си екип от учени и техници/500 учени и над 4000 техници/. 2.До кацането на Луната от ХОРА, СССР изпреварваше--изпратиха първият изкуствен спътник, направиха първото скачване на модули в космоса, първото излизане на човек в космоса, първия автономен гащеризон, първото живо същество, първия човек летял в космоса, първата жена, първия ремонт-лапи...! Остана само Луната-впрочем първото кацане от апарат е Луна. Проблем се оказ
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се изненадвам, че българи плюят по чуждия труд, пот и кръв. Ние своите герои поругахме, какво остава за другите. Народ, който открадна спускаемата капсула на първия си космонавт... какво да коментирам повече.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен *** 3Ти със сигурност ще стъпиш на Луната, ако ти бия един шут в пъпчивия, тиинейджърски ***.Вярването в теории на конспирации е за пълните ***, то много акъл не се иска.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не трбва да отрича с лека ръка постиженията на другите, само за да се прави на интересен. Знаете ли че на паметната плоча, оставена на Луната от Армстронг са и имената на Гагарин и Комаров.***, такива като вас само знаят да плюят, то друго и не можете де.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АловА ако не бяха образците ракети ФАУ-2, които руснаците си отмъкнаха от Нацистка Германия след войната и копираха 1 към 1, Королев щеше да си изгние в лагера.Пък и такива като фон Браун що да ги крадат, даже са ги спасили от съветския ***,