Арменският президент: Турция не е враг въпреки геноцида

100-годишнината от геноцида е възможност за Анкара
Обновена: 24 апр 2014 08:16 | 24 апр 2014 07:34,
53
Арменският президент: Турция не е враг въпреки геноцида
Снимка: Reuters

Арменският президент Серж Саркисян разкритикува Турция, че категорично не признава геноцида над арменския народ, извършен според Армения от Османската империя преди 99 години, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

В същото време, в изявление, което ще произнесе днес по случай Международния ден на солидарност с арменския народ и което бе публикувано на неговия сайт, Саркисян уверява, че Армения не смята Турция за враг.

Вчера турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поднесе безпрецедентни съболезнования за избитите през 1915 г. в Османската империя арменци.

Дълбоките разногласия по въпроса между Анкара и Ереван, които спъват усилията за помирение между тях, обаче остават. Турция се съгласява, че стотици хиляди арменци са загинали преди 99 години, но отрича бройката 1,5 милиона и че става въпрос за целенасочено избиване по етнически признак. Мнозина западни историци и чуждестранни парламенти са признали събитията отпреди близо един век за геноцид.

"Арменският геноцид не е завършил, докато наследникът на Османската империя продължава своята политика на категорично отричане", подчертава Саркисян. Арменският президент отбелязва, че предстоящата 100-годишнина от трагичните събития е възможност за Турция да се покае и да се отърве от това, според него, тежко историческо бреме. Саркисян не споменава нищо за вчерашното изявление на Ердоган.

Ислямска Турция затвори своята граница с християнска Армения през 1993 г. в подкрепа на тюркоезичен ислямски Азербайджан на фона на конфликта за Нагорни Карабах. Процесът на помирение между Анкара и Ереван е замразен от 2010 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: арменияТурциягеноцид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция нееднократно е заявавала че е готова да отвори своите архиви при условие че да се създаде независима комисия от историци която да изледва събитята през това време и не само турските архиви и американските и руските и британските архиви но Армения все отказва знаят че по голяма част от вината за случилосото е тяхна тук не са забравили за терористичната АСАЛА за клането в ХОДЖАЛИ(тези са наследници на същите арменци които са клали стотици хиляди мюсюлмани)
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз живея в Турция и имам колеги от източните райони те разказват за жестокостите на арменските комити ,те са научили това от своите бащи и деди никoй да не изкарва арменците за светци ,тяхната вина е въпреки това че са били най облагоденствания немюсюлмански народ в Османската империя те са образно казано забили нож в гърба на Османската империя ,а всички ли са били такива не но както казват покрай сухото изгоряло и зеленото,
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всяка година спорите за тоя така наречен геноцид(официално е принудително изселване) ама никoй не пише защо държавниците на Османската империя са взели такова решение.Тогава Османската империя е воювала на 5 фронта на веднъж и всеки мъж който е можел да държи оръжие е отишъл на фронта с изключение на арменците ,които са се възползвали от ситуацията и са извършили кланета,грабежи и нападения над останалото без защита мюсюлманско население зад гърба на редовната османска армия . Аз живея в Турция и имам колеги от източните райони те разказват за жестокостите на арменските комити ,те са научили т
42
8
 
5
 
! Отговори
слав преди 9 години
До 123Абе ***,как се напада и убива когато си с голи ръце,а срещу теб е цялата държава и въоръжена армия.ЩО ЗА ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ? КАЖЕТЕ КОЙ БИ НАПУСНАЛ ДОМА СИ ДОБРОВОЛНО? Много съжалявам,че много хора не знаят историческата истина.а слушат турската пропаганда.Факт е как искат да променят и българската история отричайки клането в Батак,че е нямало Турско робство и т.н.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъпанарите в парламента не само не признаха арменския геноцид ами не признаха турския геноцид над собственото им общество ,за сметка на това под давлението на анкара се призна за геноцид възродителния процес което е абсолютна противобългарска постъпка! Всички български депутати трябва да бъдат съдени като врагове на народа си!
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БрахимТи учил ли си история? За каква война през 1895г. да говорим когато са избити 500 000 души и за каква война през 1915г. на територията на една държава.Войната е между две и повече държави,а в случая става въпрос за избити 1,5 милиона поданици на държавата !!
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тъпанарите в българския парламент не искат 24 години да признаят геноцида над Арменския народ
38
6
 
6
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 9 години
До справедливосттаИсторическата истината е друга.700 години турско робство и заграбени градове и села. Едва през 1920 г. е освободена Източна Армения,а цяла Западна Армения е в Турция включително и планината Арарат и езерото Ван.Ако се интересувате от история щяхте да знаете ,че турците идват в тази част на света едва през 11-13 век. както и на Балканите като окупират и унищожават всичко.В Нагорни Карабах живеят 95% арменци ,които бяха подложени на асимилация от азерите(турците) .
37
5
 
9
 
! Отговори
справедливостта преди 9 години
Истината е ,че ``арменските братя``досущ като българските си събратя искат с руска помощ да откъснат територий от Османската империя.След Руско -турската война -1877-78 до такава степен са безочливи,че и съседите си колят(досущ както го правят сега с Азербайджан).Служат в руската армия и организират нападения над турските войски през Първата световна война.За щастие предателите в цял свят се наказват по един същ начин.Когато поданник на една държава служи на друга вражеска се наказва със смърт.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ислямска Турция затвори своята граница с християнска Армения през 1993 г. в подкрепа на тюркоезичен ислямски Азербайджан на фона на конфликта за Нагорни Карабах. Процесът на помирение между Анкара и Ереван е замразен от 2010 г. "Истината е проста - християните арменци окопираха и заграбиха азербайджански територий, точно така както си мислиха,че ще бъде с руска помощ през периода 1882-1916 година.
35
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
do АнонименV Turtsiq jiveyat okolo 100 000 armentsi, ot koito okolo 30 000 s armenski pasporti!Tryabvashe da gi vidite vchera kak se radvaha! Na vsichki im pisna ot konflikti! Na bogatata diaspora im dreme na shapkata za bednite i mizerni armentsi!
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция е това днес благодарение на Америка,затова така си я защищават. Хазарските евреи унищожават Велика България ,и после подпомагат за създават османска империя . Българина какво е претърпял през вековете ,а никой не дава гласност за нас,всичко се крие и унищожава само и само да не се знае истината
33
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
do АнонименАрменският президент: Турция не е враг въпреки геноцидаNa Armeniya i pisna! Diasporata jivee v luks v Evropa i v Amerika! Na armentsite im pisna ot Diasporata!Da otidat da vidyat kakva mizeriya e v Armenya!
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арменецът няма интерес от подобряване на отношенията с Турция. Арменците искат Турция да си признае и да получат обезщетения. Арменците не искат отваряне на границата. Армения е под натиск от страна на арменската диаспора.
31
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Геноцид над арменците, геноцид над тракийските българи, терор над кюрдите, това са нашите комшита, да пази Бог от тези кучета!
30
7
 
9
 
! Отговори
do 28 преди 9 години
Не знаеш за какви обезщетения става дума. Още по онова време е имало застраховки живот и имуществени застраховки. Знаеш ли 100 годишна лихва върху тези суми на какви суми в днешно време е равна? Това са много пари и Турция ако признае официално геноцида, тогава всички арменци във Франция и САЩ ще трябва да пулучат милиарди обезщетения, както имуществени, така и морални. Това са много, ама много пари, които Турция просто не иска да плати. Разбираемо е! Все пак интереса клати феса.
29
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
Tuk vav foruma PARI se spomenavat, ako ste zabelyazali , nokoy ne govori za PARI! Za tyah sa vajni OTNOSHENIYATA ne PARITE!
28
13
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
А Туция какво е, хитрец? Наследникът на Османската Империя. Турция викаш. Ми Турция като не е Османската Империя да връща териториите на кюрдите и на арабите и на арменците на гърците и на българите, че да видиш колко ще остане от Турция. Аман от празноглави наивници. Не било магаре, било катър.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като очевидно нямате и представа от историческите факти на това събитие и дори го наричате война, защо просто не си замълчите. Защо просто не спрете да си леете простия акъл наляво и надясно. Защо не си гледате собствените съдрани и миризливи *** ***. Много е хубаво българина да се научи да си гледа интереса и собствената паница, вместо да е мерудия на всяка манджа.
26
3
 
7
 
! Отговори
7 преди 9 години
8, точно това се опитвам да ти обясня, че има голяма разлика между това на тебе да са ти онели къщата и да са убили семейството и да са го сторили с дядото ти! Днешните арменци губят много повече от това, че нямат нормални икономически отношения със съседна Турция от колкото ако Търция им се извини и им плати някакви обезщетения!Ако всеки приеме, че случките с дядо му са просто история, а не лична кауза светът ще бъде едно много по хубаво място за живеене.