Модната полиция в Северна Корея

Жени с панталони в града може, но не и в центъра
Обновена: 25 апр 2014 09:46 | 24 апр 2014 21:10,
147
Модната полиция в Северна Корея
Снимка: Reuters

Сонг е избягала преди 6 месеца от Северна Корея и вече живее в Китай. Не желае да разкрие истинското си име, за да не бъде заловена. Затова и разказва така смело за неписаните правила в севернокорейската мода, пише "Гардиън".

Веднъж тя си харесала черни високи до глезена боти с цип. Обувките били неустоими въпреки високата цена и екстравагантния си вид. „Те бяха красиви, нови, всички бяха любопитни“, спомня си Сонг за деня, в който поръчаните от нея обувки дошли в родното й севернокорейско градче, намиращо се в близост до китайската граница.

Всъщност въпросните обувки били твърде екзотични. Много скоро след като си ги купила Сонг трябвало да се раздели с тях. Момичето било спряно и му се скарали заради тях. Това била първата стъпка в процес, който по принцип завършва със серия от лекции по морал или пък с общественополезен труд.

„Какво да носим, как да изглеждаме, как да се представяме на публични места или в личния си живот не е въпрос на личен избор. Напротив, в Северна Корея това е обект на държавна политика и регулация“, казва експерт по севернокорейска култура в университета в Калифорния Санта Барбара. „Модата е най-лесният и очевиден начин да се разпознае политическата принадлежност на потребителя", допълва експертът.

В Пхенян това, което бихме нарекли „модна полиция“, всъщност са доброволци от социалистическата младежка лига. Намесата й само подчертава решимостта на тоталитарната власт да контролира всеки аспект от живота на населението въпреки разрастващата се търговия с Китай и засилващото й се влияние.

Годните за носене дамски панталони са извънредно строги. По-оскъдното облекло е немислимо. Сините дънки пък са открит израз на недоволство срещу правителството. Думи, изписани на латиница, върху дрехите, също са немислими. Всякакви декорации или всичко по-нетрадиционно би било считано за неподходящо.

Сонг се спасила от наказание заради обувките, като дала грешен адрес и излъгала, че е омъжена, и следователно извън компетентността на социалистическата младежка лига. Въпреки строгите закони 27-годишната жена твърди, че в последните години правилата са се демократизирали. Вече жените могат да носят панталони и в градовете. Разрешението обаче не важи за центровете им, където трябва да носят само и единствено поли или традиционните корейски носии.

Друга жена, избягала от режима в Северна Корея, коментира прическите, определени за „правилни“ от властта. Женските прически трябвало да бъдат нито много къси, нито много дълги. Препоръчително е да са добре стегнати и без много обем.

През 2012 г. по севернокорейската телевизия се появява група Моранбонг. Тя е съставена от пет момичета, които се появяват твърде екстравагантно за местните стандарти. Те са с рокли с пайети и над коленете. Това обърква зрителите. По принцип това, което се представя по телевизията, би трябвало да е възможен модел за подражание.

„Никога не знаеш какво означава това, което виждаш по телевизията. Има дрехи, които са подходящи за една провинция, а са неподходящи за други“, разказва жената.

Никой така и не обяснил на Сонг защо обувките й са неподходящи. Те просто били твърде различни. Сонг разказва, че има много модни тенденции в Северна Корея. Като пример посочва китайската козметика, която става особено популярна през последните години. Сред младите жени в държавата става особено актуално да боядисват долните краища на косите си.

Впоследствие въпросните боти стават популярни в града на Сонг. Все повече и повече жени ги носят. По този начин те стават приемливи. Сонг нарича това "културна идеологическа инвазия" - ако нещо чуждо се харесва, спира да се харесва родното, а това трябва да се контролира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: модастилСеверна Корея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
11
 
! Отговори
нимка преди 9 години
До отвратен стар ЧОВЕК.Господине, нека не отричаме истината за живота по време на соца. Държавата се намесваше в личния и семеен живот. Имаше едно указание, при подадена молба за развод, казусът първо да се разгледа от другарския съд по местоживеене и след това да се дава ход на делото. Добре, че някои партиини другари също се развеждаха, та тази практика бързо беше прекратена. Да не забравяме скъсаните поли и печатите по бедрата...
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
експерт по севернокорейска култура в университета в Калифорния Санта Барбара - ха-ха-ха
108
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
долна комунистическа уродщина !! Вие не сте добре в главата бе психопати ..било безплатно образованието, здравната система и кво ли не ...безплатен обяд няма !!! Накрая хората който работят платиха цената на спекулацията и измамата на комунистическите масови убийци !! Няма безплатни работи бе *** болшевиски! Избихте интелигенцията, изнасилихте жените им и изпратихте децата им по макаренковските училища долна *** червена ! Марш в СИБИР кучета продажни!
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! 117За това "изключително високо ниво" , ми е думата: 1972г.,есента, баща ми на 63г, беше получил мозъчен инсулт! Пет дена майка ми не беше могла да накара лекар- невролог да дойде, да го прегледа, нямали време ; С триста зора и благодарение на познанството ми със секретарката на гл.лекар в окръжния град (на 60 км от града на родителите ми) успях най-после да закарам лекар да го прегледа . ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКО !
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До отвратен стар ЧОВЕК. 121"...това дойде от запад ..." Да, бе. "от запад" дойдоха и научиха руснаците да лочат водка !
105
2
 
14
 
! Отговори
До никога вече герб преди 9 години
Объркал си опорните точки другарю партиен секретар. Да, за вас всичко можеше и беше безплатно но за нас простосмъртните не. Обличахме се еднакво всички като табуретки от валентина, гледахме риуски филми и ни тровехте с радиация до като за вас се вкарваше храна от чужбина. Сега берем плодовете от това.
104
5
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
До ПомнещНаучи се първо да пишеш България, пък тогава ни учи колко лошо е било през комунизма!
103
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като в България, който не харесва триглавия змей в центъра на софия не може. Слушат се тел. , следят се хора, събират се компромати. Държавна сигурност е възродена!
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горките бабички ! Ако някоя случайно забрави ,че трябва да ръкопляска - хайде в лагера да носи камъни. Иначе коланите са готини.
101
0
 
20
 
! Отговори
aafreeware преди 9 години
Като гледам чичака на снимката от дясно му е през оная работа :)
100
9
 
22
 
! Отговори
Помнещ преди 9 години
Какво се чудим - в Българирия преди 1989 беше същото - не можеше да се носят от мъжете дълги коси и бради, широки панталони, дънките бяха заменени от плат тракторист, на момичетат биеха печати за по къси поли. Битълс и Ролинг стоунс бяха забранени. Преживели сме го ,помним го. На власт беше Тодор Живков, но негов пръв заместник по идеологическите въпроси беше Димитър Станишев.....
99
10
 
9
 
! Отговори
отвратен стар ЧОВЕК. преди 9 години
АЗ СЪМ ВЪЗРАТЕН ЧОВЕК.ПОМНЯ МНОГО НЕЩА ПРЕДИ ДЕВЕТИ.ТОВА БЕШЕ ВРЕМЕТО НАМРОМАНТИКАТА В ЦЯЛ СВЯТ,КАКТО В ЧУСИВАТА НА ХОРАТА,ТАКА И В ВЪНШНИЯ ИМ ВИД.СЛЕД ВОЙНАТА,СВЕТА СЕ РАЗДЕЛЛИ НА КОММУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМИ,КОИТО ОГРАНИЧАВАХА ВСИЧКО И ЗАПАДНИ КОИТО С ''ТЯХНАТА СЛОБОДИЯ' ХОДЕХА КАТО РАЗГАЩЕНИ.С ДЪНКИ НАРОЧНО СКЪСАНИ.ВЪЗПИТАВАХА МЛАДИТЕ В АНТИЕСТЕТИКА И КРАСОТА.ЛАДИТЕ ЗАРОЧНАХАДА ПИЯТ,ПУШАТ.ТОВА ДОЙДЕ ОТ ЗАПАД.ЧОВЕЧЕЧТВОТО СЕ ЛУТА ОТ ЕДНА КРАЙНОСТ НАДРУГА НЯМА РОМАНТИКА ,А САМО ПАРИ,ПАРИ Е ИМ В ГЛА
98
14
 
29
 
! Отговори
До до младите преди 9 години
Само че младите трябва да знаят , че в тези трудови лагери пращаха *** като теб, тарикати, крадци,мошеници,ченчаджии дето висяха пред Корекомите и правеха санжета на хората, безделници и калпазани!Младите трябва също да знаят ,че тогава имаше ред, закони и правила! Също трябва да знаят , че тогава спокойно можеше да се разхождаш вечер в парка, да си оставиш отключен дома или колата, да ходиш из града без страх! Младите трябва да знаят , че мед.помощ беше безплатна, образованието беше безпл
97
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
казва експерт по севернокорейска култура в университета в Калифорния Санта Барбара."...Е може ли да им вярваш пък на тия/А и се сещам за Денис Родман когато гостуваше на рд ли беше на лидера.
96
14
 
20
 
! Отговори
жеко преди 9 години
щом върви такава пропаганда срещу корея значи всичко правят както трябва , щом нашите медии се хранят от американската паничка то е ясно на кого е удобна такава пропаганда
95
4
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Денис Родмън целуваше ръка на джуджето КИМ - жив пример за капитализъм - срещу пари се продава всичко - вяра родители деца - всичко - това е капитализмът - ако някой измами друг - това се нарича 'бизнес отношения"
94
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da otkacheno e, no stokite im se kupuvat po mejdu tqh i vsichko vliza v koreiskata hazna ! A nie kupuvame ot milioneri i gi pravim europeicite miliarderi !
93
3
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 9 години
Остри го за вожда,нали е родолюбка:-D
92
8
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Добре че бе комунизмът за да има какво да краде капитализмът- Ако бяхме бедни Европа нямаше да ни иска - сега Европа се налапа от нас - ЕРПта ползващи мрежата построенна от народа Нефтозавод построен от народа - пътища мостове -пристанища заводи -колко хора станаха милионери от Кремиковци -Авиокомпания Балкан ? БМФ Океански риболов -пак милионери - Банев колко заграби -ТЕЦ Мариците кой ги гепи(САЩ)- мините ? ВЕИ ? Сега нямат пари за да поправят един важен мост в Пловдив ) всичко се опоска
91
2
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 9 години
По-точно като Хитлер и Мусолини.