Референдум в Каталуния ще има, Мадрид да не го блокира

Половината от каталунците искат независимост
Обновена: 24 апр 2014 08:07 | 24 апр 2014 07:44,
6
Референдум в Каталуния ще има, Мадрид да не го блокира
Снимка: Reuters

Президентът на испанската област Каталуния Артур Мас призова испанското правителство да не блокира организирането на гласуване за независимост, предвиден за 9 ноември, предадоха Франс прес и Ройтерс.

На 8 април испанският парламент отхвърли с голямо мнозинство искането на Каталуния за такъв референдум с аргумента, че той би бил противоконституционен.

"Сигурно е, че референдумът ще бъде свикан и че каталунските граждани ще бъдат призовани пред урните на 9 ноември. Централното правителство може да се опита да го анулира, но това не зависи от мен", заяви Мас.

Североизточната област Каталуния осигурява около една пета от испанския БВП и 16 процента от населението на страната. Тя има свой език и дълга история на борби за по-голяма автономия. Мас посочи, че конституцията разрешава провеждане на необвързваща консултация с населението.

"Трябва поне да се позволи на каталунците да се изразят демократично, съгласно местните закони, и искаме правителството да не се опитва да блокира този процес, за да знаем какво е мнението на каталунците", добави Мас.

Ако и това необвързващо гласуване бъде блокирано, Мас каза, че ще свика избори, които биха се приели като косвено гласуване по въпроса за независимостта на областта.

Според допитванията около половината население на Каталуния подкрепя нейна независимост й от Испания. Около 80 процента искат поне да гласуват по този въпрос, посочи Мас, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ да пращат сенаторите да подкрепят и каталунците, очакваме Барозу и Ромпой да изразят загрижеността си за нарушаването на демократичните права на населението, а НАТО да закотви бойни кораби там за да гарантира безопасността на жителите. Докрая на годината очакваме независимма Каталуния. Да се готвят Шотландия и Венеция.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А НА КОЯ ДАТА ЩЕ БЪДЕ РЕФЕРЕНДУМА ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БГ ОТ ЕС И НАТО!!!...?ИЛИ НЕМА ДА ИМА СМИСЪЛ ОТ РЕФЕРЕНДУМ КАТО ЕС СЕ РАЗПАДНЕ ,А НАТО ПУТИН МУ ПОГНЕ ЗА ТОВА .НЕЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ПУТИН НЕЕ МИЛОШЕВЙЧ , НИТО КАРАДЖИЧ!!!КОЙТО НЕ ВЕРВА НЕКА ПРОБВА !!!...?
4
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Сега е момента Путин да изпрати оръжие на каталунците, за да подпомогне демокрацията!
3
1
 
18
 
! Отговори
калсика преди 9 години
Сега ше им направят гейдан с фашуги, който се борят за демокраДция, а населението на Каталуния ще обявятза сепаратисти-терористи и референдума за нелегитимен, изпитана формула от много близкото минало!....само каталунците да не звъннат на Путин, че тогава утече работата!
2
4
 
42
 
! Отговори
макс преди 9 години
Предлагам САЩ и съюзниците Нато да се намесят в разрешаването и на тази криза. Тези "сепаратисти" от Каталуния трябва да си получат заслуженото! : )
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ako imate nujda ot vejlivi hora v zeleno da vi podkrepiat, znaete kak...