Обама предупреди Пхенян да не извършва ядрен опит

Президентът на САЩ пристигна на посещение в Южна Корея
25 апр 2014 09:53, Елка Василева
16
Обама предупреди Пхенян да не извършва ядрен опит
Снимка: Reuters

Ако Северна Корея извърши нов ядрен опит, ще получи решителен международен отговор, предупреди президентът на САЩ Барак Обама в интервю за южнокорейския вестник "Чунан илбо", цитирано от Ройтерс. Обама пристигна днес на двудневно посещение в Сеул, част от азиатската му обиколка, започнала в сряда от Япония. Той ще посети още Малайзия и Филипините.

Целта на визитата на американския президент в Южна Корея е да увери Сеул, че САЩ не се отказват да упражняват натиск върху Пхенян за прекратяване на изпитанията на ядрени оръжия.

Северна Корея засили провокациите през последните седмици, съобщавайки, че се готви всеки момент да извърши нов ядрен взрив. Японски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават днес, че Пхенян е поставил измервателни уреди и детонатори и е циментирал една от шахтите в ядрения полигон Пунгери в североизточната част на страната.

Някои анализатори смятат, че това може да е опит да се провали посещението на Барак Обама в Азия, посочва Франс прес.

Още по темата
Други анализатори обаче посочват, че Пхенян не би рискувал да дразни по такава причина могъщия си съсед Китай, от който зависи икономически. Според Южна Корея е възможно да става дума за обикновени маневри, които целят да създадат впечатление за подготовка на ядрен тест.

Досега Пхенян е направил три ядрени опита - през 2006 г., 2009 г. и февруари 2013 г. Подобни тестове са забранени от ООН.

Посещението на Обама в Южна Корея съвпада с една от най-големите трагедии в историята на страната - потъването на ферибот с над 300 пътници, повечето от които младежи, отиващи на ваканция.

Веднага, след като кацна в Сеул, президентът Барак Обама положи венец пред националния мемориал в памет на жертвите на Корейската война и ръководи церемония за натурализиране на 20 военни от 14 различни държави и техните съпруги. Той използва повода да призове за обхватна реформа на имиграционното законодателство в САЩ, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия САЩ без НАТО една война не могат да спечелят. А й с тях същата работо... !
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече никой не зачита гласът на САЩ.
10
0
 
18
 
! Отговори
соц лаборант преди 9 години
САЩ КАТО СИ ГЪРМЯЛИ БОМБИТЕ В ПУСТИНЯТА 1945-1955Г. СА ОСТАВАЛИ ВОЙНИЧЕТА ДА ГЛЕДАТ И ДА СЕ ОБЛЪЧВАТ ЗА ДА ВИДЯТ КАКВИ СА ПОРАЖЕНИЯТА ВЪРХУ ТЯХ !ОБАМА МОЖЕ ДА ДОГОВОРИ МОРСКАТА ПЕХОТА ДА Е НА ПЪРВА ЛИНИЯ ЗА ОПИТИТЕ !
9
1
 
11
 
! Отговори
Orda преди 9 години
Су-24,Су-24
8
3
 
28
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
сатаната си има "лице"- обама
7
2
 
25
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Обама не се ли взима много насериозно.Какъв е той,че ще казва кой какво да прави по света!За какъв се мисли?Виновни са ЕС ,защото му се кланят и гъзят.Пълна изолация на Америка трябва да стане от целия сват!!!!
6
1
 
31
 
! Отговори
????? преди 9 години
Обама предупреди Пхенян да не извършва ядрен опит, и ако извърши кво? санкции, ли ами те и така нищо не купуват от вас, ай гледай си черния *** и марш, че там ядат кучета.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж Макака на посещение в Южна Корея а очите му в Северна Корея :)
4
1
 
31
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Кого още не е заплашвал Обама?Някой вече взема ли го насериозно?
3
1
 
37
 
! Отговори
Христо преди 9 години
САЩ все предупреждават,все заплашват............
2
1
 
38
 
! Отговори
Обама преди 9 години
Не правете поредния си ядрен опит, иначе... иначе... иначе ще млъкна и нищо няма направя по въпроса до следващия ви ядрен опит! Не се шегувам, не ме принуждавайте! Ах колко съм страшен.
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя отишъл в Южна Корея и оттам предупреждава и размахва пръст--като си толкова "корав" *** в Северна Корея и им дай нареждане......То ,че корейчето не е много "в час" е ясно на всички,НО Обонго е направо за резил....***