Арабските държави искат заседание на Съвета за сигурност на ООН заради Газа

"Хамас" с 2 условия към Израел за прекратяване на огъня
Обновена: 9 юли 2014 22:57 | 9 юли 2014 22:38, Анисия Иванова
9
Арабските държави искат заседание на Съвета за сигурност на ООН заради Газа
Снимка БТА

Посланиците на арабските държави в ООН поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка с обстановката в ивицата Газа, съобщи Франс прес. Искането беше отправено на среща с руандийското председателство на съвета.

Време е Съветът за сигурност да приеме декларация или резолюция по този въпрос, заяви пред журналисти от името на арабската група кувейтският посланик Мансул ал Отаиби Тои призова ръководния орган на ООН да предприеме действия за  "прекратяването на израелската агресия и колективното наказание на палестинския народ".

Саудитският посланик Абдула ал Муалими оцени от своя страна като "неоправдано прекомерното използване на сила" от израелската армия и призова Съвета за сигурност да вземе мерки за "защита на населението".

Израелският посланик Рон Прозор заяви по-късно пред журналисти, че "Хамас започна конфликта и не ни оставя избор". Той подчерта, че израелската армия нанася "прецизни удари, за да избегне жертви сред цивилното население".

От своя страна палестинското движение Хамас постави на Израел две условия за прекратяване на огъня им по израелска територия, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Нетаняху трябва да прекрати войната срещу палестинския народ в Газа и на Западния бряг и да промени заселническата политика и политиката по отношение на задържаните лица", каза лидерът на движението Халед Мешаал.

"В момента се водят активни контакти и консултации със западни и арабски посредници с цел прекратяване на огъня и от нас се иска да спрем в замяна на примирие. На това ще отвърнем: първо окажете натиск върху Нетаняху и го заставете да прекрати  агресията", добави лидерът на Хамас. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: хамасИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
Очевадно е преди 9 години
Израел е подтисник и окупатор. Всеки нормален човек би бил подтикнат към съпротива при такова отвратително отношение на "избраните" към коренното местно палестинско население. Отдавна беше време Израел да признае палестинската държава и да остави палестинците да дишат свободно като нормални хора.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3 Не знам дали знаеш но в Израел живеят страшно много палестинци без никакви проблеми. Да не говорим, че палестинска държава няма и не е имало преди Арафат. Колкото за анексирането на територяита в момента тази територия е пустиня, а евреите правят от тази пустиня рай.
5
2
 
5
 
! Отговори
иван преди 9 години
този хитлер,много хора,ще го търсят
4
5
 
7
 
! Отговори
стефан преди 9 години
Браво на тези които се борят срещу еврейско-американската агресия по целия свят
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евреите са гадни и алчни *** които ако се оставят ще аниксират целия регион. Защо не признаят Палестинска държава-защото тогава няма как да анексират територии
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арабския свят може с бодра крачка да въври на майната си.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne e agresia, kogato zastitavash derzavata si ot islamskite nionatsisti, koito iskat da izlichat udeohristianskiyat sviat I kultura ot kartata na sveta! Kakvo, da chakat li dokato ISIS zapochne da gi napada! Evropa I America triabva da zastanat na stateanata na Izrael srestu tezi teroristi! Palestintsite sa agresorite a me Democratichen Israel!!!!